Tarkista ilmalämpöpumpun toiminta ennen lämmityskauden alkua. Näistä merkeistä tunnistat huoltotarpeen

Julkaistu 6.9.2022

Huoltoa kaipaava ilmalämpöpumppu oireilee monella tavalla. Silloin puhdistus ei riitä, vaan ilmalämpöpumppu tarvitsee  kunnon huollon.

Puhaltimen pesu.

Ilmalämpöpumpussa varsin huomattavia määriä ilmaa puhalletaan sekä sisä- että ulkoyksikön läpi, joten kumpaankin yksikköön on syytä silloin tällöin vilkaista, onko niissä likaa, lehtiä, oksia, jäätä tms. Muutaman vuoden välein ammattilainen voisi tarkistaa, onko kaikki kunnossa.

Mistä tunnistat huollon tarpeessa olevan ilmalämpöpumpun?

Huoltoa kaipaava ilmalämpöpumppu oireilee monella tavalla: ilma haisee, pumppu ei puhalla enää niin hyvin kuin aiemmin, se ei lämmitä tai viilennä kunnolla tai pitää outoa ääntä. Nämä asiat kertovat siitä, että laite olisi pitänyt huollattaa jo aikoja sitten, kertoo Jari Yliniemi ilmalämpöpumppujen huoltoja tekevästä Teamtech Oy:stä.

– Yleensä teho hiipuu salakavalasti ja huomaamattomasti. Jossakin vaiheessa käyttäjä havahtuu siihen, että ”ennen näillä samoilla asetuksilla, kun on pakkasta ollut −10 astetta, patterit eivät ole lähteneet päälle mutta nyt lähtevät”. Tämä kertoo huollon laiminlyönnistä tai viasta.

Miksi huolto pitää tehdä?

– Oikealla tekniikalla tehty huolto palauttaa laitteen tehon, hyötysuhteen ja puhallustehon. Nämä kaikki auttavat alentamaan laitteen sähkönkulutusta ja lisäävät laitteen elinikää. Puhdas laite levittää raitista, hajutonta ja terveellistä ilmaa, muistuttaa Yliniemi. – Tulos on mitattavissa. Meillä on huoltotoimien avulla saatu jopa 34 % tehoa lisää ilmalämpöpumppuun.

Normaalisti ilmalämpöpumppu vaatii huoltoa noin neljän vuoden välein. Huoltotarpeeseen vaikuttavat ilmalämpöpumpun käyttöaste, sijainti ja puhtaanapito.

Käytetäänkö pumppua viilennykseen vai lämmitykseen vai molempiin? – Jäähdytyskäyttö tavallaan huuhtelee pumppua, sillä se poistaa ilmasta kosteutta ja työntää vettä putkien kautta pihalle. Mutta toisaalta laite pysyy kosteana, ja kosteaan pintaan tarttuu paremmin likaa, ja se myös alkaa kasvattaa epäpuhtauksia herkemmin.

Entä kuinka lähellä pumppu on keittiötä? – Paistettaessa ruokaa osa rasvasta kulkeutuu ilman mukana ilmalämpöpumpun sisäyksikön kennoon. Kun rasvaa menee kennoon, se alkaa kerätä itseensä huomattavasti runsaammin pölyä. Imuroimalla ei saada rasvaa pois, se vaatii pesuhuollon. Myös se, onko talossa kotieläimiä ja kuinka lähellä pumppu on takkaa vaikuttavat kerääntyvän lian määrään.

Entä kuinka hyvin suodattimet on puhdistettu? – Likainen suodatin ei päästä ilmaa lävitse, ja silloin ilma etsii helpoimman reitin laitteeseen ja vie epäpuhtauksia mukaan, luettelee Yliniemi.

Mitä itse voi tehdä?

Ilmalämpöpumpun likainen puhallin
Ilmalämpöpumpun likaisuuden pystyy tarkastamaan seuraavasti: Sammuta laite, käännä laitteen alaosassa olevat siivekkeet auki käsin, ota taskulamppu ja katso alaviistosta, näyttääkö puhallin likaiselta. Myös suodattimien alla oleva kennosto kertoo likaisuuden asteesta jotakin. Yleensä suurin lika on laitteen suojakuorien alla, mistä ei pääse normaalisti puhdistamaan. Tämä kuvassa oleva laite kaipaa kipeästi pesua.

– Kotona tehtäväksi työksi jää suodattimien imurointi riittävän usein ja suodattimien pesu vaikkapa kerran vuodessa esim. upottamalla ne veteen, jossa on astianpesuainetta, huuhtelemalla ja kuivaamalla, sanoo Yliniemi.

Laitekohtaiset, itse tehtävät huoltotoimet näkyvät laitteen käyttöohjekirjasta, ja ohjeita on hyvä noudattaa. Periaate on, että itse voi puhdistaa, mutta huolto on teetettävä ammattilaisella. Ilmalämpöpumppu on kylmälaite, jonka asennus ja huolto ovat luvanvaraista toimintaa ja vaativat sekä sähköalan että kylmälaitteiden huoltoon oikeuttavan pätevyyden.

Voiko itse puhdistaa kennoja vaikka auton ilmastointilaitteen puhdistukseen käytettävällä vaahdolla? – Vaahto ei aina irrota epäpuhtauksia hyvin, ja myös ilman liikkeelle laittava puhallin jää likaiseksi. Vaahto tulisi myös huuhdella hyvin pois, koska jos vaahto kuivuu lamellien pinnalle, lika jää kalvomaisen pinnan alle. Kokemukseemme perustuen pahimmissa tapauksissa olemme joutuneet pesemään ensin vaahdon jäämät pois, ja vasta sen jälkeen olemme päässeet lian pesun kimppuun, kommentoi Yliniemi.

Mitä huollossa tehdään ja mitä se maksaa?

Huollossa tarkastetaan ilmalämpöpumpun toiminta, kylmäaineet ja puhtaus. Pesuja tehdään monella tekniikalla, esim. imuri-, vaahto- tai vesipuhdistuksella. – Sisäyksikön kennoista ei ole helppo saada likaa pois. Meillä on kehitetty erityinen Fresh Wash -pesu, jossa pumpun alle laitetaan suojakaukalo ja sisäyksikkö puretaan ja pestään vedellä ja erikoispesuaineella. Pesuja on tehty sillä menetelmällä jo yli tuhat. Täysihuolto, joka sisältää ulko- ja sisäyksikön huollon kaikkine toimineen, maksaa 349 euroa, josta kotitalousvähennyskelpoista työtä on suurin osa. Kotitalousvähennystä saa 50 % työn osuudesta. Se kannattaa hyödyntää, muistuttaa Yliniemi.

Tutustu myös energianeuvojan ohjeisiin itse tehtävästä ilmalämpöpumpun huollosta

Mitä uutta?

Kaukolämmön jakelukeskeytys Nilsiän Tahkovuorella

Maanantaina 22.7. kello 4.00–16.00 on Nilsiän Tahkovuoren Ahopellontien, Golftien, Etelä- ja Pohjois-Aspan, Syvärinkaaren, Sääskiniementien, Tähtitien, Pointintien, Ukontien, Keitaankadun, Mailatien ja Hotelli Tahkovuoren alueilla kaukolämpöverkon huollosta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys.
Lue lisää

Häiriöt,
19.7.2024

Myrskyihin varautuminen vaatii ennakointia, investointeja ja hyviä käytäntöjä

Savon Voima Verkko on sitoutunut pitämään sähköverkon kunnossa ja turvallisena, jotta myrskyt eivät aiheuttaisi merkittäviä häiriöitä asiakkaillemme. Lisäksi kehitämme ja investoimme verkkoon vuosittain kymmeniä miljoonia säävarmuuden sekä verkon kapasiteetin parantamiseksi.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
16.7.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Iisalmen Karjalankadulla

Maanantaina 15.7. kello 8.00–15.00 on Iisalmen Karjalankadun alueella kaukolämpöverkon saneeraustöistä johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys.
Lue lisää

Häiriöt,
12.7.2024

Savon Voiman Joensuun voimalaitoksen uusi kaukolämpöakku on saavuttanut lakikorkeutensa

Valmistuva kaukolämpöakku tarjoaa Savon Voiman Joensuun voimalaitokselle mahdollisuuden entistä joustavampaan energian tuotantoon sekä lisää merkittävän keinon lämmöntuotanto- ja ohjausjärjestelmän optimointiin.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö, Ympäristö,
11.7.2024

Iltapäivälle odotettavissa ukkosta Pohjois-Savoon – Savon Voima valmiudessa mahdollisiin vian korjauksiin

Iltapäivälle on ennustettu lounaasta nouseva sade- ja ukkosrintama, joka etenee idän suuntaan ja tavoittaa viimeisenä Pohjois-Karjalan alueen. Uusimman ennusteen mukaan saderintama saavuttaa Savon Voima Verkon jakelualueen tänään puolen päivän aikoihin.
Lue lisää

Häiriöt,
9.7.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäellä

Torstaina 4.7. kello 8.00–21.00 on Pieksämäellä Kalevalankadun, keskuskadun ja Välikadun alueilla kaukolämpöverkon huollosta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys.
Lue lisää

Häiriöt,
1.7.2024