Pieksämäen Jäppilän taajaman säävarma-kaapelointityöt loppusuoralla – viimeistelyt käynnistymässä
Jäppilän taajaman ja sen lähiympäristön keskijänniteilmajohdot on nyt uusittu Savon Voima Verkon säävarma-projektin hengessä maakaapeleiksi. Myös lähes koko pienjänniteverkko siirtyi maan alle. Samassa yhteydessä kaikki pylväsmuuntamot poistuivat maisemasta, kun ne korvattiin ympäristöystävällisillä puistomuuntamoilla. Vanhan sähköverkon purkutyöt ovat lähes valmiit ja vuoden 2019 loppuun jatkuneiden kaivutöiden jäljet viimeistellään heti lumien sulettua ja maan kuivahdettua.
Uutta LED-katuvalaistusta Rinnetien varressa ja modernisoitu Jäppilän sähköasema uusine tietoliikennemastoineen
Sähköverkon häiriönsietokyky paranee ja ympäristökuormitus vähenee
Usein metsien keskellä, ilmajohtoina mutkitteleva sähköverkko on erityisen altis häiriöille varsinkin tuulisilla säillä. Nyt maakaapeloinnin myötä Jäppilän alueen sähköverkon häiriöherkkyys pienenee oleellisesti, mikä näkyy suoraan noin 230 asiakkaan sähkönjakelussa positiivisella tavalla. Kaikkia osia sähköverkosta ei maasto-olosuhteiden vuoksi voitu kuitenkaan kaapeloida, vaan pieni osa toteutettiin ilmajohtoina.
– Ilmajohdot on aina pyritty siirtämään teiden varsiin, jossa ne eivät ole niin alttiita tuulenkaadoille ja oksien aiheuttamille räpsyille. Myös vianhoito ja ylläpito on vaivattomampaa, kun sähköverkko on helposti tavoitettavissa tien varressa, kertoo verkostorakennuttaja Mika Piirainen.
Osa taajamasta on tärkeää pohjavesialuetta, joten ympäristöriskejä pienennettiin poistamalla vanhat pylväsmuuntamot ja korvaamalla ne ympäristöystävällisemmillä puistomuuntamoilla, joissa muuntaja on altaassa eikä öljy pääse vikatilanteessa ympäristöön. Lisäksi lähes kaikki näistä uusista muuntamoista ovat kaukokäytettäviä, mikä mahdollistaa sujuvamman vianhoidon häiriötilanteissa.
Samaan aikaan myös Jäppilän sähköasema on kokenut mittavan modernisoinnin. Sähköasemalle on uusittu paljon verkon suojaukseen liittyvää tekniikkaa. Näkyvämpänä muutoksena sähköasematontilla on uusi Savon Voima Verkon tarpeisiin tehty tietoliikennemasto sekä tontilta poistettu puusto.
Modernisointi mahdollistaa monenlaisia keinoja muun muassa tarkkaan vianpaikannukseen ja parempiin suojaustoimintoihin, joilla ratkaistaan kaapeloidussa keskijänniteverkossa esiintyviä suojausongelmia. Nämäkin kaikki muutokset näkyvät sitten lopulta asiakkaalle parempana sähkönjakeluna.
– Haluamme vielä muistuttaa siitä, että sähkökaapelit ovat nyt todellakin piilossa maan alla. Joten jos tehdään kaivutöitä, olisi kaapelinäytöt hyvä muistaa tilata ennen kaivuja. Normaalina työaikana ensimmäinen näyttökerta on ilmainen. Näin vältytään kalliilta yllätyksiltä maata kaivaessa, teroittaa Piirainen.
Työn jäljet siistitään kevään ja kesän aikana
Vanhan, maisemasta poistuvan sähköverkon purkutyöt ovat tällä hetkellä lähes valmiit. Viime vuoden loppuun saakka jatkuneiden kaivutöiden jäljet viimeistellään heti, kun maat ovat täysin sulaneet ja hieman kuivuneet.
– Viimeistelytöinä tehdään myös hoidettujen alueiden uudelleen nurmettaminen. Mikäli näihin viimeistelytöihin liittyen herää alueen asukkailla kysymyksiä, pyydämme olemaan suoraan yhteydessä hankkeen urakoitsijaan, selventää Piirainen.
Vuoden 2019 aikana lähes koko uusi kaapeliverkko on saatu rakennettua. Pieni osa asfaltoinneista jäi kuitenkin tulevalle kesälle. Savon Voima Verkko luovuttaa vanhan purettavan ilmajohtoverkon pylväät joillakin verkosto-osuuksilla teleoperaattorin käyttöön, joten taajamassa ilmaan jää vielä telejohtoja näkyviin.
Yhteistyöllä väliaikaisten haittojen minimointia
Kaapelointihankkeiden yhteydessä Savon Voima Verkko tarjoaa muille osapuolille, kuten kunnille, kaupungeille ja teleoperaattoreille mahdollisuutta osallistua yhteiseen kaapeliojaan.
– Jäppilässä yhteiseen kaapeliojaan lähti mukaan Pieksämäen kaupunki, joka uusi sähköverkostosaneerauksen yhteydessä noin 120 taajaman katuvalaistuspistettä ja kaapeloi niihin tarvittavat sähköjohdot. Katuvaloihin asennettiin betoniset jalustat, pylväät vaihtuivat teräksisiin ja valaisimet ovat nyt nykyaikaista LED-tekniikkaa, kertoo Piirainen ja jatkaa, – tällaisella yhteistyötoiminnalla minimoidaan kaivut ja muut väliaikaiset haitat, kun työtä ei tehdä useana vuotena peräkkäin.
Haasteita on riittänyt
Jäppilän alue on maasto-olosuhteiltaan hyvin moninainen – on peltoa, kalliota, kivikkoa, metsää ja vesistöä. Vesistöä ylittävää vanhaa keskijänniteilmajohtoa purettiin kahdesta eri kohdasta, joista toisessa kohdassa johto korvattiin vesistön ali poratulla maakaapelilla ja toinen alitus tehtiin perinteisellä tavalla upottamalla kaapeli pohjaan.
– Vesistön alitse poraaminen osoittautui haastavaksi. Onneksi sinnikkäät suuntaporarit jaksoivat yrittää alituksen tekoa monilla eri menetelmillä useiden viikkojen ajan, kiittelee Piirainen ja jatkaa, – lopulta louheisesta vesistön pohjasta päästiin lävitse ja suunnitellut kaapelit saatiin vietyä vesistön ali putkitettuna.
– Työn edetessä myös monista maankäyttöön liittyvistä asioista jouduttiin sopimaan uudestaan maanomistajien kanssa. Muutokset saatiin kuitenkin joustavasti sovittua, eikä työn eteneminen pysähtynyt. Tästä esitämme suuret kiitokset maanomistajille ymmärtäväisyydestä ja yhteistyöstä!
Faktaa:
- Keskijännitekaapelointia noin 14 km
- Pienjännitekaapelointia noin 20 km
- Savon Voima Verkon kuituverkkoa oman tietoliikenteen tarpeisiin noin 10 km
- Kaasueristeisiä puistomuuntamoita 10 kpl
- Purettua keskijänniteilmajohtoa noin 12 km
- Purettua pienjänniteilmajohtoa noin 12 km
- Purettuja pylväsmuuntamoita 12 kpl
Maastosuunnittelu: Ser-Plan Oy, aloitettiin loppukesästä 2017
Suuntaporaukset: Savon Suuntaporaus Oy, toteutettiin vuonna 2019
Rakentaminen: Efficient Network Partner Oy, alkoi keväällä 2019, valmistuu kesällä 2020
Lisätietoa:
Efficient Network Partner Oy, Tuomas Kamunen, p. 050 505 4254, tuomas.kamunen@enp.fi
Savon Voima Verkko Oy, Mika Piirainen, p. 044 723 7393, mika.piirainen@savonvoima.fi