Maalämpö- ja hybridijärjestelmät suurissa kohteissa: Haasteet ja parhaat käytännöt

Julkaistu 5.6.2024

Olemme saattaneet kuulla tapauksista, joissa lämmitysratkaisun uudistaminen ei ole tuottanut odotettuja tuloksia energian säästöön. Onnistuneen lämmitysratkaisun kannalta on tärkeää, että suunnittelun ja ylläpidon ketju on saumaton ja eri näkökulmat otetaan huomioon ennen toteutusta. Näin on erityisesti hybridikohteissa, joissa käytetään sekä lämpöpumppuja että kaukolämpöä.

Edellä mainittujen järjestelmien kohdalla on mahdollista, että epäonnistuessaan projekti ei välttämättä tuota haluttua energian säästöä. Esimerkiksi virheellisesti optimoidun tai väärin toimivan järjestelmän kuumat paluuvedet tai huipputehontarpeen aikaiset suuret kulutukset voivat olla ongelmallisia. Jos järjestelmä on suunniteltu ja toteutettu huonosti eikä ylläpito ole asiantuntevaa, asiakas saattaa maksaa lämpöpumppujärjestelmästä ja ostaa silti tarpeettoman paljon energiaa ulkopuolelta.

Kaukolämpö- ja hybridijärjestelmissä asiakas maksaa energiayhtiölle tehomaksua kulutuskäyttäytymisensä perusteella. Tehomaksu perustuu lämpöyhtiön asiakkaalle varaamaan tehokapasiteettiin, eli mitä vähemmän kaukolämmöstä otettavaa huipputehoa kiinteistössä tarvitaan, sitä pienemmäksi tehomaksu muodostuu.

Lämpöpumppujen pääomakustannukset ja takaisinmaksuajat vaikuttavat kokonaisuuteen

Lämpöpumpun pääomakustannus tuotettua lämpöyksikköä kohden on suhteellisen suuri. Varsinkin kohteissa, joissa joudutaan turvautumaan myös muihin lämmönlähteisiin, voidaan olla äkkiä käyttö- ja kokonaiskustannuksiltaan kalliissa ratkaisuissa.

Optimitilanteessa lämpöpumppujärjestelmän pääomakustannus ja käyttökustannus pitäisivät olla halvemmat kuin vaihtoehtoinen lämmönlähde (esim. suora sähkö tai kaukolämpö). Kuitenkin kun investointiin käytetylle pääomalle lasketaan arvo, takaisinmaksuajat voivat venyä pitkiksi, vaikka laitteistossa itsessään ei olisikaan mitään vikaa.

Pienikin alkuperäisestä kustannusarviosta poikkeava lisäkustannus voi venyttää laitteiston takaisinmaksuaikaa. Takaisinmaksun jälkeen laitteiston käyttöikä alkaakin olla tiensä päässä, ja sitten taas pitää investoida. Lämpöpumppulaitteistojen keskimääräinen käyttöikä on noin 15–20 vuotta. Monesti pyritään säästämään eikä laitteiston lisäksi enää hankita ylläpitosopimusta laitetoimittajalta tai asiantuntijayritykseltä. Näissä tapauksissa euron säästö saattaa johtaa kahden euron vahinkoon.

Lämmitysjärjestelmien erot on myös syytä huomioida niiden hankinnassa. Teknisesti edistyksellinen lämpöpumppujärjestelmä vaatii tilaajalta sekä myyjältä asiaan perehtymistä ja osaamista, jotta järjestelmästä tulee käyttäjän kannalta kannattava investointi. Kaukolämpöjärjestelmä puolestaan tarjoaa huolettoman sekä helposti hallittavan ratkaisun. Toisaalta maalämpöjärjestelmä tarjoaa oivan vaihtoehdon öljystä tai puulämmityksestä luopumiselle silloin kun kohde sijaitsee kaukolämmön ulottumattomissa.

Tilaajan tietotaito ja toimittajan rooli ovat ensiarvoisia lämmitysjärjestelmän hankinnassa

Lämpöpumppuja hankkiessa tilaajan tulisi olla hyvin perillä laitteiston toimintaperiaatteista sekä järjestelmän ominaisuuksista. Lisäksi on syytä selvittää mitä laitteiston käyttäminen tulee pitämään sisällään sen koko elinkaaren ajan. Kuka on oikea taho, jolle voi soittaa, kun takuuaika on ohi, tai kun haluaa saada selvyyttä normaalista poikkeavaan energialaskuun ja löytää ennen kaikkea syyt sen takana.

Monet urakoitsijatkin luottavat laitetoimittajien sanaan ja ovat riippuvaisia heidän asiantuntijuudestaan. Toisinaan ongelmien ilmetessä niin ostaja kuin myyjä saattavat molemmat olla ymmällään siitä, kuuluisiko vian mennä takuuseen. Tietotaito onkin lämpöpumppujärjestelmien toteutuksessa ja ylläpidossa avainasemassa. Lisäksi vanhemmissa laitteissa ongelmia saattavat aiheuttaa varaosien saatavuus sekä mahdollisesti muuttuneet kylmäaineet ja niiden käyttöä rajoittavat säädökset, erityisesti laitteiden elinkaaren loppuaikoina.

Olemme kumppanisi kaikissa energia-asioissa

Me Savon Voimalla ymmärrämme, että oikean lämmitysratkaisun valinta on tärkeä päätös, joka vaikuttaa niin elinkustannuksiin, kannattavuuteen kuin asumismukavuuteenkin. Haluamme tarjota parhaita mahdollisia ratkaisuja, olipa kyseessä sitten lämpöpumppu, kaukolämpö tai hybridijärjestelmä.

Oikein suunniteltu ja toteutettu järjestelmä voi tuoda merkittäviä säästöjä ja parantaa energiatehokkuutta, mutta se vaatii asiantuntevaa suunnittelua, toteutusta ja ylläpitoa. Savon Voima tarjoaa asiantuntemusta kaikissa näissä vaiheissa. Koulutamme jatkuvasti henkilöstöämme ja teemme yhteistyötä luotettavien laitetoimittajien kanssa, jotta voimme tarjota asiakkaillemme parhaan mahdollisen palvelun ja tuen.

Jos harkitset lämpöpumppu- tai hybridijärjestelmän hankintaa, ota rohkeasti yhteyttä meihin. Autamme sinua valitsemaan tarpeisiisi sopivimman ratkaisun ja varmistamme, että järjestelmäsi toimii optimaalisesti ja kustannustehokkaasti koko sen elinkaaren ajan.

Tehdään yhdessä fiksuja energiaratkaisuja ja edistetään energiatehokkuutta, jotta voimme rakentaa kestävää ja hiilineutraalia tulevaisuutta.

Olemme koonneet sinulle alle muutamia vinkkejä siihen, kuinka voit välttää lämpöpumppuinvestoinnin mahdollisesti sudenkuopat ja onnistua kerralla lämmitysratkaisuinvestoinnissasi.

Juha Kurikka
Tuotepäällikkö

Email:  juha.kurikka@savonvoima.fi

Vinkit onnistuneeseen lämpöpumpun hankintaan


Lue asiakastarina:

Asunto Oy Vuorelan Välke hyödyntää maa- ja kaukolämpöä

Siilinjärvelle vuonna 2023 valmistunut taloyhtiö Asunto Oy Vuorelan Välke lämpenee Savon Voiman palveluna toteuttamalla maalämmön sekä kaukolämmön hybridijärjestelmällä.

Mitä uutta?

Toimisivatko hiilidioksiditonnit ympäristöraportoinnin liikevaihtona?

Mittaaminen, raportointi, teot sekä jatkuva parantaminen ovat kaikki tärkeitä osa-alueita ilmastopäästöjen vähentämisessä Savon Voimalla.
Lue lisää

Blogi, Ympäristö,
27.2.2024

Sähköllä haetaan kustannussäästöjä kaukolämmöntuotantoon Joensuussa

Savon Voiman Joensuun CHP-voimalaitoksen erillinen sähkökattila tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää edullista markkinasähköä kaukolämmöntuotantoon.
Lue lisää

Ajankohtaista, Blogi, Kaukolämpö,
13.10.2023

Aste alemmas auttaa saavuttamaan jo 5 % säästön lämmitysenergiassa

Energiansäästöviikko on jälleen täällä ja haluamme nostaa esille vinkkejä, kuinka vähentää omaa energiankulutusta.
Lue lisää

Ajankohtaista, Blogi, Energiaa säästämässä,
9.10.2023

Väppi-sovellusta kehitetään asiakasnäkökulmasta

Savon Voiman, Väreen sekä Kuopion Energian yhdessä asiakkailleen tarjoama Väppi-energiasovellus on jatkuvasti kehittyvä asiakasrajapinta.
Lue lisää

Blogi, Kaukolämpö, Sähkö,
15.9.2023

Hukkalämmön talteenotto on energiaviisautta

Kaukolämpöjärjestelmien teknologiset mahdollisuudet tarjoavat ratkaisuja hukkalämpöjen hyödyntämiseen.
Lue lisää

Ajankohtaista, Blogi, Energiaa säästämässä, Kaukolämpö,
28.8.2023

Kaukolämpö on valinnanvapautta

Energiasektori on tällä hetkellä ennennäkemättömässä myllerryksessä. Hinnat heittelevät ja huoltovarmuusasiat mietityttävät. Mikä energialähde olisi nyt juuri valintasi?
Lue lisää

Blogi, Kaukolämpö,
28.12.2022