Kevään vierimetsänhoitohankkeet käynnistyneet – hoidolla parannetaan sähkön toimitusvarmuutta ja lisätään luonnon monimuotoisuutta ja terveyttä

Julkaistu 5.2.2020

Savon Voima Verkon mittavat investoinnit säävarman sähköverkon rakentamisessa ovat muutakin kuin avojohtojen korvaamista maakaapeleilla. Vaikka tässä monivuotisessa projektissa merkittävimmät johto-osuudet keskijänniteverkossa ja lähes kaikki pienjännitelinjat kaapeloidaankin, jäävät myös avojohdot osaksi verkostoamme. Tosin ne siirtyvät metsien keskeltä teiden varsiin. Avojohto-osuuksien vika-alttiuden minimoimiseksi Savon Voima on ottanut vierimetsänhoidon osaksi normaalia johtokatujen kunnossapitotoimintaa. Samalla metsän monimuotoisuutta ja terveyttä vahvistetaan tuottamalla tekopökkelöitä ja torjumalla haitallisen juurikäävän leviämistä.

Hoidettu metsä tuottaa ja kestää lumi- ja myrskytuhoja

Merkittävin hyöty vierimetsänhoidolla on talvisten tykkylumiongelmien ehkäisyssä. Näissä tilanteissa tyypillisin ongelmien aiheuttaja on ohut, riukumainen puu, joka lumen painosta taipuu varsinaisen johtokadun ulkopuolelta sähkölinjaan. Vierimetsänhoidossa ongelmapuita poistetaan noin kymmenen metriä varsinaisen johtokadun ulkopuolelta.

– Koska operointi tapahtuu johtokadun ulkopuolelta konekorjuuna tai metsurintyönä, aina ennen työn aloittamista sovitaan asiasta metsänomistajan kanssa. Samalla sovitaan myös, mitä kaadetulle puustolle tehdään. Tyypillisimmin päädytään joko siihen, että metsänomistaja ottaa puut omaan käyttöönsä tai vaihtoehtoisesti teemme urakoitsijan välityksellä puukaupat metsänomistajan puolesta yhteismyyntinä koko hoitoalueen osalta, kertoo metsäasiantuntija Minna Karppinen Savon Voimalta.

– Suunnitelmallinen hoito kannattaa, sillä metsänomistaja saa maksutta ammattilaisen toteuttaman metsänhoitotyön, puun myyntituloja sekä varmemman sähköntoimituksen alueelle. Hoidettu metsä tuottaa parhaiten ja kestää hyvin lumi- ja myrskytuhoja. Vierimetsänhoito on siis sekä metsänomistajan että verkkoyhtiön etu, Karppinen jatkaa.

Tekopökkelöillä tuetaan metsän eliöstöä

Vierimetsänhoidon yhteydessä luonnon monimuotoisuutta lisätään tuottamalla tekopökkelöitä sellaisissa paikoissa, joissa siihen on luontaiset edellytykset.

– Tekopökkelöiksi valitaan kaupallisesti vähäarvoisia puulajeja, kuten vioittuneita ja kuolleita puita, erityisesti haapaa ja raitaa, kosteilla mailla myös tervaleppää, kertoo Karppinen ja jatkaa, – pökkelö tehdään katkaisemalla puu 2–4 metrin korkeudelta ja jätetään se karsimattomana maahan. Monet hyönteiset, sienet, käävät ja kolopesijät suosivat pystyyn jäänyttä lahopuuta.

Lahopuista on riippuvaisia noin 5 000 metsien eliölajia, joista joka kolmas on uhanalainen.

– Lahonneen puun vähyys on suurin syy näiden lajien uhanalaisuuteen. Lahoava puu ei aiheuta haittaa metsätaloudelle eikä sähkönsiirrolle, joten se on erinomainen keino tukea uhanalaista eliöstöä, Karppinen selventää.

Juurikäävän torjunnalla edistetään puuston terveyttä

Kuusikoiden ja männiköiden taloudellisesti pahimmat tuhonaiheuttajat ovat kesähakkuiden yhteydessä leviävät juurikääpäsienet. Juurikääpäsienet lahottavat Suomen kuusikoita ja tappavat mäntyjä vuosittain noin 50 miljoonan euron edestä. Näiden lahottajasienten leviämistä ovat edistäneet ympärivuotiset hakkuut, joissa ei ole tehty asianmukaista juurikäävän torjuntaa.

– Juurikääpä on ikävä lahottajasieni, sillä se etenee piilossa pääosin kuolleessa sydänpuussa. Lahovikainen puu säilyy yleensä pitkään ulkoisesti hyväkuntoisena. Lisäksi lahojuuriset puut kaatuvat helposti kovalla tuulella. Meille on erityisen tärkeää metsän säilyttäminen terveenä, joten torjumme juurikäävän etenemistä kesäaikaisen vierimetsänhoidon yhteydessä kantokäsittelyllä. Käsittelyssä kuusien ja mäntyjen kaatopinnat käsitellään torjunta-aineella, joka ei kuormita ympäristöä, kertoo Karppinen.

Tutkimusten mukaan kantokäsittely lisää terveen tukkipuun saantoa, ja lisäksi sen on todettu myös parantavan metsikön kestävyyttä tuulituhoja vastaan.

Kevään vierimetsähankkeet alkaneet – vierimetsänhoitoa satojen kilometrien matkalla

Vuonna 2020 Savon Voima Verkon jakelualueella toteutetaan vierimetsänhoitoa yhteensä noin 500 kilometrin matkalla. Karttulan, Leppävirran, Nilsiän, Pielaveden, Iisalmen ja Tervon alueiden johto-osuuksilla on vierimetsähankkeet juuri käynnistyneet.

Karttulan taajamasta Itä-Karttulaan päin yhteensä noin 77 kilometriä johtokadun vierimetsää käsitellään säävarmaksi. Leppävirralla Niinimäen ja Mustinmäen alueiden sähköverkon säävarmuutta parannetaan vierimetsien hoidolla noin 73 kilometrin matkalta. Hankkeet toteuttaa Teollisuuden Metsäpalvelu Oy.

Nilsiän Siikajärven alueella vierimetsänhoitoa tehdään 77 kilometrin matkalta. Hankkeen toteuttaa Karelwood Oy. Otso Metsäpalvelut Oy:n toteuttamassa vierimetsähankkeissa Pielaveden ja Iisalmen välisen sähköverkon vierimetsää hoidetaan 170 kilometrin matkalta ja juuri käynnistyvässä Tervo–Utrianlahti–Pielavesi -hankkeessa 80 kilometrin matkalta. Hankkeet valmistuvat kokonaisuudessaan kuluvan vuoden aikana.

Sähköverkon raivaus- ja vierimetsänhoitokohteet nyt sähköisellä kartalla

Julkaisimme nettisivuillamme hiljattain kartan, jossa raivausalueet ja vierimetsänhoitokohteet näkyvät reaaliaikaisesti. Kartalla haluamme helpottaa maanomistajien ja lähialueiden asukkaiden tiedonsaantia tulevista ja menossa olevista hankkeista. Näin maanomistajat pystyvät ennakoimaan esimerkiksi polttopuuksi kelpaavan puuston korjauksen mailla kulkevilta johtoalueilta.

Tutustu karttaan: savonvoima.fi/raivausalueet

Lisätietoa:

Minna Karppinen
Metsäasiantuntija
minna.karppinen@savonvoima.fi
p. 044 723 7652

Mitä uutta?

Savon Voiman kaukolämpö 50 vuotta: synty ja alkutaival

Vuonna 1975 Savon sydämessä perustettiin uusi yritys, jonka tehtävänä oli lämmön tuottaminen ja jakelu paikallisiin koteihin ja yrityksiin. Tämä Savon Aluelämpö Oy:ksi nimetty yritys oli aluksi pieni toimija, mutta sen missio oli suuri.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
21.2.2025

Kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäen Naarajärvellä

Pieksämäellä Naarajärven alueella on keskiviikkona 19.2. klo 8–16 kaukolämmön toimituksessa jakelukeskeytys.
Lue lisää

Häiriöt,
18.2.2025

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuussa Lylykoskentien alueella

Tänään 12.2.2025 kello 08.00–11.00 on kaukolämpöverkoston korjaustöistä johtuva jakelukeskeytys kaukolämmön toimituksessa Joensuun Lylykoskentien alueella.
Lue lisää

Häiriöt,
12.2.2025

Savon Voima uusii kaukolämpömittareita

Savon Voima vaihtaa kaukolämpömittareita kaikilla kaukolämpöpaikkakunnillaan ja eteläisellä alueella mittareiden vaihdot suoritetaan Savon Voiman aliurakoitsijan Suomen Verkostohuolto Oy:n toimesta. Itse mittarin vaihto on asiakkaille maksuton toimenpide.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
11.2.2025

Onko sinulla kipinää energia-alalle? – Hae nyt energiantuotannon asennusharjoitteluun!

Etsimme nyt asennusharjoittelijoita mekaanisen kunnossapidon, sähköasennuksen ja kaukolämpöverkoston kunnossapidon tehtäviin Pieksämäelle, Iisalmeen, Siilinjärvelle ja Joensuuhun.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
10.2.2025

Kaukon päivä tulee jälleen – tervetuloa polskimaan ilmaiseksi!

Kutsumme kaiken ikäiset uintimaisterit polskimaan maksutta seitsemään alueemme uimahalliin maanantaina 3.3.2025.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
10.2.2025