Aste alemmas auttaa saavuttamaan jo 5 % säästön lämmitysenergiassa

Julkaistu 9.10.2023

Energiansäästöviikko on jälleen täällä ja haluamme nostaa esille vinkkejä, kuinka vähentää omaa energiankulutusta.

Energiansäästöviikko on jälleen täällä ja haluamme nostaa esille vinkkejä, kuinka vähentää omaa energiankulutusta. Energiansäästön osalta seuraavilla vinkeillä voi vaikuttaa energiankulutukseen asuipa sitten omakoti-, kerros- tai rivitaloasunnossa. Oheiset vinkit auttavat säästämään energiaa myös yritysten lämmityksessä.

Lämpötilan laskeminen yhdellä asteella

Tämä pieni yhden asteen säätötoimenpide auttaa vähentämään 5 % lämmitysenergiaa. Asuintilojen peruslämpötilan alentamisen lisäksi lämpötiloja voi laskea aputiloista, kuten varastot, autotallit tai porraskäytävät. Näissä tiloissa riittää 17-18 astetta ja autotalleissa 12 astetta riittää pitämään tilat kuivina.

Muista myös tarkastaa patteriverkoston perussäädöt. Hyvin säädetty lämmitys auttaa säästämään energiaa sekä lisää myös asumismukavuutta. Lue lisää Motivan vinkeistä taloyhtiöille.

Älä käytä lämmintä vettä tarpeettomasti

Lämpimän veden kulutuksen minimointi auttaa säästämään energiaa merkittävästi. Yksinkertaisesti suihkussa käynnin nopeuttamista ja turhaa veden valuttamista välttämällä voidaan energiaa säästää tehokkaasti. Lisäksi käyttöveden virtaamia voi tarvittaessa säätää pienemmäksi. Esimerkiksi suihku- ja keittiönhanoissa virtaamaksi riittää 12 litraa minuutissa ja käsienpesuhanoissa 6 litraa minuutissa riittää vallan mainiosti. Virtaamiin voidaan vaikuttaa vakiopaineventtiilein tai vakiovirtaussuuttimien avulla.

Optimoi saunominen

Erityisesti sähkösaunojen osalta energiaa voidaan säästää optimoimalla saunassa käyminen keston ja lämpötilan mukaan. Hyviin löylyihin riittää jo 70-80 asteen lämpötila ja tiivistetyt sekä keskitetyt saunavuorot auttavat säästämään energiaa. Lisäksi saunomisen ajoittaminen edullisen sähkön ajalle pörssisähkötalouksissa auttaa alentamaan kustannuksia merkittävästi.

Ilmanvaihdon käyttö oikeaoppisesti

Koneellisen ilmanvaihdon kanssa on syytä olla tarkkana. Energiaa on kuitenkin mahdollista säästää optimoimalla esim. ilmanvaihdon tehostuksen pakkasraja minimissään -11 pakkasasteeseen. Yleisesti vedenkäytön vähentäminen vähentää myös ilmanvaihdon tehostamisen tarvetta tilojen kuivattamisen osalta, joten veden säästäminen auttaa vähentämään energiaa myös ilmanvaihdossa.

Sähkön säästäminen arjessa

Sähköä on mahdollista säästää monilla tavoin. Lähtökohtaisesti valaistuksen päivittäminen nykyaikaiseen led-valaistukseen auttaa säästämään energiankulutuksessa. Lisäksi niin valaistuksen kuin muiden sähkölaitteiden käyttöä voi optimoida ja pyrkiä pitämään käyttöaikoja mahdollisimman lyhyinä. Esimerkiksi auton esilämmityksen käyttöajaksi riittää hyvin kaksi tuntia.

Rakennuksen tiiveys on osa energiatehokkuutta

Muista tarkastella säännöllisesti rakennustesi tiiveyttä. Esimerkiksi lisääntynyt vedon tunne voi kertoa ikkuna- tai ovitiivisteiden kuoleentumisesta. Tiivisteiden korjaaminen on yleisesti hyvä keino parantaa asumismukavuutta sekä vähentää energiankulutusta. Lisäksi yläpohjien lisäeristäminen auttaa parantamaan energiatehokkuutta ja pienentää näin lämmityksen tarvetta.

Lue lisää energiansäästövinkeistä Motivan sivuilta.

Savon Voiman palvelut säästämisen tukena

Savon Voima tukee energiansäätämisen toimenpiteitä mm. toimittamalla toimialueensa kirjastoihin lainattavia energiankulutuksen seurantaa tarkoitettuja mittalaitteita. Lisäksi kaukolämmön osalta Savon Voima tarjoaa älykkäät energiaa säästävät ratkaisut niin omakotitalouksille, taloyhtiöille kuin yrityksille.

Lue lisää: Energiankulutusmittari paljastaa turhan kulutuksen – vinkkejä mittaukseen

Tutustu myös Väppi-energiasovellukseemme, jossa pääset tarkastelemaan energiankulutustietojasi sekä asettamaan kulutuksellesi tavoitteita.

Mitä uutta?

Tutustu Viljan vierailuihin

Syksyn ja talven aikana Vilja Schepel vierailee energiaremontteja suunnittelevien ja toteuttavien kodeissa antamassa vinkkejä energiansäästöön ja remonttien toteutukseen.
Lue lisää

Energiaa säästämässä,
3.11.2023

Kysy Viljalta omasta energiaremontistasi

Viime vuonna annoimme energiansäästövinkkejä, nyt autamme jatkamaan fiksua energiankäyttöä antamalla vinkkejä energiaremontteihin ja uusien ratkaisujen hyödyntämiseen.
Lue lisää

Energiaa säästämässä,
3.11.2023

Vilja Schepel auttaa sinua säästämään energiaa

Viime vuonna annoimme energiansäästövinkkejä, nyt autamme jatkamaan fiksua energiankäyttöä antamalla vinkkejä energiaremontteihin ja uusien ratkaisujen hyödyntämiseen.
Lue lisää

Ajankohtaista, Energiaa säästämässä,
9.10.2023

Suunnittele lisäeristäminen hyvin ja rakennuksen ehdoilla

Yläpohjan eristäminen on järkevä tapa pienentää energiakuluja. Hyvä suunnittelu on tärkeää. Aina kannattaa tutustua oman rakennuksen toimintaan ja rakenteisiin kunnolla ja tehdä päätökset niiden mukaan.
Lue lisää

Energiaa säästämässä,
20.9.2023

Savon Voima Verkon alueella jälleen luvassa aurinkopaneeleiden huippuvuosi  

Toukokuussa 2023 saavutettiin Savon Voima Verkon alueella aurinkosähköjärjestelmien verkkoon liittämisen kaikkien aikojen ennätyskuukausi. Yli 90 prosenttia järjestelmistä tulee yhä yksityishenkilöiden käyttöön. Suosiosta huolimatta verkkoon liitettyjen järjestelmien nimellisteho on pysynyt viime vuodet tasaisena.  
Lue lisää

Ajankohtaista, Verkossa,
11.9.2023

Hukkalämmön talteenotto on energiaviisautta

Kaukolämpöjärjestelmien teknologiset mahdollisuudet tarjoavat ratkaisuja hukkalämpöjen hyödyntämiseen.
Lue lisää

Ajankohtaista, Blogi, Energiaa säästämässä, Kaukolämpö,
28.8.2023