Savon Voima Verkon alueella jälleen luvassa aurinkopaneeleiden huippuvuosi  

Julkaistu 11.9.2023

Toukokuussa 2023 saavutettiin Savon Voima Verkon alueella aurinkosähköjärjestelmien verkkoon liittämisen kaikkien aikojen ennätyskuukausi. Yli 90 prosenttia järjestelmistä tulee yhä yksityishenkilöiden käyttöön. Suosiosta huolimatta verkkoon liitettyjen järjestelmien nimellisteho on pysynyt viime vuodet tasaisena.

Kiinnostus aurinkosähköjärjestelmiä kohtaan kasvoi voimakkaasti keväällä 2022 energian hintakriisin seurauksena. Vuosi 2022 olikin Savon Voima Verkon alueella toistaiseksi aurinkosähköjärjestelmien asentamisen ennätysvuosi, jolloin niiden suosio kasvoi 43 prosenttia edellisestä vuodesta. Vuosi sitten alkanut suosio on jatkunut tänä vuonna ja aurinkopaneeleiden asennuksien huippukuukausi oli tänä vuonna toukokuussa, jolloin yli 200 järjestelmää liitettiin Savon Voima Verkon sähköverkkoon.  

”Tämän vuoden puolelle tehtyihin asennuksiin heijastui osittain viime vuonna pidentyneet toimitusajat. Vuoden alusta alkaen verkkoomme on liitetty yli 800 aurinkosähköjärjestelmää, joista yli puolet liitettiin touko–heinäkuussa. Loppuvuoden osalta ennakoimme, että kuukausittaiset määrät jäävät jatkossa viime kuukausia alhaisemmalle tasolle. Hiljentyminen on näkynyt jo elokuussa. Toisaalta tämä on normaalia vaihtelua, kun menemme kohti pimeää ja lumista vuodenaikaa”, kertoo Savon Voiman palvelupäällikkö Auvo Lindgren.  

Aurinkosähköjärjestelmien keskimääräinen nimellisteho, eli teho minkä järjestelmä pystyy tuottamaan, on pysynyt viime vuosina tasaisena. Vuonna 2023 Savon Voiman Verkon alueella yksityishenkilöiden käytössä olevien aurinkosähköjärjestelmien keskimääräinen nimellisteho oli 9,7 kilowattia, mikä tarkoittaa noin yhden kilowatin nousua viime vuodesta. Yrityksille asennetut järjestelmät olivat suurempia, keskimäärin noin 34 kilowattia.

“Verkkoon liitetyistä järjestelmistä yli 90 prosenttia on yksityishenkilöiden. Yritysten osuus on vuosittain alle 10 prosenttia, eikä siinä ole tapahtunut käännettä. Suurimpia eli yli 100 kilowatin järjestelmiä on tänä vuonna toimialueellamme verkkoon liitetty kuusi kappaletta”, Lindgren sanoo.

Energiayhteisöt mahdollistavat aurinkosähköjärjestelmät taloyhtiöille 

Yleisimmin aurinkosähköjärjestelmiä on hankittu omakotitalojen ja kakkosasuntojen yhteyteen, mutta Lindgrenin mukaan vuoden vaihteessa muuttuneen sääntelyn myötä energiayhteisöt tulevat yleistymään ja paneeleita tullaan näkemään tulevaisuudessa enemmän myös esimerkiksi rivitalojen ja taloyhtiöiden sekä niiden autokatosten katoilla.  

”Uskon, että tulevina vuosina kiinnostus pientuotantoa kohtaan pysyy hyvänä, sillä nyt on avautunut entistä enemmän vaihtoehtoja ja esimerkiksi kerros- ja rivitalot pystyvät perustamaan energiayhteisöjä, jossa taloyhtiön kaikki jäsenet voivat hyödyntämään pientuotantoa.”

Sähkön hinnat ovat viime aikoina vaihdelleet suuresti aina negatiivisista tunneista lähes 70 senttiä maksaviin tunteihin. Kannattaako aurinkosähköjärjestelmä hankkia hieman yläkanttiin mitoitettuna, jotta sillä voisi saada mahdollisimman hyvin tuottoa? 

”Parhaan hyödyn saa pitkällä aikavälillä siten, että aurinkojärjestelmän tuotantoteho on mitoitettu sähkön käytön määrän mukaisesti. Tietenkin tehoja voi teknisten reunaehtojen mukaisesti maksimoida myös tuotannon myynnin näkökulmasta, mutta sitä kautta saavutettu hyöty kohdistuu vain pörssisähkön hinnan huippuihin. Toki tulevaisuudessa erilaiset sähkönvarastointijärjestelmät lisääntyvät ja sekin tuo joustoa järjestelmien käyttömahdollisuuksiin. Suosittelemme aina valitsemaan sähkösuunnittelun ammattilaisia kumppaniksi aurinkosähköjärjestelmiä hankkiessa”, Lindgren sanoo.

Lisätietoja:

Auvo Lindgren
Palvelupäällikkö, Savon Voima Oyj
auvo.lindgren(at)savonvoima.fi

Mitä uutta?

Savon Voima Oyj:n osavuosikatsaus 1.1.–31.8.2023: Toimintaympäristön heikentyneet näkymät haastavat kannattavuutta 

Konsernin liikevaihto oli 147,7 miljoonaa euroa ja pieneni edellisen vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna 0,5 %.  Konsernin liikevoitto oli 33,9 miljoonaa euroa ja kasvoi edellisen vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna 2,7 %.  
Lue lisää

Ajankohtaista,
29.9.2023

Iisalmen voimalaitoksella käyttöönotetaan uudet polttoaineenkäsittely- ja näytteenottolaitokset

Savon Voiman Iisalmen Parkatin voimalaitoksella tehdyt mittavat investoinnit kiinteän polttoaineenkäsittelyyn ja -näytteenottoon liittyen ovat edenneet käyttöönottovaiheeseen.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
28.9.2023

Suunnittele lisäeristäminen hyvin ja rakennuksen ehdoilla

Yläpohjan eristäminen on järkevä tapa pienentää energiakuluja. Hyvä suunnittelu on tärkeää. Aina kannattaa tutustua oman rakennuksen toimintaan ja rakenteisiin kunnolla ja tehdä päätökset niiden mukaan.
Lue lisää

Energiaa säästämässä,
20.9.2023

Sähköasemasaneerauksesta johtuvat jakeluverkon poikkeusjärjestelyt lisäävät sähkökatkoherkkyyttä Pielaveden ja Kiuruveden alueilla lokakuun puolelle

Savon Voiman sähköasemasaneerauksesta johtuvat jakeluverkon poikkeusjärjestelyt lisäävät sähkökatkoherkkyyttä Pielaveden ja Kiuruveden alueilla lokakuun puolelle. Rakentamisen yhteydessä sähköä ohjataan varasyöttöjen varaan, mikä lisää sähkökatkoherkkyyttä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
19.9.2023

Sonkajärvellä pilotoidaan sähköverkon kuntotarkastusta dronella

Savon Voima Verkko Oy sekä Insplan Oy pilotoivat dronella tehtävää keskijänniteverkon kuntotarkastusta
Lue lisää

Ajankohtaista,
15.9.2023

Väppi-sovellusta kehitetään asiakasnäkökulmasta

Savon Voiman, Väreen sekä Kuopion Energian yhdessä asiakkailleen tarjoama Väppi-energiasovellus on jatkuvasti kehittyvä asiakasrajapinta.
Lue lisää

Blogi, Kaukolämpö, Sähkö,
15.9.2023