Kaupunkiyhtiöt alkavat porata syvää geolämpökaivoa Tampereella – Savon Voima mukana geolämpöä tutkivassa yhteenliittymässä

Julkaistu 16.6.2021

Ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi tarvitaan nopeita, skaalattavia ja kestäviä energiaratkaisuja. Geolämpö on yksi tehokas ratkaisu kohti päästötöntä ja hiilineutraalia tulevaisuutta. Tampereella on alkanut poraushanke, jossa tutkitaan geolämmön poraamista Suomen maaperästä vesivasaratekniikalla ja yhden kaivon periaatteella.

Maan syvyyksissä hehkuvasta geolämmöstä odotetaan Suomessa kaupunkien uutta, ympäristöystävällistä kaukolämmön tuotantotapaa, kunhan siitä saadaan riittävästi tietoa ja kokemuksia. Savon Voima on mukana viime vuonna perustetussa yhteenliittymässä, jonka 15 suomalaista energia-alan kaupunkiyhtiötä perustivat tutkimaan ja kehittämään geolämmön mahdollisuuksia.

Ensimmäinen pilottilaitos Tampereelle

Suomen alueella geotermisen energian hyödyntämismahdollisuuksissa on alueellisia eroja. Geolämmön potentiaali ja paras teknologia selviävät vain pilottilaitosten avulla. Ensimmäisen pilottilaitoksen sijaintipaikaksi valittu Tampereen Tarastenjärvi sopii keskeisenä lämmönjakelun solmukohtana hyvin uudenlaisen energiantuotannon demonstraatioympäristöksi.

Hankkeessa tutkitaan, miten vesivasarateknologia ja yhden kaivon arkkitehtuuri soveltuvat syvän geolämpökaivon poraamiseen Suomen maaperässä.

– Yhden kaivon toimintamallin vahvuus on sen ympäristövaikutusten vähäisyys. Kalliota ei särötetä eikä jätevesiä muodostu suljetussa kierrossa, avaa hanketta vetävä Tampereen Sähkölaitoksen johtaja Jukka Joronen.

Tampereella ensimmäisen vaiheen tavoitteena on poraamalla etsiä vastauksia geotermisen energian hyödyntämis- ja porausteknisiin kysymyksiin kolmen kilometrin syvyydestä. Tämän vaiheen, joka sisältää myös geolämpölaitoksen rakentamisen, on arvioitu kestävän noin vuoden.

– Jos poraaminen onnistuu ja lämpöä löytyy, keskustelemme jatkostakin, lupaa Joronen.

Laskelmien mukaan noin seitsemän kilometrin syvyydessä on riittävän lämmintä, jotta geolämmöstä saadaan merkittävä uusi kaukolämmön lähde. Kaukolämpöverkkoon voidaan lämmintä vettä tuottaa monella eri tuotantomuodolla. Kaukolämpöasiakkaalle geolämpö on kiinnostava ja huoleton lisä valikoimaan, sillä asiakas pääsee hyödyntämään maaperän lämpöä ilman teknisiä muutoksia lämmönjakohuoneessa.

Tutkimus tukee Savon Voiman hiilineutraali 2030 -tavoitetta

Savon Voiman strategiaan on kirjattu tavoite olla hiilineutraali kaukolämmön tuottaja vuoteen 2030 mennessä. Palamiseen perustumatonta energiantuotantoa on siksi tarpeellista tutkia.

– Kokonaispäästömme ovat vajaassa kymmenessä vuodessa vähentyneet yli 40 prosenttia. Ne olivat viime vuonna vajaat 200 000 hiilidioksiditonnia, joten tehtävää kuitenkin riittää vielä. Samalla on pystyttävä pitämään kaukolämpö hintakilpailukykyisenä myös tulevaisuudessa, kertoo energiantuotannon tekninen päällikkö Timo Partanen Savon Voimalta.

Strategiaan perustuen Savon Voimakin on mukana Tampereen geolämmön yhteenliittymässä oppimassa geolämpötekniikkaa ja sen teknistaloudellista kannattavuutta.

– Geolämmön hyödyntäminen ei ole vielä kannattavaa ja teknologian soveltamiseen liittyy riskejä. Tämän vuoksi tällainen yhteistyökonsortio on järkevää riskien hallitsemiseksi, kun tutkimme teknologian soveltuvuutta Savon Voimalle potentiaalisena puhtaan kaukolämmön ratkaisuna, luonnehtii Partanen.

Savon Voima on Tampereen tutkimuksen lisäksi käynnistänyt Joensuussa oman esiselvityksen Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) kanssa. Selvityksessä tutkitaan maaperän geologiaa ja lämmöntuotannon potentiaalia Joensuun alueella.

Geolämmön etuja ovat muun muassa sen päästöttömyys, uusiutuvuus, säädettävyys ja vuodenaikariippumattomuus. Se ei aiheuta kuljetuskustannuksia ja sille on valmis asiakaskunta laajojen kaukolämpöverkkojen kaupungeissa.

Hankkeessa ovat mukana Savon Voiman lisäksi Alva-yhtiöt, Etelä-Suomen Energia, Kangasalan Lämpö, Kuopion Energia, Lahti Energia, Lappeenrannan Energia, Leppäkoski, Napapiirin Energia ja Vesi, Oulun Energia, Pori Energia, Porvoon Energia, Tampereen Sähkölaitos, Vaasan Sähkö ja Vantaan Energia. Porausteknologia tulee Etelä-Koreasta HanJin D&B:ltä ja operaattorina toimii Thermo Rock Oy.

Lue lisää tutkimuksesta

Tulevaisuuden kaupunkilämpö nousee maasta: www.kaupunkilampo.fi

Lisätietoa

Jukka Joronen
Johtaja, Tampereen Sähkölaitos Oy
P. 040 801 6187

Timo Partanen
Tekninen päällikkö, Savon Voima Oyj
P. 050 454 7200
timo.partanen(at)savonvoima.fi

Mitä uutta?

21-vuotias hakekeskuslämmitys väistyi kaukolämmön tieltä Portaanpään Kristillisellä Opistolla

Lapinlahdella sijaitseva Portaanpään Kristillinen Opisto vaihtoi vanhasta hakelämmityksestä Savon Voiman kaukolämpöön, jota varten rakennettiin lähes kilometri uutta kaukolämpöverkostoa.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat, Kaukolämpö,
13.12.2024

Savon Voiman kaukolämmön asiakashinnat ja sopimusehdot päivittyvät 1.1.2025 alkaen

Savon Voiman kaukolämmön asiakashinta nousee 7 prosenttia 1.1.2025 alkaen. Samalla astuvat voimaan uudet päivitetyt kaukolämmön sopimusehdot. Kaukolämmön hinnankorotus koskee sekä energia- että tehomaksua.
Lue lisää

Ajankohtaista, Hinnat ja ehdot, Kaukolämpö,
26.11.2024

Savon Voima investoi Iisalmen voimalaitokselle modernin elektrodisähkökattilan

Savon voima jatkaa lämmöntuotannon sähköistämistä ja investoi Iisalmen voimalaitokselle nykyaikaisen 15 MW tehoisen elektrodisähkökattilan. Kattila korvaa käytöstä poistuvan kevyttä polttoöljyä käytävän 12 MW tehoisen kattilan. Investoinnin arvo on 3,4 miljoonaa euroa ja käyttöönotto uudella kattilalla tulee olemaan vuoden 2025 loppuun mennessä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
14.11.2024

Pitkän käyttöiän salaisuus piilee kiinteistöjen ja lämmönjakolaitteiden säännöllisessä huollossa

Kiinteistöjen ja niiden teknisten laitteiden kuntoon liittyvissä arvioissa törmää usein sanapariin "tekninen käyttöikä". Termi tarkoittaa kirjaimellisesti sitä, kuinka kauan jokin rakenteen osa tai tekninen laite kestää käytössä. Mutta millä perusteella jollekin laitteelle voi arvioida käyttöikää, ja voiko tuohon elinkaareen vaikuttaa omilla toimilla?
Lue lisää

Blogi, Kaukolämpö, Ohjeet ja vinkit,
1.11.2024

Savon Voima Oyj investoi Euroopassa ainutlaatuiseen lämpöpumppuratkaisuun

Savon Voima Oyj ja Calefa Oy ovat aloittaneet yhteistyöhankkeen, jossa lämpöpumpuilla hyödynnetään Joensuun voimalaitoksen savukaasupesurin hukkalämpöjä. Kesällä voimalaitoksen ollessa poissa käytöstä lämpöpumppujen lämmönlähteenä käytetään jokivettä. Ratkaisu on Euroopassa ensimmäinen laatuaan.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
25.10.2024

Kaukolämpö kehittyy

Viime vuosien aikana Savon Voimalla on tehty paljon töitä kaksisuuntaisen kaukolämmön ja asiakkaiden luona syntyvän hukkalämmön parissa.
Lue lisää

Blogi, Energiaa säästämässä, Kaukolämpö,
15.10.2024