Sähköinen asiointi

Sähkövarastot ja akut yleistyvät – Mitä kuluttajan on hyvä tietää?

Julkaistu 6.5.2025

”Sähkökatkot historiaan?” – Akut yleistyvät verkossa ja ovat tarjolla jo koteihinkin

Sähkövarastot ja akut ovat viime vuosina nousseet puheenaiheeksi niin energiayhtiöissä, yritysmaailman kesken kuin kotitalouksissakin. Ne tarjoavat uusia mahdollisuuksia energian varastointiin ja energiaomavaraisuuteen sekä reservimarkkinoille osallistumiseen, mutta ne asettavat myös useita pohdittavia kysymyksiä: Voiko akut pelastaa meidät sähkökatkoilta? Onko sähkövarastoinnin kautta mahdollista pienentää omaa sähkölaskua? Entä mitä mahdollisia riskejä akkuihin ylipäätään liittyy?

Seuraamme Savon Voimalla tätä kehitystä aitiopaikalta ja olemme koostaneet katsauksen siitä, mitä jokaisen asiasta kiinnostuneen kannattaa tietää sähkövarastoista – olipa kyseessä sitten verkkomme suurasiakas tai kotitalouden energiankäyttäjä.

Suuret sähkövarastot: ”Megawattiluokan akkuja liitetään verkkoon kiihtyvällä vauhdilla”

Sähkömarkkinat elävät teknologisessa murroksessa, ja suur- sekä keskijänniteverkkoon liitettävien sähkövarastojen määrä kasvaa vauhdilla. Esimerkiksi teollisuuden ja energiayhtiöiden mahdollistamissa suurimmissa sähkövarastohankkeissa rakennetaan jo kymmenien megawattien akustoja.

Nämä sähkövarastot toimivat sähköverkon tasapainottajina: ne varastoivat sähköä ja purkavat sitä verkkoon sähkön reservimarkkinoille silloin, kun kulutus ja tuotanto on epätasapainossa. Teoriassa tämä voi vakauttaa sähkön hintaa ja parantaa verkon toimintavarmuutta. Mahdollista on, että markkinoiden ohjaamana sähköä varastoidaan myös silloin, kun sähköä on riittävästi ja spot-hinta alhaalla. Vastaavasti akuston varausta puretaan, kun varastoidulla energialla on mahdollista saada myydessä voittoa.

Tärkeää on huomata, että verkonhaltijana emme itse omista näitä varastoja, vaan ne ovat yksityisten toimijoiden hankkeita. Me ainoastaan varmistamme niiden turvallisen liittämisen ja yhteensopivuuden verkon kanssa.

Kotitalouksien akut: ”Kodin energiavarasto vaatii erillisen sopimuksen”

Yksi uusista kuluttajille suunnatuista teknologisista ratkaisuista on kotitalouksien sähköakut. Meille saapuu viikoittain kyselyjä asiakkailta, joille on tarjottu eri yritysten kotiakkuja. Ja moni omakotiasuja onkin harkinnut akun hankkimista alentamaan sähkölaskua tai asennettavaksi aurinkopaneelien rinnalle tai jopa varavoimaksi mahdollisten sähkökatkojen varalle.

Kotiakkuja tarjoavien yritysten myyntipuheissa on usein mainittu reservimarkkinoille osallistuminen. Joko niin, että asiakas saa osuuden reservimarkkinoiden tuotosta tai siten, että koko osuus menee palveluntarjoajalle ja asiakas hyötyy pienempien sähkölaskujen muodossa.

Pieni omakotitaloon asennettava kilowattiluokan akku ei kuitenkaan voi osallistua yksin reservimarkkinoille, johtuen siellä käytössä olevasta 1 MW:n akustokohtaisesta minimitehorajasta. Palveluntarjoaja kokoaakin usein monia vastaavanlaisia yksityisten kotien akkuvarastoja yhteen pooliin, jolla yritys voi osallistua reservimarkkinoille.

Kotitalouksille suunnatusta akusta löytyy teoriassa kuitenkin monia käyttöhyötyjä myös reservimarkkinaan osallistumisen ulkopuolelta. Akku voi mahdollistaa oman aurinkosähkön pientuotannon tehokkaamman hyödyntämisen, pienentää sähkölaskua älykkään optimoinnin kautta sekä tarjota mahdollisen sähkökatkon aikana varavoimaa esimerkiksi valaistukseen, kylmälaitteille ja välttämättömille kodinkoneille. Saunan lämmitykseen niiden kapasiteetti ei kuitenkaan riitä.

Mutta onko kotitalousakku kuitenkaan aina kannattava sijoitus? Tällä hetkellä akkujen hankintahinta ja sähkömarkkinoiden hinnoittelumallit vaikuttavat siihen, kuinka nopeasti sijoitus maksaa itsensä takaisin. Palveluntarjoajien tarjoamista sopimusakuista tai niihin liittyvän regulaation puutteesta puhumattakaan. Lisäksi akun lisääminen kodin sähköjärjestelmään vaatii huolellista suunnittelua ja yhteensopivuuden varmistamista kiinteistön sähköjärjestelmän ja ulkopuolisen sähköverkon kanssa

Kotiakkuratkaisut ovat varsin kompaktin kokoisia laitteita. Kuvassa 10 kWh kokoinen akku ohjain- ja kytkentälaitteineen.

Ennen kuin kytket: ”Huomioi nämä seikat”

Verkkoyhtiön näkökulmasta on tärkeää tunnistaa kiinteistöt, joissa on kotiakkuja, koska niitä käsitellään sopimuksellisesti samoin kuten aurinko- tai tuulivoiman pientuotantoa. Akuston varauksen purkaminen verkkoon edellyttää omaa verkkopalvelusopimusta Savon Voima Verkon kanssa. Sen perusteella perustamme uuden käyttöpaikan ja ohjelmoimme sähkömittarin, jotta akusta verkkoon syötetty sähkö rekisteröityy oikein.

Akku voi vaikuttaa myös asiakkaan sähköliittymän kokoon. Sähköliittymän pääsulakkeen koko määrittää asiakkaan maksaman kuukausittaisen verkkopalvelun perusmaksun, joten jos akku edellyttää suurempaa liittymäkokoa, tarkoittaa se myös suurempaa perusmaksua.

Kotitalouksiin sähköä siirtävän pienjänniteverkon vaatimukset voivat myös rajoittaa akustojen liitettävyyttä aluekohtaisesti. Tämän takia on tärkeää akkujen hankinnan yhteydessä ensin kysyä liitettävyyttä verkkoyhtiöltä ja varmistaa näin, että verkon osalta akkua voidaan ladata riittävällä teholla ja akusta purkautuva sähkö mahtuu verkkoon.

”Kuka vastaa mistäkin?” – Sääntely ja vastuut kehittyvät viiveellä

Sähkövarastojen kasvu tuo mukanaan uusia haasteita sääntelylle ja vastuunjaolle. Kuka vastaa siitä, että akut toimivat turvallisesti? Mitä sopimuksia ja lupia tarvitaan?

Suurjänniteverkkoon liitettävissä akustoissa verkkoyhtiöllä on selkeä rooli niiden valvonnassa ja liittämisen turvallisuudessa. Kotitalouksien kohdalla vastuu on pitkälti asiakkaalla itsellään: asennuksen on oltava alan standardien mukainen, ja asiasta on ilmoitettava meille eli verkkoyhtiölle, jotta luvat sekä sopimukset saadaan hoidettua kuntoon.

Akkuja tarjoavia yrityksiä on tällä hetkellä kahdella erilaisella liiketoimintamallilla. Toiset tarjoavat akkuja kiinteistöihin lisättäviksi pelkkinä laitteina asiakkaiden sopimuksiin kajoamatta ja toiset tarjoavat akkua mallilla, jossa kiinteistön omistajan ja verkkoyhtiön välinen sopimuksellinen yhteys katkeaa.

Näistä jälkimmäinen malli, jossa uusi asiakassopimus tulee pelkästään akkua palveluna tarjoavan yrityksen ja kiinteistön omistajan välille on regulaation ja kuluttajansuojan kannalta vielä hyvin alkutekijöissään ja mahdollisesti ongelmallinen. Kuka on vastuussa esimerkiksi sähkönsyötön katkeamisesta asiakkaan suuntaan, jos verkkoyhtiöllä ei ole enää sopimuksellista suhdetta loppukäyttäjään tai kiinteistön omistajaan?

Kuten edellä mainitusta voi huomata, regulaation täytyy vielä kehittyä, jotta akkumarkkina selkeytyy, ja että sen pelisäännöt tarjoavat riittävän turvan akkuja hankkiville asiakkaille. Regulaation tarkentuessa tulevaisuudessa sähkövarastojen rooli sähkömarkkinoilla voi myös muuttua merkittävästi. Esimerkiksi juuri mahdollisuus myydä varastoimaansa sähköä takaisin verkkoon voi avata uusia liiketoimintamalleja ja mahdollisuuksia kuluttajillekin.

Yhteenveto: ”Onko kotiakkujen aika vielä?”

Sähkövarastot ja akut ovat ehdottomasti tulleet jäädäkseen, mutta niiden hyödyllisyys kannattaa arvioida aina tapauskohtaisesti. Suurille toimijoille ne ovat jo nyt arkipäivää, mutta kotitalouksien kannattaa puntaroida investoinnin kannattavuutta tarkasti sekä selvittää sähköverkkoon liitettävyyden seikat etukäteen.

Vielä kannattaa ehkä odottaa hetki, että markkina, regulaatio ja teknologiset ratkaisut tulevat valmiimmiksi, ja että akkuratkaisut yleistyvät. Verkkoyhtiön näkökulmasta akut joka tapauksessa ovat mielenkiintoinen uusi ratkaisu, jotka voivat parhaimmillaan lisätä verkon jousto- ja palautumiskykyä.

Savon Voimalla tätä kehitystä seurataan aitiopaikalta ja olemme valmiita auttamaan asiakkaitamme myös näissä kysymyksissä, joten mikäli akustot ja niiden liitettävyys tai kannattavuus askarruttavat, pyrimme antamaan mahdollisimman puolueettomia vastauksia ja vinkkejä.

Lisätietoa:

Saku Särkkä
Asiakkuusvastaava, Savon Voima Verkko Oy
saku.sarkka@savonvoima.fi

Teemu Tirkkonen
Verkkopalveluasiantuntija, Savon Voima Oyj
teemu.tirkkonen@savonvoima.fi

Mitä uutta?

Savon Voiman NYT-lukuvuosi 2024-2025 

Savon Voima on ollut mukana Itä-Suomen NYT-Yrityskylässä sen perustamisesta lähtien jo yli 10 vuoden ajan. Viime lukuvuonna Yrityskylä kasvoi ja uudistui muun muassa lasten ja nuorten oppimissisältöjen osalta. Uudistuksessa myös Savon Voiman oppimiskokonaisuus koki päivityksen työtehtävien ja tehtäväkuvien osalta mukaillen yrityksemme sekä energia-alan kehitystä. Lukuvuonna 2024-2025 Savon Voima osallistui yhdessä muiden NYT-yrityskylään osallistuvien toimijoiden kanssa aktivoimaan 3816 kuudesluokkalaista ja 3230 yhdeksäsluokkalaista.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kumppanuus,
9.7.2025

Ulla-myrskystä palautuminen onnistui nopeasti – investoinnit säävarmaan verkkoon kantavat hedelmää

Ulla-myrsky katkaisi sähköt enimmillään lähes 7 000 asiakkaalta Savon Voima Verkon alueella. Hyvän varautumisen, osaavien urakoitsijoiden ja verkostoinvestointien ansiosta kaikki viat saatiin korjattua vuorokaudessa.
Lue lisää

Ajankohtaista, Häiriöt, Säävarma,
7.7.2025

Torstaille ja perjantaille ennustetaan voimakasta puuskatuulta ja ukkosia – kohonnut riski sähkökatkoille Savon Voima Verkon alueella

Ilmatieteen laitoksen sääennusteen mukaan etelästä itään liikkuva matalapaine tuo torstaista alkaen runsasta vesisadetta ja ukkosta sekä perjantaista alkaen myös voimakasta tuulta Savon Voima Verkon alueelle.
Lue lisää

Häiriöt, Verkossa,
3.7.2025

Kaukolämmön jakelukeskeytys Iisalmessa

Torstaina 3.7.2025 on kaukolämpöverkoston lämmönjakelun keskeytys Iisalmessa. Satamakadun alueella keskeytyksen arvioitu ajoitus on kello 12.00–15.00. Savon- ja Otavankadun alueella keskeytyksen arvioitu ajoitus on kello 8.00–13.00.
Lue lisää

Häiriöt, Kaukolämpö,
2.7.2025

Savon Voima syventää yhteistyötä Flow Invoicingin kanssa – strateginen sijoitus ja järjestelmäomistuksen siirto tukevat kasvua

Savon Voima on tehnyt strategisen sijoituksen Flow Invoicing Oy:öön ja hankkinut yhtiöstä vähemmistö- osaomistuksen. Samalla Savon Voiman kehittämä vesimittareiden etäluentaratkaisu siirtyy Flow Invoicingin omistukseen. Yhteistyö tukee Flow Invoicingin voimakasta kasvua ja mahdollistaa samalla kokonaisvaltaisen palvelukokonaisuuden kehittämisen vesilaitoksille ja kaukolämpöyhtiöille.
Lue lisää

Ajankohtaista,
2.7.2025

Kaukolämmön keskeytys Pielavedellä

Tiistaina 1.7.2025 kello 9.00–11.00 on kaukolämpöverkoston lämmönjakelun keskeytys Pielavedellä.
Lue lisää

Häiriöt, Kaukolämpö,
30.6.2025