Linjanraivaus on kustannustehokas tapa lisätä toimitusvarmuutta
Savon Voiman verkkoalueella rakennetaan nyt säävarmaa verkkoa. Vaikka merkittävimmät osuudet keskijänniteverkosta ja lähes kaikki pienjännitejohdot maakaapeloidaan, jäävät avojohdot kuitenkin tärkeäksi osaksi verkkoa. Metsässä olevia avojohtoja suojellaan säiden vaikutuksilta jatkuvalla johtoalueiden kunnossapidolla.
Kunnossapitoteknikko Ilkka Korhosen työhuoneesta näkyy metsä. Suunnistajana Korhonen osaa nauttia metsän tunnelmasta. On hyvä silloin tällöin nostaa katse koneelta ja katsella tovi vähän kauemmas. Tällöin näkee paremmin metsän puilta. Savon Voima Verkon alueella verkkoa on 27 300 km. Siitä 70 prosenttia eli 19 300 km kulkee vielä ilmassa.
– Vaikka maakaapeloinnilla verkon saisi kokonaan säävarmaksi, se on kustannuksiltaan kuitenkin erittäin kallista, eivätkä kaikki alueet siihen sovellu. Avolinjat tulevat aina säilymään. Niitä vaan siirretään paremmin huollettavaksi teiden viereen, kertoo Korhonen.
Avolinjojen johtoalueiden jatkuvalla kunnossapidolla parannetaan toimitusvarmuutta ilman kaapelointia. Se säästää kustannuksia ja antaa lisäaikaa verkonrakentamiseen. Linjoja ei tarvitse uudistaa ennenaikaisesti eikä sähköverkkoon investoida turhaan. Se lisäisi vain turhaan siirtomaksuja.
Varsinaisen huoltoraivauksen lisäksi hoidetaan johtoalueiden vierimetsiä ja oksitaan reunapuita. Hoidettavat johtoalueet valitaan sen mukaan, kuinka paljon alueella on katkoja ja toisaalta, miten linjaan on suunniteltu muita rakentamistoimia. Johdon reunoja ei kannata hoitaa, jos linja pian maakaapeloidaan.
Huoltoraivauksessa linjat käydään läpi kuuden vuoden välein. Järjestelmällinen raivaus aloitettiin vuonna 2000 ja nyt mennään jo neljättä kierrosta. Vuosittain raivataan noin 3 000 km johtoa. Sitä tehdään sekä suurjännite-, keskijännite- että pienjännitelinjoilla.
Raivattavat alueet voi tarkistaa nettisivuilla olevasta kartasta
– Raivausalueet näkyvät tarkasti netissä olevasta kartasta. Siihen voi laittaa oman osoitteen, niin saa näkymään lähellä tai omalla maalla olevat toimet. Suuremmissa vierimetsänhoitokohteissa ollaan aina yhteydessä metsänomistajaan, mutta pienistä raivaustöistä ei tule ilmoituksia. Niissäkin voi linjan alueella syntyä polttopuuksi kelpaavaa rankaa, joka on maanomistajan omaisuutta ja käytössä vaikka polttopuun tekoon. Ne voi hakea pois ja hyödyntää, vinkkaa Korhonen.
Korhonen kannustaa retkeilemään metsissä
– Metsästä saa voimaa ja energiaa. Se hoitaa mielenterveyttä. Tee sinne retkiä. Samalla voit katsoa sähkönlinjan lähellä olevien puiden tilannetta. Jos näyttää siltä, että joku puu uhkaa linjaa, ilmoitathan siitä meille vaikkapa vikailmoituksena Väpin kautta tai soittamalla asiakaspalveluun. Tämä on meille arvokasta tietoa. Vaikka linjoja tarkistetaan jatkuvasti, kaikkialle ei ehditä. Tämä voi pelastaa monta taloutta sähkökatkolta, neuvoo Korhonen.
Kunnossapitoteknikko Ilkka Korhonen
- Tuli Savon Voimalle 30 vuotta sitten.
- Nauttii metsässä liikkumisesta, saa energiaa liikunnasta ja kävelystä
- Perheeseen kuuluu myös kasvava lastenlasten joukko
Oletko kiinnostunut linjan raivauksesta?
Tarjoamme joka kesä työmaita metsuriyrittäjille. Jos moottorisahan ja raivaussahan käyttö on hallussa, otathan yhteyttä: asiakaspalvelu@savonvoima.fi
Pyydä apua vaikeiden puiden poistoon
Savon Voimalta saat maksutonta puunkaato-opastusta esimerkiksi piha-alueella olevan, ilmajohdon lähellä sijaitsevan puun poistoon. Palveluumme kuuluu puiden kaatosuunnan ohjaus tarvittavalla kalustolla, esimerkiksi tunkein tai taljoin. Itse puun kaataminen ei kuulu palveluun. Tilaa puunkaatoapu numerosta 017 224 400 (ark. klo 8–16) vähintään neljä arkipäivää ennen varsinaista toteutuspäivää. Normaalina työaikana tehty opastus on maksutonta.