Muuttolintujen aiheuttamia sähkökatkoja havaittu runsaasti Iisalmen alueella

Julkaistu 15.5.2024

Alueella on tehty ennakoivasti ilmajohtojen merkitsemistä lintujen suojaamiseksi, mutta kaikkia vahinkoja ei merkinnöistä huolimatta pystytä valitettavasti välttämään.

Olemme viime aikoina saaneet ilmoituksia Iisalmen Poroveden, Runnin, Huotarin, Koljonvirran, Ruosteenrannan, Kurensalmen ja Haukilahden alueilta lyhyistä sähkökatkoista, jotka ovat tapahtuneet erityisesti aamuisin ja iltaisin. Syynä katkoihin on suurella todennäköisyydellä alueilla nyt runsaina määrinä liikkuvat muuttolinnut, jotka ilmajohtoihin osuessaan saattavat aiheuttaa lyhyitä katkoja sähköntoimitukseen. Alueella on tehty ennakoivasti ilmajohtojen merkitsemistä lintujen suojaamiseksi, mutta kaikkia vahinkoja ei merkinnöistä huolimatta pystytä valitettavasti välttämään.

Herkkien sähkölaitteiden suojaamiseksi automaattista jälleenkytkentäaikaa on pidennetty, mikä näyttäytyy asiakkaillemme hieman aikaisempaa pidempikestoisena sähkökatkona. Lyhyitä ”räpsyjä” aiheuttavat lintujen lisäksi myös esimerksi avojohdoille putoavat oksat. Automaattisilla jälleenkytkennöillä kyetään poistamaan noin 70 % verkon häiriötilanteista ennen kuin ne muuttuvat pitkäkestoisiksi, fyysistä korjaamista vaativiksi vioiksi. Muuttolinnuista aiheutuvan sähkökatkon kesto on minimoitu tyypillisesti alle minuuttiin. Lyhyitä sekunneista muutamiin minuutteihin kestäviä keskeytyksiä voi toki aiheutua myös sähköverkon vikojen paikannuskytkennöistä.

Säävarman sähköverkon rakentamisen myötä ja maakaapelointeihin siirryttäessä ilmajohtojen osuus vähenee, mikä tulevaisuudessa vähentää myös lintujen aiheuttamien sähkökatkojen ja vahinkojen määrää. Lisäksi teemme vuosittain lintulappujen, -pallojen sekä –spiraalien asennuksia vahinkoherkille ilmajohto-osuuksille. Tähän liittyen alueen asukkaiden tekemät havainnot ja ilmoitukset lintuvahinko- ja riskipaikoista ovat erittäin tarpeellisia ja auttavat meitä kohdentamaan seuraavia merkintätöitä. Esimerkiksi Runnin alueelta olemme saaneet pyyntöjä ilmajohto-osuuksien merkitsemiseksi lintujen pesintä- ja ruokailupaikoille, ja otamme kaikki ilmoitukset huomioon suunnitellessamme merkkauksia.

Katso videoilta, miten sähköverkkoa merkitään, jotta lintujen loukkaantumiset ja sähkökatkot jäävät mahdollisimman vähäisiksi. Lisää videoita löydät Youtube-kanavaltamme.

Lisätietoa:

Mitä uutta?

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuun Rantakylässä

Tiistaina 21.5. kello 7.30–15.00 välisenä aikana on kaukolämpöverkoston saneeraustöistä johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuun Rantakylässä. Keskeytys koskee kiinteistöjä kaduilla Aallontie, Vihurintie, Tyrskytie ja Vanatie.
Lue lisää

Häiriöt,
21.5.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joroisissa

Torstaina 23.5. kello 8–14 on kaukolämpöverkoston huoltotöistä johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys Joroisissa.
Lue lisää

Häiriöt,
20.5.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäellä

Keskiviikkona 22.5. kello 8–12 välisenä aikana on kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäellä. Keskeytys johtuu kaukolämpöverkoston huoltotöistä.
Lue lisää

Häiriöt,
20.5.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Varpaisjärvellä

Tiistaina 21.5. klo 6.00 – 10.00 on keskeytys lämmönjakelussa Varpaisjärven koulun ympäristössä, tarkemmin alueella Koivuniementie, Koulutie, Kirjastontie, Kauppatie ja Rivitie.
Lue lisää

Häiriöt,
20.5.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuussa

Maanantaina 20.5. klo 7.30 – 13.30 on keskeytys lämmönjakelussa Joensuussa Patotien, Luototien sekä Riuttatien alueilla.
Lue lisää

Häiriöt,
16.5.2024

Asunto Oy Vuorelan Välke hyödyntää maa- ja kaukolämpöä

Siilinjärvelle vuonna 2023 valmistunut taloyhtiö Asunto Oy Vuorelan Välke lämpenee Savon Voiman palveluna toteuttamalla maalämmön sekä kaukolämmön hybridijärjestelmällä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakaspalvelu, Kaukolämpö,
14.5.2024