Savon Voima lopettaa turpeen käytön energiantuotannossa Iisalmessa ja Pieksämäellä
Turpeen käyttö loppuu Iisalmen ja Pieksämäen kaukolämmön ja sähköntuotannossa tänä keväänä, yli vuoden suunniteltua aikaisemmin. Kun sähköä tuottavat voimalaitokset lopettavat turpeen käytön, ovat kaikki Savon Voiman sähköntuotannon polttoaineet uusiutuvia ja koko konsernin päästöt tippuvat merkittävästi.

Savon Voiman Iisalmen ja Pieksämäen voimalaitoksille on saapunut viimeiset turve-erä huhtikuun lopussa. Savon Voiman suurimmalla kaukolämpöpaikkakunnalla, Joensuussa, turpeen käyttö loppuu syksyllä.
”Olemme tavoitelleet turpeesta luopumista sähköntuotannossa vuoteen 2027 mennessä, mutta tekemiemme investointien vuoksi pystymme aikaistamaan tätä päätöstä. Päätöksen myötä normaaliajan sähkön tuotannossamme ei käytetä lainkaan fossiilisia polttoaineita. Kyseessä on merkittävä askel tavoitteessamme olla hiilineutraaleja 2030 mennessä”, kertoo Savon Voiman lämmön- ja sähköntuotannon liiketoimintajohtaja Kari Anttonen.
Turpeen käytön lopettamisen myötä Iisalmen ja Pieksämäen kaukolämmön ja sähköntuotannon fossiiliset hiilidioksidipäästöt tippuvat kymmenesosaan aikaisemmasta. Koska kyseessä ovat Savon Voiman suurimmat toimipaikkakunnat Joensuun jälkeen, on niissä turpeesta luopumisella merkittävä vaikutus koko Savon Voiman konsernin päästöihin. Savon Voiman investoinnit uusiutuviin energialähteisiin ja energiatehokkuuteen ovat jo laskeneet kaukolämmön päästöjä huomattavasti edellisinä vuosina.
Huoltovarmuus otettu huomioon
Turve on ollut osa suomalaista energiatuotannon palettia vuosikymmeniä, ja siitä luopuminen on vaatinut suunnitelmallisuutta, pitkäaikaista työtä ja merkittäviä investointeja. Savon Voiman kohdalla näitä investointeja ovat olleet muun muassa kaukolämpöakun, lämpöpumppujen ja sähkökattiloiden rakentamiset sekä voimalaitoskattiloiden modernisoinnit. Anttosen mukaan turpeesta luopumisessa on otettu huomioon huoltovarmuus ja muun muassa puupolttoaineen riittävyys.
”Asiakkaidemme näkökulmasta on tärkeää, että turpeesta luopumiseen liittyvät investoinnit on tehty kannattavasti ja huoltovarmuus huomioiden. Päästöjen vähenemisen lisäksi se lisää kaukolämmön tuotannon kustannustehokkuutta ja näkyy tulevaisuudessa myös positiivisesti kaukolämmön hinnassa asiakkaille.”
Savon Voima käyttää turvetta yhä lämmöntuotannossa pienemmillä paikkakunnilla. Tavoitteiden mukaan turpeen käyttö tulee loppumaan viimeistään 2029.
”Ilmasto on kaikille paikkakunnille yhteinen. Siksi turpeen luopumisen mahdollistavat investoinnit on nyt ensisijaisesti tehty suurimpiin kaukolämpöverkostoihimme, sillä niihin tehdyt panostukset ovat myös päästövähenemävaikutuksiltaan suurimmat. Pienissä laitoksissa turvetta vielä käytetään, koska se on niissä kustannustehokkainta ja varmistetaan myös huoltovarmuuden ylläpitoa, kun turpeen käytöllä ylläpidetään sen toimitusketjuja”, Anttonen kertoo.
Lisätietoja
Kari Anttonen
Savon Voima Oyj, kaukolämmön ja sähköntuotannon liiketoimintajohtaja
kari.anttonen(at)savonvoima.fi