Keväiset taimenen mätirasiaistutukset on tehty Joroisten Huutokoskeen ja Sonkajärven Laakajokeen

Julkaistu 5.3.2020

Erittäin uhanalaisen järvitaimenen luonnonkierron palauttaminen Vuoksen vesistöön vaatii päättäväisiä toimia ja yhteistyötä. Savon Voima on mukana talkoissa muun muassa tukemalla istutuksia toimialueellaan. Viime vuonna aloitimme taimenen mädin rasiaistutukset Joroisten Huutokoskella sekä Sonkajärven Laakajoella. Tätä istutusmuotoa jatkettiin samoilla paikoilla myös nyt maaliskuun ensimmäisellä viikolla. Istutukset toteutettiin tänäkin vuonna yhteistyössä Saimaan Lohikalojen Ystävät Ry:n sekä Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy:n kanssa.

Kuvassa  Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy:n Miika Sarpakunnas (vas.) ja Saimaan Lohikalojen Ystävät ry:n jokitalkkari Pekka Huupponen täyttämässä Huutokosken pohjaan laskettavaa mätirasiaa.

Istutuksissa käytetään Suomessa kehitettyjä biohajoavia mätirasioita, joita ei tarvitse jälkeenpäin kerätä pois eikä riskinä ole muovirasioiden katoaminen ja jääminen ympäristöön. Mätirasioiden käyttö parantaa istutustuloksia, sillä rasioissa mäti on suojassa pedoilta eikä ajaudu virran vietäväksi. Rasia myös ehkäisee mätijyvien tukehtumista verrattuna suoraan pohjalle tai soraan kylvettyyn mätiin. Silmäpisteasteella olevaa mätiä sijoitettiin kumpaankin jokeen tällä istutuskerralla noin 15 000 taimenalkion verran.

Jos alkioista noin prosentti on hengissä vielä kesän lopulla, voidaan istutuksia pitää onnistuneina. Poikasvaiheeseen istukkaista etenee yleensä yli 90 prosenttia, mutta sen jälkeen valitettavasti suurimman osan kohtalona on joutuminen isompien kalojen ruuaksi.

Koskeen leimautuneiden poikasten toivotaan muodostavan paikallista kantaa istutusalueille ja vaellukselle lähtevien yksilöiden toivotaan aikanaan palaavan samoille sijoille lisääntymään itsenäisesti niille luonnollisessa ympäristössä.