Karjalankosken voimalaitoksella seurataan automaattisen valvonnan avulla uuden kalatien toimivuutta
Savon Voiman Juankosken ja Karjalankosken vesivoimalaitosten kalaportaat otettiin virallisesti käyttöön tämän vuoden elokuussa. Hankkeilla tuetaan vaelluskalojen, kuten erittäin uhanalaisen järvitaimenen elinolosuhteita ja lisääntymistä Vuoksen vesistön ja erityisesti Nilsiän reitin alueella.
Kymijoen vesi ja ympäristö ry selvitti Savon Voiman toimeksiannosta Karjalankosken voimalaitoksen yhteyteen rakennetun kalatien toimivuutta. Vaikka ensimmäisen lyhyen ja hiljaisempaan syyskesään ajoittuneen seurantajakson aikana portaita käyttäneiden kalojen yhteismäärä ei noussut kovin suureksi, antoi se kuitenkin viitteitä siihen, että kalatiet toimivat ja avaavat eri kalalajeille mahdollisuuden vesivoimalaitoksen ohitukseen niin ylä- kuin alavirran suuntaankin. Ja mikä tärkeintä, kalatieltä saatiin elokuussa jo ennen varsinaisen seurannan aloitusta varmat näköhavainnot kolmesta, ilmeisimmin syönnösvaelluksella olevasta järvitaimenesta, jotka olivat jääneet kalatien lepoaltaisiin, kun kalatien vedenvirtaus oli avajaisjuhlallisuuksien takia tilapäisesti keskeytetty.
Kalaportaita käyttävien kalojen seuranta tapahtuu automaattisesti. Seurannan toteuttamiseksi kalatien yläosaan asennetaan kalojen kulkua ohjaava ohjauskehikko, valaisin sekä vedenalainen videokamera. Lisäksi kalojen pituudenarviointia helpottamaan kameraa vastapäätä on valkoisella pohjalla oleva 10×10 senttimetrin kokoinen ruudukko. Taltioitu videoaineisto tarkastetaan hahmon-/liikkeentunnistusohjelmalla, jonka perusteella saadaan selville kameran ohi uineiden kalojen määrät, kalalajit, uintisuunnat (nousu/lasku) sekä kalojen pituusmitat.
Kalatien videoseurantaa jatketaan ainakin vielä vuosina 2022 ja 2023. Ajankohdallisesti seuranta toteutetaan tämän vuoden seurantaa aiemmin kesällä, jolloin kalojen liikkuminen on syksyä vilkkaampaa. Jatkossa kalaportaiden sulkuluukut ovat auki 1.5.–31.10. välisen ajan.
Järvitaimenen luontaisen lisääntymisen palauttaminen historialliseen elinympäristöönsä on pitkäjänteistä työtä, jota tehdään vesiteiden avaamisen ohella myös istutuksin ja elinympäristökunnostuksin. Voi kulua jopa 10–20 vuotta siihen, että istutusten ja kunnostusten tukemana näille alueille muodostuu istutuspaikkaan leimautunut, vaeltava luonnonvarainen järvitaimenkanta.
Ponnistelut järvitaimenen hyväksi jatkuvat edelleen, ja Savon Voimalla on muun muassa käynnissä selvitykset nousuesteiden poistamiseksi Nilsiän reitillä, jossa yhtiöllä on yhteensä viisi vesivoimalaitosta ja kaksi säännöstelypatoa. Tällä hetkellä vaellusreitti on avattu viidestä vesivoimalaitoksesta neljän ohi, joita ovat Karjalankoski, Juankoski, Sälevä sekä ELY:n muutama vuosi sitten rakennuttama, Kiltuan vesivoimalaitoksen ohittava Laakan kalatie. Nyt ohitusratkaisu puuttuu enää yhdestä vesivoimalaitoksesta ja kahdesta säännöstelypadosta, joiden osalta toteutuskelpoisimpia ratkaisuja selvitetään.