Joensuun voimalaitoksen alueella muurattiin biohiilitehtaan peruskivi
Joensuun Iiksenvaaralle on rakentumassa moderni energiayhteisö, johon kuuluvat muun muassa Savon Voiman CHP-voimalaitos ja rakenteilla oleva Taalerin omistama Joensuu Biocoalin Euroopan suurin teollisen mittaluokan torrefioidun biomassan tuotantolaitos. Torstaina 23.11.2023 juhlistettiin projektin etenemistä peruskiven muurauksella.
Marraskuun lopun sankka lumisade ei haitannut, kun Joensuun voimalaitoksella juhlistettiin torrefioidun biomassan, eli tuttavallisemmin biohiilen, tuotantolaitoksen peruskiven muurausta. Tilaisuudessa peruskiveen muurattiin aikakapseli ja Savon Voiman toimitusjohtaja Arto Sutinen muisteli puheessaan hankkeen alkua:
– Hanke alkoi jo vuonna 2020 kun sain puhelun Taalerin Tero Saarnolta ja hän tiedusteli, kuinka Savon Voimalla suhtaudutaan vihreän siirtymän hankkeisiin voimalaitosten yhteydessä. Kolme vuotta tämän puhelun jälkeen olemme muuraamassa tämän hienon hankkeen peruskiveä. Monta kiveä on käännetty, hiottu ja pinottu, jotta hanke on nyt tässä vaiheessa. Tämä on hieno hanke, jossa yhdistyy niin sivuvirtojen hyödyntäminen kuin vihreä siirtymä. Se on tärkeä koko Itä-Suomen alueelle. Kiitos kaikille tahoille, jotka ovat olleet mukana tekemässä tätä mahdolliseksi.
Aikakapselin sisälle tallennettiin tuleville sukupolville ihmeteltäväksi muun muassa Savon Voiman sekä Taalerin vuosikertomukset, päivän Karjalainen-sanomalehti, Polaroid-valokuvat muuraustilaisuudesta sekä palanen biohiiltä. Kapseli suljettiin tiukasti ja se tulee tallentumaan syvälle nousevan laitoksen kivijalkaan.
60 000 tonnia biohiiltä vuodessa
Biohiilitehtaan arvioidaan käynnistyvän vuoden 2024 aikana, ja sen kokonaistuotanto on noin 60 000 tonnia biohiiltä vuodessa. Tehdas hyödyntää metsäteollisuuden ja metsänhoidon sivuvirtoja. Biomassan eli pienkokoisen rangan ja puun kuoren käyttö on noin 250 000 kuutiota vuodessa. Investoinnin arvo on noin 15 miljoonaa euroa. Raaka-aineen toimittamisesta tulevalle tehtaalle vastaa Savon Voiman ja Taalerin yhdessä omistama Itä-Suomen Biomassa Oy.
Joensuun biohiilitehtaan ympärille on tarkoitus rakentaa klusteri, jossa kehitysyhteistyötä tekevät muun muassa Luonnonvarakeskus Luke, Joensuun yliopisto, Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu sekä Business Joensuu. Klusterin vahvan tutkimus- ja kehitysyhteistyön avulla Joensuun biohiilitehdas tulee olemaan maailmanlaajuisesti edelläkävijä tuotekehityksessä ja biohiilen uusien käyttökohteiden jalostamisessa, kuten esimerkiksi biohiilen käyttämisessä maanparannuskäyttökohteissa, vesienkäsittelyssä sekä aktiivihiilen hyödyntämisen erilaisissa muodoissa.
Hanke on Taalerin omistaman Joensuu Biocoalin omistama ja tehdas toimii Savon Voiman Joensuun voimalaitoksen alueella. Lisäksi tulevan laitoksen prosessista vapautuvat hukkalämmöt otetaan hyötykäyttöön Joensuun kaukolämpöverkkoon.