Modernia kaukolämpöä – kiertotalous keskiössä

Julkaistu 13.10.2020

Siilinjärvi on hyvä esimerkki siitä, miten lämmitys voidaan järjestää kiertotalouden ihanteiden mukaisesti. Siilinjärven kaukolämmön tuotannossa ja jakelussa toteutuu muun muassa hukkalämpöjen hyödyntäminen, kaksisuuntainen kaukolämpö, energiatehokkuus sekä ympäristöystävällisyys. Lista on pitkä, mutta ei suotta. 

Siilinjärven taajaman kaukolämpö tuotetaan lähes kokonaan Yaran tehtaan hukkalämmöllä, joka ilman kaukolämpöjärjestelmää jouduttaisiin lauhduttamaan taivaalle tai vesistöön. Kaukolämpöjärjestelmän avulla tehtaalla syntyvä ylimääräinen lämpö siirretään hyödynnettäväksi sitä tarvitseville asiakkaille. Kiinteistökohtaisilla hajautetuilla lämmitysjärjestelmillä ei tällainen hukkalämpöjen hyödyntäminen ja kiertotalous olisi mahdollista. 

Yaralla syntyvä hukkalämpö on oivallista, koska sitä syntyy myös talvella silloin kun lämmöntarve on kovimmillaan. Se ei kuitenkaan riitä talven pakkasten aikaan kattamaan koko kaukolämpöverkon asiakkaiden lämmöntarvetta. Tällöin kaukolämpöä tuotetaan myös Savon Voiman biolämpökeskuksella, joka hyödyntää polttoaineena sahojen sivutuotteena syntyvää puupolttoainetta, kuorta ja purua. Polttoaine on siis toisarvoista sahateollisuuden sivutuotetta, joka on syntynyt korkeamman jalostusarvon tuotannon yhteydessä. 

– Näin loppukin metsästä korjatusta puuraaka-aineesta hyödynnetään kaukolämmön tuotannon yhteydessä. Puupolttoaineen polttamisesta jäljelle jäävä tuhka kiertää taas takaisin metsään lannoitteeksi vauhdittamaan uuden metsän kasvua, kertoo ympäristöasiantuntija Mimma Kuurakka

Hukkalämmön ja biolämpökeskuksen avulla tuotetaan uusiutuvilla energialähteillä 97 prosenttia myydystä Siilinjärven kaukolämmöstä. Aivan kovimmilla pakkasilla ja edellä mainittujen päätuotantomuotojen mahdollisten häiriöiden aikaan tarvitaan vara- ja huippulämpökeskuksia turvaamaan kaukolämpöasiakkaiden lämmönsaanti kaikissa olosuhteissa ja tilanteissa.  

– Tähänkin tuotantoon on Siilinjärvellä valikoitunut öljyä ympäristöystävällisempi nestekaasu. Lämmöntuotannon ympäristövaatimukset korostuvat varsinkin Siilinjärvellä, koska lähes koko taajama sijaitsee pohjavesialueella, Kuurakka jatkaa. 

Nämä asiat kannattaa pitää mielessä pohdittaessa kaupunkien ja taajamien lämmitysratkaisuja pitkälle tulevaisuuteen.  

– Mikään muu lämmitysratkaisu ei mahdollista vastaavia kiertotalousmahdollisuuksia ja lämmön tuotantomuotojen joustavaa kehitystä kuin kaukolämpö. Kaukolämpö kun on vain lämmön siirtotapa, eikä se ole riippuvainen lämmönlähteestä, täsmentää Kuurakka lopuksi.

Lisätietoa:

Mimma Kuurakka
Asiantuntija, ympäristö
mimma.kuurakka(at)savonvoima.fi
P. 044 723 7206

Kari Anttonen
Tuotantopäällikkö
kari.anttonen(at)savonvoima.fi
P. 044 723 7562

Mitä uutta?

Väppi-palvelussa on huoltokatko maanantaina 27.3.2022 kello 9.00 -11.00

Väppi-palvelussa on huoltokatko maanantaina 27.3.2022 kello 9.00 -11.00
Lue lisää

Häiriöt,
27.3.2023

Haemme asentajaa kaukolämpötoimintaan

Haemme kunnossapidon moniosaajaa eteläiselle tuotantoalueellemme, pääpaikkana Suonenjoki.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
24.3.2023

Savon Voima etsii startup-kumppaneita Tahkon Ski Lift Pitch -tapahtumassa

Savon Voima aikoo avata energiankäytön dataa startup-kumppaneiden hyödynnettäväksi. Yhteistyön ainoana ehtona on, että lopputulemana on asiakkaille hyötyä tuottava palvelu tai tuote.
Lue lisää

Ajankohtaista,
21.3.2023

Kaukolämmön jakelukeskeytys Pielaveden Virtelantien alueella

Keskiviikkona 22.3.2023 kello 8.00-16.00 välisenä aikana on lämmönjakelun keskeytys Pielaveden Virtelantien alueella.
Lue lisää

Häiriöt,
21.3.2023

Kaukolämmön jakelukeskeytys Suonenjoella

Torstaina 16.3.2023 kello 8–20 on kaukolämpöverkoston vauriokorjauksesta johtuva lämmönjakelun keskeytys Suonenjoella.
Lue lisää

Häiriöt,
15.3.2023

Kaukolämmön jakelukeskeytys Siilikujalla Joensuussa

Kaukolämmön jakelukeskeytys Siilikujalla Joensuussa
Lue lisää

Häiriöt,
13.3.2023