Savon Voima Verkko vaihtaa sähkömittareita – Miksi niitä vaihdetaan ja mitä eroja uusissa mittareissa on verrattuna vanhoihin?

Julkaistu 5.11.2024

Joka puolella Suomea on parhaillaan menossa mittarien massavaihdot, joissa sähkömittareita vaihdetaan uusiin isompia määriä kerralla. Edellisen kerran vastaava massavaihto toteutettiin vuoden 2010 tienoilla, jolloin pyörivistä kiekkomittareista siirryttiin etäluettaviin sähkömittareihin.

Käytössä sähkömittarien elinikä on noin 13–15 vuotta, jonka jälkeen ne on viimeistään vaihdettava uusiin. Tämä on nykysähkölaitteelle todella pitkä aika – kuinka monella meistä on vielä sama TV tai kännykkä, jonka ostimme vuonna 2010? Nyt meneillään oleva massavaihtokierros kestää vuosikymmenen loppuun, johon mennessä kaikilla suomalaisilla sähkönkäyttäjillä on uudentyyppiset sähkömittarit. Meillä Savon Voima Verkolla mittarien vaihdot aloitettiin vuonna 2024, ja niitä jatketaan vähintään seuraavat neljä vuotta. Mittarin vaihtoon liittyvistä yksityiskohdista ja ohjeista voit lukea lisää täältä.

Uuden ja vanhan mittarin isoin ero on kulutustiedon saantinopeus

Jokainen sähkömittareiden uusi sukupolvi ottaa harppauksia eteenpäin toiminnassaan ja käyttömahdollisuuksissaan. Yksi suurimmista muutoksista on sähkönkulutustietojen saatavuuden nopeus. Nykyiset mittarit, jotka ovat nyt väistymässä, välittävät sähkönkulutustiedot eteenpäin vain kerran vuorokaudessa – vieläpä yöaikaan. Tämä tarkoittaa sitä, että jos olet seurannut sähkönkulutustietojasi esimerkiksi Väppi-sovelluksessa ja käytössäsi on vanhempaa mallia oleva sähkömittari, et saa näkyviin päivän kulutustietoja ennen seuraavaa päivää.

Uudet mittarit taas lähettävät tietoja koko ajan ja huomattavasti tiheämmin. Tällä hetkellä Savon Voima Verkon asentamat uuden sukupolven mittarit on asetettu lähettämään kulutustiedot 15 minuutin välein. Rauhallisen lukijan tapauksessa tämä tarkoittaa sitä, että kun olet laittanut valot päälle asuntoosi lukeaksesi tämän artikkelin, jutun loppuun luettuasi voit katsoa, kuinka paljon sähköä kulutit asunnossasi tuona aikana.

Tällä hetkellä tuomme kulutustiedot asiakkaidemme näkyviin Väppi-sovellukseen noin tunnin viiveellä. Kun siis katsot kuluvan päivän kulutustietoja, näet tunti sitten haetut kulutustietosi. Nämä tiedot varmentuvat laskutusta varten seuraavana päivänä. Jos taas tarvitset tietoja sähkömittarilta esimerkiksi kotiautomaatiota varten, voit käyttää mittarissa olevaa HAN-porttia, josta saa kulutustiedot jopa vain 10 sekunnin viiveellä. HAN-portin voit aktivoida erikseen kotisivuillamme täällä.

Linkistä avautuvalla sivulla voit myös tutustua uusiin, monipuolisiin kuormanohjauksen vaihtoehtoihimme. Kotiautomaatiosta kiinnostuneille olemme aukaisseet Voimapiste-sivuston, jonka kautta mittarin tarjoamat tiedot löytyvät koneluettavassa muodossa.

Mitä kulutusjousto tarkoittaa ja miten sitä voi toteuttaa?

Kuluneen vuoden aikana on ollut vaikea välttyä kuulemasta sähkömarkkinoiden kriiseistä, kuten korkeista pörssihinnoista ja potentiaalisesta sähköpulatilanteesta. Samalla myös kulutusjousto-termiä on viljelty paljon. Kulutusjouston perusajatus on, että sähkönkulutusta vähennetään silloin, kun sähköstä on pulaa.

Tapoja kulutusjouston piirissä tapahtuvaan sähkönkulutuksen vähentämiseen on monia. Voit jättää muun muassa sähkösaunan lämmittämättä tai ohjata sähkömittarin kautta automaattisesti lämminvesivaraajasi sähkökuormia. Äärimmäisessä valtakunnallisessa sähköpulatilanteessa, jossa sähkön kulutus uhkaa kasvaa käytettävissä olevaa kotimaan tuotantoa ja tuontisähkön saatavuutta suuremmaksi, on ryhdyttävä rajoittamaan asiakkaiden sähkönkäyttöä koko maan sähköjärjestelmän kaatumisen estämiseksi. Tämä on onneksi aivan viimeinen keino pitää sähköverkko toiminnassa, eikä rajoitustoimiin ole toistaiseksi tarvinnut ryhtyä.

Uusien sähkömittareiden avulla voimme toteuttaa kulutusjoustoa tukevia toimenpiteitä edistyksellisten toimintojen kautta:

VIRTUAALINEN SULAKE

Jos Suomessa on pulaa sähköstä mutta tiedämme sen hyvissä ajoin, voimme vaikuttaa sähkömittareiden sulakekokoasetuksiin. Sulakekoot voidaan rajoittaa esimerkiksi yhteen kolmasosaan siitä, mitä ne oikeasti ovat. Tässä tilanteessa sähkönkulutuksen noustessa liialliseksi mittari hälyttäisi. Jos sähkönkulutusta ei vähennettäisi riittävän nopeasti, mittari katkaisisi sähköt paikallisesti. Tällöin verkossa voitaisiin ylläpitää sähköjä rajoitetusti esimerkiksi jääkaappien kylmänä pitämiseen tai valojen päällä pitämiseen. Automaattinen sulake sulkisi tällöin sähköt, jos esimerkiksi sähkökiuas tai jokin muu iso sähkölaite kuluttaisi liikaa virtaa.

AUTOMAATTINEN REAGOINTI SÄHKÖVERKON SUURIIN HÄIRIÖIHIN

Suuren häiriön sattuessa moderni sähkömittari voi seurata sähköverkon tilaa aktiivisesti ja kytkeytyä irti sähköverkosta automaattisesti. Näin se voisi osaltaan auttaa laajamittaisesta sähkökatkosta palautumisessa.

VIKOJEN SELVITYS JA REAGOINTINOPEUS

Laajamittaisessa sähkökatkotilanteessa verkkoyhtiöt paikantavat vikoja manuaalisesti – onneksi se on jo nykyään suurelta osin automaattista! Tässä uudentyyppiset mittarit parantavat automaattista vianpaikantamista ja -rajaamista, mikä nopeuttaa reagointikykyä ja korjaamista.

Mikko Vähäsaari
Palveluvastaava

Email:  mikko.vahasaari@savonvoima.fi

Mitä uutta?

Savon Voima investoi Iisalmen voimalaitokselle modernin elektrodisähkökattilan

Savon voima jatkaa lämmöntuotannon sähköistämistä ja investoi Iisalmen voimalaitokselle nykyaikaisen 15 MW tehoisen elektrodisähkökattilan. Kattila korvaa käytöstä poistuvan kevyttä polttoöljyä käytävän 12 MW tehoisen kattilan. Investoinnin arvo on 3,4 miljoonaa euroa ja käyttöönotto uudella kattilalla tulee olemaan vuoden 2025 loppuun mennessä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
14.11.2024

Pitkäaikaista kumppanuutta lasten työelämätaitojen puolesta

Savon Voiman pitkäaikainen kumppanuus Kuopion Yrityskylä Alakoulun kanssa ei ole sattumaa vaan tietoinen valinta olla mukana tukemassa tärkeää asiaa.
Lue lisää

Ajankohtaista, Blogi,
12.11.2024

Pitkän käyttöiän salaisuus piilee kiinteistöjen ja lämmönjakolaitteiden säännöllisessä huollossa

Kiinteistöjen ja niiden teknisten laitteiden kuntoon liittyvissä arvioissa törmää usein sanapariin "tekninen käyttöikä". Termi tarkoittaa kirjaimellisesti sitä, kuinka kauan jokin rakenteen osa tai tekninen laite kestää käytössä. Mutta millä perusteella jollekin laitteelle voi arvioida käyttöikää, ja voiko tuohon elinkaareen vaikuttaa omilla toimilla?
Lue lisää

Blogi, Kaukolämpö, Ohjeet ja vinkit,
1.11.2024

Haemme metsäasiantuntijaa vahvistamaan hankintatiimiämme

Savon Voiman tavoitteena on tuottaa energiaa kestävästi ja luontoarvot huomioiden. Energiantuotannossa tavoitteemme on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Etsimme nyt kokenutta asiantuntijaa tytäryhtiöömme Itä-Suomen Biomassa Oy:lle vahvistamaan kestävää polttoaineiden hankintaa ja kehittämään luontoarvoja huomioivaa palveluketjua energiantuotannon ja sähköverkon liiketoiminnoissa.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
29.10.2024

Savon Voima tuottaa Pielaveden kunnan vesimittauksen etäluentapalveluna

Savon Voima on sopinut ensimmäisen vedenkulutukseen keskittyvän mittaus- ja etäluentapalvelusopimuksen Pielaveden vesilaitoksen kanssa. Sopimuksen puitteissa Pielaveden kunnan vesilaitoksen asiakkaille on asennettu mobiilitiedonsiirtoa hyödyntävät vesimittarit, joiden toiminta perustuu niin sanottuun NB-iot-tiedonsiirtoon.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat,
28.10.2024

Savon Voima Oyj investoi Euroopassa ainutlaatuiseen lämpöpumppuratkaisuun

Savon Voima Oyj ja Calefa Oy ovat aloittaneet yhteistyöhankkeen, jossa lämpöpumpuilla hyödynnetään Joensuun voimalaitoksen savukaasupesurin hukkalämpöjä. Kesällä voimalaitoksen ollessa poissa käytöstä lämpöpumppujen lämmönlähteenä käytetään jokivettä. Ratkaisu on Euroopassa ensimmäinen laatuaan.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
25.10.2024