Savon Voima Verkon alueella jälleen luvassa aurinkopaneeleiden huippuvuosi  

Julkaistu 11.9.2023

Toukokuussa 2023 saavutettiin Savon Voima Verkon alueella aurinkosähköjärjestelmien verkkoon liittämisen kaikkien aikojen ennätyskuukausi. Yli 90 prosenttia järjestelmistä tulee yhä yksityishenkilöiden käyttöön. Suosiosta huolimatta verkkoon liitettyjen järjestelmien nimellisteho on pysynyt viime vuodet tasaisena.

Kiinnostus aurinkosähköjärjestelmiä kohtaan kasvoi voimakkaasti keväällä 2022 energian hintakriisin seurauksena. Vuosi 2022 olikin Savon Voima Verkon alueella toistaiseksi aurinkosähköjärjestelmien asentamisen ennätysvuosi, jolloin niiden suosio kasvoi 43 prosenttia edellisestä vuodesta. Vuosi sitten alkanut suosio on jatkunut tänä vuonna ja aurinkopaneeleiden asennuksien huippukuukausi oli tänä vuonna toukokuussa, jolloin yli 200 järjestelmää liitettiin Savon Voima Verkon sähköverkkoon.  

”Tämän vuoden puolelle tehtyihin asennuksiin heijastui osittain viime vuonna pidentyneet toimitusajat. Vuoden alusta alkaen verkkoomme on liitetty yli 800 aurinkosähköjärjestelmää, joista yli puolet liitettiin touko–heinäkuussa. Loppuvuoden osalta ennakoimme, että kuukausittaiset määrät jäävät jatkossa viime kuukausia alhaisemmalle tasolle. Hiljentyminen on näkynyt jo elokuussa. Toisaalta tämä on normaalia vaihtelua, kun menemme kohti pimeää ja lumista vuodenaikaa”, kertoo Savon Voiman palvelupäällikkö Auvo Lindgren.  

Aurinkosähköjärjestelmien keskimääräinen nimellisteho, eli teho minkä järjestelmä pystyy tuottamaan, on pysynyt viime vuosina tasaisena. Vuonna 2023 Savon Voiman Verkon alueella yksityishenkilöiden käytössä olevien aurinkosähköjärjestelmien keskimääräinen nimellisteho oli 9,7 kilowattia, mikä tarkoittaa noin yhden kilowatin nousua viime vuodesta. Yrityksille asennetut järjestelmät olivat suurempia, keskimäärin noin 34 kilowattia.

“Verkkoon liitetyistä järjestelmistä yli 90 prosenttia on yksityishenkilöiden. Yritysten osuus on vuosittain alle 10 prosenttia, eikä siinä ole tapahtunut käännettä. Suurimpia eli yli 100 kilowatin järjestelmiä on tänä vuonna toimialueellamme verkkoon liitetty kuusi kappaletta”, Lindgren sanoo.

Energiayhteisöt mahdollistavat aurinkosähköjärjestelmät taloyhtiöille 

Yleisimmin aurinkosähköjärjestelmiä on hankittu omakotitalojen ja kakkosasuntojen yhteyteen, mutta Lindgrenin mukaan vuoden vaihteessa muuttuneen sääntelyn myötä energiayhteisöt tulevat yleistymään ja paneeleita tullaan näkemään tulevaisuudessa enemmän myös esimerkiksi rivitalojen ja taloyhtiöiden sekä niiden autokatosten katoilla.  

”Uskon, että tulevina vuosina kiinnostus pientuotantoa kohtaan pysyy hyvänä, sillä nyt on avautunut entistä enemmän vaihtoehtoja ja esimerkiksi kerros- ja rivitalot pystyvät perustamaan energiayhteisöjä, jossa taloyhtiön kaikki jäsenet voivat hyödyntämään pientuotantoa.”

Sähkön hinnat ovat viime aikoina vaihdelleet suuresti aina negatiivisista tunneista lähes 70 senttiä maksaviin tunteihin. Kannattaako aurinkosähköjärjestelmä hankkia hieman yläkanttiin mitoitettuna, jotta sillä voisi saada mahdollisimman hyvin tuottoa? 

”Parhaan hyödyn saa pitkällä aikavälillä siten, että aurinkojärjestelmän tuotantoteho on mitoitettu sähkön käytön määrän mukaisesti. Tietenkin tehoja voi teknisten reunaehtojen mukaisesti maksimoida myös tuotannon myynnin näkökulmasta, mutta sitä kautta saavutettu hyöty kohdistuu vain pörssisähkön hinnan huippuihin. Toki tulevaisuudessa erilaiset sähkönvarastointijärjestelmät lisääntyvät ja sekin tuo joustoa järjestelmien käyttömahdollisuuksiin. Suosittelemme aina valitsemaan sähkösuunnittelun ammattilaisia kumppaniksi aurinkosähköjärjestelmiä hankkiessa”, Lindgren sanoo.

Lisätietoja:

Auvo Lindgren
Palvelupäällikkö, Savon Voima Oyj
auvo.lindgren(at)savonvoima.fi

Mitä uutta?

Savon Voima investoi voimakkaasti sähköiseen lämmöntuotantoon – yhtiö rakentaa lämpöpumppulaitoksen Joensuun voimalaitokselle

Savon Voiman tavoitteena on olla energiantuotannossa hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä ja nyt käynnistyvä laitoshanke on merkittävä panostus päästöttömään ja sähköistyvään kaukolämmön tuotantoon.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö, Ympäristö,
17.6.2024

Sähköverkon lentotarkastukset jatkuvat maanantaista 17.6.2024 alkaen

Savon Voima Verkon lentotarkastukset ilmajohtoverkon kunnonhallintaa varten jatkuvat viikoilla 25 ja 26.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
14.6.2024

Joroisen sähköaseman saneeraus jatkuu kesän aikana

Savon Voima Verkko jatkaa Joroisen sähköaseman saneerausta ja modernisoi sähköaseman keskijännitekojeistoa sekä uusii 110 kV ensiölaitteita. Aseman suunniteltu valmistuminen on 1.11.2024.
Lue lisää

Ajankohtaista, Häiriöt,
14.6.2024

Ukkonen aiheutti sähkökatkon Iisalmessa

Ukkonen aiheutti Iisalmen kaupunkialueen eteläosan Marjahaan, Kangaslammen ja Paloisvuoren alueilla sähkökatkon 6.6.2024 klo 00.09 alkaen. Sähköt saatiin palautettua viimeisiin sähköttömiin kohteisiin klo 01.55.
Lue lisää

Ajankohtaista,
6.6.2024

Maalämpö- ja hybridijärjestelmät suurissa kohteissa: Haasteet ja parhaat käytännöt

Onnistuneen lämmitysratkaisun kannalta on tärkeää, että suunnittelun ja ylläpidon ketju on saumaton ja eri näkökulmat otetaan huomioon ennen toteutusta. Näin on erityisesti hybridikohteissa, joissa käytetään sekä lämpöpumppuja että kaukolämpöä.
Lue lisää

Blogi, Kaukolämpö,
5.6.2024

Etsimme prosessi- ja polttoaineanalyytikkoa Joensuun voimalaitoksen laboratorioon

Suoritamme omassa laboratoriossamme voimalaitoksen toiminnan kannalta tärkeitä vesikemia- ja polttoaineanalyyseja muun muassa varmistaaksemme tuotannossamme käytettävän veden ja voimalaitoksessamme poltettavan biopolttoaineen laadun.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
3.6.2024