Savon Voima Energiateollisuuden mukana tavoittelemassa luontokadon pysäyttämistä

Julkaistu 9.6.2022

Energiateollisuus julkaisee 9.6. biodiversiteettitiekartan, jonka tavoitteena on ohjata alan nettovaikutus luontoon positiiviseksi 2035 mennessä. Savon Voima on mukana alan tavoitteissa ja kehittää edelleen vuosia jatkunutta työtään luonnon monimuotoisuuden eteen.

Ilmastonmuutos ja luontokato ovat merkittävimmät globaalit ympäristöhaasteet. Ilmastonmuutos itsessään uhkaa luonnon monimuotoisuutta, ja luonnon köyhtyminen heikentää mahdollisuuksiamme selvitä ilmastonmuutoksen seurauksista. Energiateollisuus on julkaisut 9.6. biodiversiteettikartan, joka sisältää tavoitteita energia-alalle luontokadon pysäyttämiseksi ja tähtää alan luontoon kohdistuvan nettovaikutuksen muuttamista positiiviseksi vuoteen 2035 mennessä.

”Energia-alana olemme ilmastohaasteen keskeinen ratkaisija paitsi vähentäessämme omia päästöjämme, myös mahdollistaessamme sen muille. Nyt haluamme kantaa vastuumme myös luontohaasteen osalta. On mahdotonta tuottaa energiaa niin, ettei luonto lainkaan kuormittuisi, mutta tavoitteemme on positiivinen nettovaikutus: haluamme tuottaa luonnolle enemmän hyötyä kuin haittaa”, toteaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

”Hienoa saada Energiateollisuuden biodiversiteettikartan myötä koko energia-ala yhdessä tekemään töitä Suomen luonnon monimuotoisuuden hyväksi. Tämä motivoi myös meitä Savon Voimalla jatkamaan ja yhä edelleen kehittämään vastuullisuustyötämme paremman ja monimuotoisemman luonnon puolesta”, sanoo Savon Voiman toimitusjohtaja Arto Sutinen.

Kalaistutuksia ja tekolahopuita lähiluontoon

Energia-alan päästöt ovat laskeneet voimakkaasti kuluneen vuosikymmenen aikana, mutta energiantuotanto kuormittaa kuitenkin edelleen luontoa muilla sektoreilla. Lämmityksessä metsäenergian käyttöön liittyy luontohaasteita. Sähköntuotannon puolella vesivoima ja tuulivoima tarjoavat arvokasta päästötöntä energiaa, mutta samalla ne vievät luonnolta tilaa ja estävät kulkuyhteyksiä elinympäristöstä toiseen. Energia-alan toimijoilla on lainsäädöllisiä velvoitteita luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Näiden velvoitteiden lisäksi Savon Voima on tehnyt vuosia oma-aloitteisesti töitä toiminta-alueensa luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi ja parantamiseksi.

”Luonnon monimuotoisuus on yksi perusarvoista verkon suunnittelussa. Ennaltaehkäisemme vieraslaijen leviämisen ja noudatamme metsätuholakia kaikissa sähköverkon rakentamiseen ja kunnossapitoon liittyvissä metsätöissä. Lisäksi teemme paljon luontoa palauttavia toimenpiteitä, kuten osallistumme uhanalaisten kalakantojen elinympäristöjen parantamiseen. Esimerkiksi vuonna 2020 rakensimme Juankosken ja Karjalankosken vesivoimalaitoksien yhteyteen kalaportaat”, Sutinen kertoo.

Tutustu Savon Voiman johtoalueiden hyötykäytön ja monimuotoisen luonnon oppaaseen.

Tutustu myös Savon Voiman vastuullisuustyöhön.

Lue lisää biodiversiteettitietkartasta Energiateollisuuden sivuilta.

Lisätietoja:
Arto Sutinen, Toimitusjohtaja, Savon Voima, Arto.Sutinen@savonvoima.fi

Esimerkkejä Savon Voiman työstä monimuotoisemman luonnon puolesta viime vuosilta:

Mitä uutta?

Väppi-palvelussa on huoltokatko maanantaina 27.3.2022 kello 9.00 -11.00

Väppi-palvelussa on huoltokatko maanantaina 27.3.2022 kello 9.00 -11.00
Lue lisää

Häiriöt,
27.3.2023

Haemme asentajaa kaukolämpötoimintaan

Haemme kunnossapidon moniosaajaa eteläiselle tuotantoalueellemme, pääpaikkana Suonenjoki.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
24.3.2023

Savon Voima etsii startup-kumppaneita Tahkon Ski Lift Pitch -tapahtumassa

Savon Voima aikoo avata energiankäytön dataa startup-kumppaneiden hyödynnettäväksi. Yhteistyön ainoana ehtona on, että lopputulemana on asiakkaille hyötyä tuottava palvelu tai tuote.
Lue lisää

Ajankohtaista,
21.3.2023

Kaukolämmön jakelukeskeytys Pielaveden Virtelantien alueella

Keskiviikkona 22.3.2023 kello 8.00-16.00 välisenä aikana on lämmönjakelun keskeytys Pielaveden Virtelantien alueella.
Lue lisää

Häiriöt,
21.3.2023

Kaukolämmön jakelukeskeytys Suonenjoella

Torstaina 16.3.2023 kello 8–20 on kaukolämpöverkoston vauriokorjauksesta johtuva lämmönjakelun keskeytys Suonenjoella.
Lue lisää

Häiriöt,
15.3.2023

Kaukolämmön jakelukeskeytys Siilikujalla Joensuussa

Kaukolämmön jakelukeskeytys Siilikujalla Joensuussa
Lue lisää

Häiriöt,
13.3.2023