Myrskyihin varautuminen vaatii ennakointia, investointeja ja hyviä käytäntöjä

Julkaistu 16.7.2024

Varautuminen myrskyihin on Savon Voima Verkolla tärkeä osa sähkönjakelun turvaamisessa. Alla kerromme tarkemmin, miten valmistaudumme myrskyihin, ja millaisia toimenpiteitä teemme sähköverkon kunnossapidon eteen.

Varautuminen myrskyihin on Savon Voima Verkolla tärkeä osa sähkönjakelun turvaamisessa. Sähköverkkoyhtiönä Savon Voima Verkko on vastuussa monimutkaisesta ja laajasta sähköverkosta, johon kuuluu tuhansia kilometrejä siirto- ja jakelujohtoja, muuntajia ja muita sähkön siirron laitteita. Koska suuri osa johdoista on vielä metsäisillä alueilla sijaitsevia ilmajohtoja on järjestelmä altis erilaisille myrskytuhoille, joista tavallisimmat ovat johdolle kaatuvien puiden aiheuttamat johtojen katkeamiset, sekä rakenteiden ja laitteistojen vauriot, jotka voivat johtaa sähkökatkoihin. Myös ukkoset aiheuttavat kesäaikaan sähkökatkoja ja vaurioittavat laitteistoja.

Savon Voima Verkko on sitoutunut pitämään sähköverkon kunnossa ja turvallisena, jotta myrskyt eivät aiheuttaisi merkittäviä häiriöitä asiakkaillemme. Lisäksi kehitämme ja investoimme verkkoon vuosittain kymmeniä miljoonia säävarmuuden sekä verkon kapasiteetin parantamiseksi. Alla kerromme tarkemmin, miten valmistaudumme myrskyihin, ja millaisia sähköverkon kunnossapidon toimenpiteitä teemme.

Ennakoivat toimenpiteet

Savon Voima suorittaa säännöllisesti sähköverkon tarkastuksia ja kunnossapitotöitä, joilla varmistetaan verkon luotettavuus. Muun muassa johtoalueiden huoltoraivauksilla ja oksinnalla sekä vierimetsien ja reunavyöhykkeiden hoidolla pidämme puuston kurissa ja sähkönjakelun varmuuden korkealla tasolla. Nämä toimenpiteet auttavat estämään puiden kaatumista linjoille ja vähentävät näin sähkökatkoja myrskyjen aikana.

Vuosittain rakennamme noin 1000 kilometriä säävarmaa sähköverkkoa, josta jopa puolet kaapeloidaan maahan. Tämä merkittävä investointi auttaa vähentämään myrskyjen aiheuttamia häiriöitä, sillä maakaapelit ovat hyvin suojassa sääolosuhteiden vaikutuksilta. Maakaapeloinnin lisäksi metsissä kulkevia ilmajohto-osuuksia siirretään teiden varsille, missä ne ovat paremmassa turvassa kaatuvilta puilta sekä huomattavasti nopeammin korjattavissa.

Suurin osa sähköverkostamme sijaitsee kuitenkin edelleen ilmajohtoina metsissä, mikä vaatii jatkuvaa johtoalueiden ylläpitoa ja raivausta.

Johtoalueiden kunnossapito

Suoritamme metsän raivausta johtoalueilta pääasiassa kesäaikaan. Sähköverkon metsätöitä ovat muun muassa uusien johtoalueiden puustonpoisto-, kunnossapito-, vierimetsänhoito- sekä reunavyöhykehakkuutyöt. Talvella routa-aikaan teemme lisäksi johtokatujen koneellista oksintaa.

Raivauksen yhteydessä huomioidaan myös ympäristönäkökohdat ja puuston käsittelyssä pyritään säilyttämään luonnon monimuotoisuus mahdollisimman hyvin. Tähän kuuluu muun muassa lahopuiden poistamisen yhteydessä syntyvät tekopökkelöt. Johtoalueiden kunnossapidossa käytetään sekä manuaalisia että koneellisia menetelmiä riippuen maaston ja kasvillisuuden erityispiirteistä. Verkoston kuntoa sekä riskipaikkoja seurataan myös helikopterilennoin sekä dronella tehtävien tarkastusten avulla.

Raivaustöissä Savon Voima Verkko tekee yhteistyötä urakoitsijoiden sekä paikallisten metsänomistajien ja viranomaisten kanssa varmistaakseen, että työt suoritetaan asianmukaisesti ja ympäristöä kunnioittaen. Raivaustöiden tavoitteena on minimoida mahdolliset myrskytuhot ja ylläpitää sähköverkkojen toimintavarmuutta kaikkina vuodenaikoina. Esimerkiksi talvisin ilmajohto-osuuksille suoritetaan tykkylumenpoistoa, mikä vähentää lumikuormien aiheuttamia sähkökatkoja.

Viestintä ja tiedotus

Pidämme asiakkaamme ajan tasalla kaikista kunnossapitotoimenpiteistä ja mahdollisista häiriöistä verkkosivuillamme sekä sosiaalisen median kanavissa. Tiedotamme ennakoivasti tulevista töistä ja mahdollisista sähkökatkoista, jotta asiakkaamme voivat varautua tilanteisiin ajoissa. Mahdollisten häiriöiden sattuessa viestimme asiakkaidemme kanssa myös suoraan tekstiviestein sekä Väppi-sovelluksen kautta.

Savon Voiman häiriötilannepalvelut ovat keskeinen osa varautumistamme. Verkkosivuillamme häiriötilanteet-osiossa asiakkaamme voivat seurata reaaliaikaisesti mahdollisia sähkökatkoja ja saada ohjeita sähkökatkon sattuessa. Sivulta on löydettävissä myös tietoa siitä, miten toimia eri tilanteissa ja mitä toimenpiteitä Savon Voima Verkko tekee häiriöiden aikana.

Varautuminen häiriötilanteisiin

Savon Voima Verkon varautumissuunnitelmat ja nopea reagointi häiriötilanteissa ovat avainasemassa myrskyihin varautumisessa. Teemme yhteistyötä urakoitsijoidemme, muiden energiayhtiöiden ja viranomaisten kanssa, jotta saamme resurssit nopeasti käyttöön suurhäiriötilanteissa. Lisäksi asiantunteva henkilökuntamme on aina valmiina toimimaan nopeasti ja tehokkaasti, jotta sähköt saadaan palautettua mahdollisimman pian.

Varaudumme vaihteleviin olosuhteisiin sekä mahdollisiin luonnonilmiöihin seuraamalla aktiivisesti yleistä viestintää ja tilannekehitystä sekä tukenamme ovat myös energiayhtiöille suunnatut sääennuste- ja tilannekuvapalvelut. Niiden avulla voimme ennakkoon varata resurssia verkostotöihin ja häiriöiden poistoon sekä varoittaa asiakkaitamme mahdollisista rajuilman aiheuttamista häiriöistä.

Asiakkaan oma varautuminen

Asiakkaidemme oma varautuminen on myös tärkeää myrskyjen ja sähkökatkojen aikana. Verkkosivuillamme on kattavat ohjeet siitä, miten valmistautua sähkökatkoihin ja mitä tehdä niiden sattuessa. Muutamia keskeisiä vinkkejä ovat:

Jos havaitset sähkökatkon tai muun häiriön, voit tarkistaa ajantasaisen tilanteen sähkökatkokartaltamme ja tehdä vikailmoituksen tarvittaessa. Sivustoltamme löydät myös yhteystiedot asiakaspalveluumme, joka auttaa kaikissa sähkönjakeluun liittyvissä kysymyksissä​​. Lisää tietoa löydät myös osoitteesta: https://72tuntia.fi/sahkokatko/ ja valtakunnallisen sähköverkon tilanteen voit tarkastaa osoitteessa: https://sahkokatkokartta.fi/#/nyt

Savon Voima Verkko on sitoutunut tarjoamaan luotettavaa ja keskeytyksetöntä sähkönjakelua sekä varmistamaan, että myrskytuhot ja muut häiriöt saadaan korjattua nopeasti ja tehokkaasti. Yhdessä voimme varmistaa, että sähköverkkomme toimii turvallisesti ja tehokkaasti kaikissa olosuhteissa.

Lisätietoja ja ajankohtaisia uutisia löydät verkkosivuiltamme osoitteessa www.savonvoima.fi.

Asiakaspalvelun yhteystiedot:

Sähköpostiosoite: asiakaspalvelu@savonvoima.fi
Puhelinnumero: 017 224 400

Asiakaspalvelu

Mitä uutta?

Kaukolämpö kehittyy

Viime vuosien aikana Savon Voimalla on tehty paljon töitä kaksisuuntaisen kaukolämmön ja asiakkaiden luona syntyvän hukkalämmön parissa.
Lue lisää

Blogi, Energiaa säästämässä, Kaukolämpö,
15.10.2024

Lämmönjakolaitteistojen kunnolla on merkitystä

Kiinteistösi energiatehokkuus ja kustannusten hallinta alkavat lämmönjakolaitteiston kunnosta. Avaamme blogissamme sitä, miksi lämmönjakolaitteiston kunto ja säännöllinen huolto ovat tärkeitä sekä miten nykyaikaiset laitteet auttavat optimoimaan energian käyttöä
Lue lisää

Blogi, Kaukolämpö,
9.10.2024

Keskiviikon ja torstain väliselle yölle ennustetusta myrskystä kohonnut riski sähkökatkoille

Ilmatieteen laitoksen sääennusteen mukaan keskiviikon ja torstain 9.-10.10. väliselle yölle on Savon Voima Verkon alueelle on saapumassa voimakkaita, jopa 17-21 m/s puhaltavia kaakonpuoleisia puuskatuulia sekä runsasta sadetta. Saapuva myrsky alkaa näkyä alueellamme jo keskiviikko aamusta voimakkaana noin 15 m/s puhaltavana tuulena sekä sateena, ja voimakkaimmillaan tuulet puhaltavat keskiviikon ja torstain välisenä yönä klo 22.00–05.00 välillä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Häiriöt,
8.10.2024

Savon Voiman hinta- ja sopimusehtoviestintä uudistuu 1.12.2024 alkaen

Joulukuun alusta lähtien viestimme hinta- ja sopimusehtomuutoksista ensisijaisesti sähköisesti uusien verkkopalveluehtojen mukaisesti. Pääasiallinen viestintäkanavamme on asiakkaan meille ilmoittama sähköpostiosoite.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakaspalvelu, Hinnat ja ehdot,
8.10.2024

Aste alemmas auttaa saavuttamaan jo 5 % säästön lämmitysenergiassa

Energiansäästöviikko on jälleen täällä ja haluamme nostaa esille vinkkejä, kuinka vähentää omaa energiankulutusta.
Lue lisää

Ajankohtaista, Energiaa säästämässä,
7.10.2024

Energiansäästöviikko on täällä jälleen

Energiansäästöviikkoa vietetään jälleen lokakuussa viikolla 41. Tämän vuotinen energiansäästöviikko on järjestyksessään jo 27., joten energiansäästöstä ja sen tärkeydestä on puhuttu pitkään.
Lue lisää

Ajankohtaista, Blogi, Energiaa säästämässä,
7.10.2024