Elinvoimainen verkko – johtoalueet hyötykäyttöön
Johtoalueista on moneksi
Joutomaa on luonnolle vieras käsite, sillä eri tavoin ihmisen muokkaamat alat täyttyvät nopeasti elämällä. Myös sähköverkon johtoalueilla piilee elinvoimaa, jota voidaan hyödyntää lukuisin eri tavoin. Vähällä vaivalla tai talkoovoimin johtoalueet voivat tuottaa paljon iloa luonnolle ja ihmisille, oli sitten kyse metsästäjistä, ratsukoista, perhosista tai pölyttäjistä.
Sähköjohdon alainen maapohja kasvustoineen säilyy aina maanomistajan omistuksessa ja päätösvallassa, vaikka sähköverkkoyhtiöllä onkin pysyvä käyttöoikeus johtoalueeseen. Rohkaisemmekin maanomistajia johtoalueiden monipuoliseen hyödyntämiseen.
Lataa opas!
Oppaasta löydät ideoita ja tietoa erilaisista käyttömahdollisuuksista johtoalueellesi. Kauttamme saat myös lisätietoa ja neuvoja. Muistathan ilmoittaa meille kaikista käyttötavoista, jotta voimme ottaa alueen huomioon kunnossapitoraivausten yhteydessä.
Ole rohkeasti yhteydessä, jos kiinnostut jostain käyttötavasta – tai mikäli keksit oman idean johtoalueiden hyödyntämiseksi!
Tuumasta toimeen
Johtoalueet taipuvat moneen, mutta ennen toimeen ryhtymistä on hyvä käyttää hetki suunnitteluun. Alueen piirteet, kuten maaperä, luontotyyppi, valoisuus sekä mahdolliset suojelurajoitukset vaikuttavat paikalle soveltuviin käyttötapoihin. Myös käytettävissä oleva aika, työpanos ja muut resurssit kannattaa arvioida realistisesti. Jotkin toimet, kuten erakkomehiläisten pesät ja lahopuun lisääminen, on helppo toteuttaa pienellä vaivalla, kun taas vaikkapa perinneniityn ylläpito vaatii jo enemmän toistuvaa huolenpitoa.
Ennakkosuunnittelu on tärkeää, sillä pahimmillaan huonosti toteutetuilla toimilla voi olla jopa tarkoitustaan päinvastainen vaikutus. Etenkin riistan ja perinnemaisemien hoidossa on hyvä turvautua asiantuntijoiden apuun, jotta päästään toivottuihin tuloksiin. Me autamme mielellämme alkuun, ja neuvomme lisätiedon lähteille.
Joukosta voimaa
Mikäli olet kiinnostunut jostakin maillesi soveltuvasta käyttötavasta muttet voi itse sitä toteuttaa, on johtoalueita mahdollista myös vuokrata tai luovuttaa tiettyyn käyttötarkoitukseen. Näin hyötykäyttöä on mahdollista toteuttaa laajemmillakin alueilla, jos myös naapurit innostuvat hankkeesta. Monia toimia riistapelloista perinneniittyihin voidaan hoitaa myös talkootöinä. Voit tiedustella itse halukkaita talkoolaisia esimerkiksi paikallisilta riista-, ympäristö- tai kyläyhdistyksiltä, tai ilmoittaa meille kiinnostuksestasi.
Lisätietoa ja ohjeita johtoalueiden hyötykäytöstä
- Joulupuuseura.fi tarjoaa tietoa joulukuusten kasvatuksesta
- Aitoluonto.fi palvelee luonnontuotealasta kiinnostuneita
- Arktisetaromit.fi tarjoaa luonnontuotetietoa varvuista kuitunokkosen viljelyyn
- Metsakeskus.fi edistää osaltaan luonnontuotteiden tuotantoa
- Ohjeet keinopesien tekoon (pdf)
- Polytys.fi
- Laidunpankki.fi – tietopaketti laidunnuksesta sekä palvelu laidunalueiden tai -eläinten löytämiseen
- Perinnebiotooppien hoitokortti (Ruokavirasto) – ohjeita perinnemaiseman hoitajalle
- Lahopuut ja luonnon monimuotoisuus (Tapio-konserni) – lahopuutietoutta
- Lahopuusta elämää. Opas puutarhan hoitoon (Suomen luonnonsuojeluliitto)
- Maajakotitalousnaiset.fi – perinnemaisemien suunnittelupalveluja
- Kosteikko.fi – kattavasti tietoa kosteikon perustamisesta kiinnostuneille
- Ruokinta ja Riistapellon perustaminen (Suomen Riistakeskus) – riistaruokinnan tietoutta
- Riistapelto houkuttelee oikeille poluille (Järki-hanke) – riistapelto-opas
- Riistakeskuksen Yhteystietohaku auttaa löytämään paikalliset riistanhoitoyhdistykset
- Suomen Latu tarjoaa vinkkejä ulkoilupaikkojen suunnitteluun
- Lisätietoa sähköturvallisuudesta löydät Tukesin oppaasta Tiedä ennen kuin toimit