Miksi säävarmaan sähköverkkoon voi tulla sähkökatko?

Julkaistu 4.5.2020

Yleisimpiä syyllisiä sähkön katkeamiseen ovat myrskyn aikana avojohdolle kaatuneet puut tai erityisesti tykkylumien aiheuttamat lumikuormat. Toimitusvarmuuden parantamiseksi sähköverkkoa onkin kaapeloitu ja rakennettu turvaan sään aiheuttamilta ongelmilta jo vuosien ajan. Investoinnit on tehty vaiheittain aloittaen taajamista ja edeten haja-asutusalueille. Tällä hetkellä taajamien sähköverkot alkavat olla toimitusvarmoja ja verkkoinvestoinnit kohdistuvat haja-asutusalueille. Siellä varmistetaan häiriöille kaikkein altteinta keskijänniteverkkoa. 

Vaihtelevissa maisemissa toimitusvarman verkon rakentaminen on poikkeuksellisen haastavaa. Etäisyydet ovat pitkät ja asutus harvaa. Rakentamisen on oltava taloudellista ja otettava huomioon toimitusvarmuustavoitteiden lisäksi ympäristön vaatimukset, asiakkaiden tasa-arvoisuus ja kasvava sähkön tarve. Varmin tapa saada sähköjohdot säältä turvaan on kaivaa ne maan alle. Mutta se ei ole ainoa eikä edullisin keino, ainakaan maaseudulla. Kaapelin kaivaminen kallioiseen maahan 70 cm:n syvyyteen ei ole taloudellista eikä järkevää. 

Sää-/toimitusvarma sähköverkko tarkoittaa muutakin kuin maakaapelointia 

Haja-asutusalueella sää-/toimitusvarmaa verkkoa rakennetaan tarkkaan harkiten ja eri tekniikoita käyttäen. Ratkaisujen on oltava toimivia mutta taloudellisia. Maakaapeloinnin lisäksi metsässä olevia ilmajohtoja siirretään teiden varsille helpommiksi huoltaa ja paikantaa. Pellolla olevat hyväkuntoiset ilmajohdot jäävät pellolle, sillä niitä eivät puut uhkaa myrskylläkään. Edullisempaa, pienempitehoista 1 kV -tekniikkaa käytetään mahdollisuuksien mukaan. Tekniikka ja automaatio kehittyvät. 

Mistä sähkökatkot johtuvat? 

Sää-/toimitusvarmassa verkossa ilmenevä sähkökatko johtuu siitä, että sähkö käyttää matkallaan sähköasemalta käyttäjälle erilaisia verkkotekniikoita. Verkko-osuuden pituus voi olla kymmeniä kilometrejä. Osa matkasta taittuu maakaapelia pitkin, mutta osa matkasta voi mennä pellolla tai tien varressa ilmajohtoa pitkin. Kun ilmajohtoon tulee vika, sähköntoimitus loppuu koko verkko-osuudella eli sähköt katkeavat myös kaapeloidussa osuudessa. 

Vaikka vahingot ovat harvinaisempia teiden varsilla olevissa ilmajohdoissa, myrskyvahinkoja voi silti sattua. Onneksi niiden korjaus on taloudellisempaa ja korjausaika selvästi lyhyempi kuin keskellä metsää kulkevien ilmajohtojen. 

Mitä uutta?

Kaukolämmön jakelukeskeytys Nilsiän Tahkolla

Maanantaina 16.9.2024 kello 8.00–00.00 on kaukolämpöverkoston saneerauksesta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys Tahkolla.
Lue lisää

Häiriöt,
13.9.2024

Kohti hiilineutraalisuutta, luotettavasti ja määrätietoisesti

Savon Voiman omistamalla Joensuun voimalaitoksella on toteutettu hiilineutraalisuuteen tähtääviä investointeja määrätietoisesti koko 2000-luvun ajan.
Lue lisää

Ajankohtaista, Energiaa säästämässä, Kaukolämpö, Ympäristö,
13.9.2024

Joroisissa sijaitsevan Maaveden vesivoimalaitoksen kalatie on avattu

Vanhaan Vasaralankosken uomaan rakennettu kalatie avattiin elokuun lopussa. Kalatietä pidetään auki vapaaehtoisesti vuoden ympäri, jotta siitä kehittyisi vaelluskaloille mahdollisimman houkutteleva elinympäristö.
Lue lisää

Ajankohtaista, Ympäristö,
11.9.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Suonenjoella

Torstaina 12.9.2024 kello 7.00–19.00 on kaukolämpöverkoston saneerauksesta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys Suonenjoella.
Lue lisää

Häiriöt,
10.9.2024

Savon Voima osallistui Karjalan prikaatin johtamaan Etelä-Savo 2024 -harjoitukseen

Savon Voima tarjosi paikallisjoukkojen ja viranomaisten yhteistoimintaharjoitukseen ulottuvuuden sähköverkon ja lämpöhuollon toiminnasta.
Lue lisää

Ajankohtaista,
9.9.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäellä

Tiistaina 10.9.2024 kello 7–22 on kaukolämpöverkoston huollosta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäellä.
Lue lisää

Häiriöt,
5.9.2024