Savon Voima Energiateollisuuden mukana tavoittelemassa luontokadon pysäyttämistä

Julkaistu 9.6.2022

Energiateollisuus julkaisee 9.6. biodiversiteettitiekartan, jonka tavoitteena on ohjata alan nettovaikutus luontoon positiiviseksi 2035 mennessä. Savon Voima on mukana alan tavoitteissa ja kehittää edelleen vuosia jatkunutta työtään luonnon monimuotoisuuden eteen.

Ilmastonmuutos ja luontokato ovat merkittävimmät globaalit ympäristöhaasteet. Ilmastonmuutos itsessään uhkaa luonnon monimuotoisuutta, ja luonnon köyhtyminen heikentää mahdollisuuksiamme selvitä ilmastonmuutoksen seurauksista. Energiateollisuus on julkaisut 9.6. biodiversiteettikartan, joka sisältää tavoitteita energia-alalle luontokadon pysäyttämiseksi ja tähtää alan luontoon kohdistuvan nettovaikutuksen muuttamista positiiviseksi vuoteen 2035 mennessä.

”Energia-alana olemme ilmastohaasteen keskeinen ratkaisija paitsi vähentäessämme omia päästöjämme, myös mahdollistaessamme sen muille. Nyt haluamme kantaa vastuumme myös luontohaasteen osalta. On mahdotonta tuottaa energiaa niin, ettei luonto lainkaan kuormittuisi, mutta tavoitteemme on positiivinen nettovaikutus: haluamme tuottaa luonnolle enemmän hyötyä kuin haittaa”, toteaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

”Hienoa saada Energiateollisuuden biodiversiteettikartan myötä koko energia-ala yhdessä tekemään töitä Suomen luonnon monimuotoisuuden hyväksi. Tämä motivoi myös meitä Savon Voimalla jatkamaan ja yhä edelleen kehittämään vastuullisuustyötämme paremman ja monimuotoisemman luonnon puolesta”, sanoo Savon Voiman toimitusjohtaja Arto Sutinen.

Kalaistutuksia ja tekolahopuita lähiluontoon

Energia-alan päästöt ovat laskeneet voimakkaasti kuluneen vuosikymmenen aikana, mutta energiantuotanto kuormittaa kuitenkin edelleen luontoa muilla sektoreilla. Lämmityksessä metsäenergian käyttöön liittyy luontohaasteita. Sähköntuotannon puolella vesivoima ja tuulivoima tarjoavat arvokasta päästötöntä energiaa, mutta samalla ne vievät luonnolta tilaa ja estävät kulkuyhteyksiä elinympäristöstä toiseen. Energia-alan toimijoilla on lainsäädöllisiä velvoitteita luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Näiden velvoitteiden lisäksi Savon Voima on tehnyt vuosia oma-aloitteisesti töitä toiminta-alueensa luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi ja parantamiseksi.

”Luonnon monimuotoisuus on yksi perusarvoista verkon suunnittelussa. Ennaltaehkäisemme vieraslaijen leviämisen ja noudatamme metsätuholakia kaikissa sähköverkon rakentamiseen ja kunnossapitoon liittyvissä metsätöissä. Lisäksi teemme paljon luontoa palauttavia toimenpiteitä, kuten osallistumme uhanalaisten kalakantojen elinympäristöjen parantamiseen. Esimerkiksi vuonna 2020 rakensimme Juankosken ja Karjalankosken vesivoimalaitoksien yhteyteen kalaportaat”, Sutinen kertoo.

Tutustu Savon Voiman johtoalueiden hyötykäytön ja monimuotoisen luonnon oppaaseen.

Tutustu myös Savon Voiman vastuullisuustyöhön.

Lue lisää biodiversiteettitietkartasta Energiateollisuuden sivuilta.

Lisätietoja:
Arto Sutinen, Toimitusjohtaja, Savon Voima, Arto.Sutinen@savonvoima.fi

Esimerkkejä Savon Voiman työstä monimuotoisemman luonnon puolesta viime vuosilta:

Mitä uutta?

Käytöstä poistettuun muuntajaan kohdistettu ilkivalta aiheutti öljyvahingon Pieksämäellä

Savon Voima Verkon urakoitsijan työmaalle tehty ilkivalta aiheutti öljyvahingon juhannuksen aikaan Pieksämäen Kontiopuistossa
Lue lisää

Ajankohtaista,
29.6.2022

Runsaasti ukkosen aiheuttamia sähkövikoja Savon Voima Verkon jakelualueella

Maanantain ja tiistain välisen yön aikana ukkosrintamat ovat riepotelleet Savon Voima Verkon jakelualuetta aiheuttaen runsaasti sähkövikoja Ylä-Savon alueella.
Lue lisää

Häiriöt,
28.6.2022

Kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäen Kaakinmäessä

Tiistaina 28.6.2022 kello 8.00-16.00 välisenä aikana on Pieksämäellä kaukolämmön jakelukeskeytys Kaakinmäen alueella.
Lue lisää

Häiriöt,
27.6.2022

Siilinjärven sähköaseman 110 kilovoltin katkaisijan laukeaminen aiheutti laajan sähkökatkon

Siilinjärven sähköaseman 110 kilovoltin katkaisijan laukeaminen aiheutti laajan sähkökatkon
Lue lisää

Häiriöt,
25.6.2022

Joroisten Huutokoskeen 8 000 ­­­järvitaimenen poikasta ­– Uhanalaista järvitaimenkantaa ylläpidetään Savon Voiman tukemilla vapaaehtoisilla kalaistutuksilla

Savon Voiman ja Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy:n yhteistyönä istutettiin noin 8000 startattua järvitaimenen poikasta Joroisten Huutokoskeen.
Lue lisää

Ajankohtaista, Ympäristö,
21.6.2022

Siilinjärven taajamaan uutta sähköverkkoa – vanha voimajohto puretaan Taivallahden ja Pyylammen asuinalueilta 

Hankkeen eteneminen näkyy nyt Taivallahden alueella, jonne on uutta voimajohtoa varten keväällä raivattu johtokatua, ottaen samalla huomioon mm. liito-oravien elinympäristöt.
Lue lisää

Ajankohtaista, Säävarma, Ympäristö,
20.6.2022