Sähköinen asiointi

Savon Voiman verkkoalueen ensimmäinen teollisen mittaluokan aurinkovoimala rakentui Joroisiin

Julkaistu 13.7.2023

Aurinkosähkön suosio on edelleen voimakkaassa kasvussa. Siitä kertoo se, että esimerkiksi Savon Voima Verkon toiminta-alueella on tänä vuonna liitetty sähköverkkoon pieniä, omakotiluokan aurinkovoimaloita noin 160 prosenttia viime vuoden vastaavaa aikaa enemmän. Tätäkin merkittävämpi lisäys alueen aurinkosähkötuotantoon toteutui Ilmatar Energy Oy:n rakennettua Joroisten lentoaseman alueelle teollisen kokoluokan voimalan, jonka kaupallinen sähköntuotanto on juuri alkamassa.

Ilmatar Energy Oy on rakentanut Joroisten lentokenttäalueelle noin 8 000 etelään suunnatusta aurinkopaneelista ja kokonaisuuteen liittyvistä muista komponenteista koostuvan puhtaan energian voimalaitoksen. Pinta-alaltaan voimala on noin kuusi hehtaaria ja sähköntuotannon maksimiteho on 5 MWp. Vuodessa tämän kokoluokan yksikkö tuottaa sähköä noin viisi miljoonaa kilowattituntia ja se vastaa karkeasti 250 sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuista sähkönkäyttöä (20 000 kwh/vuosi).

Ilmatar on lähes kymmenen vuoden ajan rakentanut tuulivoimaa eri puolelle Suomea. Joroisten hanke on yrityksen ensimmäinen aurinkosähköön pohjautuva toteutus, mutta jatkoa lienee luvassa. Joroisiin on kaavailtu myös toista aurinkovoimakohdetta – Huutokoskella voimalan kokoluokka olisi pinta-alaltaan noin 80 hehtaaria ja sähköntuotantokapasiteetti lähes kymmenkertainen Lentokentän voimalaan verrattuna.

– Mielestäni nyt alamme aurinkosähkön osalla olla siinä pisteessä, että sen merkitys puhtaan sähköntuotannon lähteenä Suomessa tulee voimakkaasti kasvamaan. Voidaan puhua eräänlaisesta murroksesta, jossa taloudelliset perusteet ovat muuttumassa pääasiallisiksi ajureiksi uusien projektien käynnistymisissä. Aurinkovoimaloissa peruskonsepti on helposti monistettavissa ja myös kokoluokat skaalautuvat ongelmitta kunkin projektin tarpeiden mukaisesti, toteaa Ilmatar Energy Oy:n projektipäällikkö Tuomas Lapp.

Ilmattaren Project Manager Tuomas Lapp (oik.) sekä Junior Project Controller Jani Rantala

– Tämä oli meille ensimmäinen aurinkopuistohanke ja jo lähtökohtaisesti näissä pilottiprojekteissa on hyvä varautua siihen, että yllätyksiä tulee vastaan ja suunnitelmia joudutaan matkan varrella muuttamaan. Samalla myös opimme uutta ja kehitämme projektien toteuttamisen toimintamallia tulevien hankkeiden tarpeisiin.

Asennustyöt ovat sinänsä helppoja ja sähköteknisesti järjestelmä on yksinkertainen. Siirryttäessä kertaluokkaa suurempiin hankkeisiin on työmaan sisälogistiikka ja sen kontrolloiminen suuressa roolissa. Asennettavien ja kytkettävien komponenttien määrä on niin suuri, että logistinen suunnittelu on tehtävä hyvin. Aurinkovoimala on tuulivoimalan rakentamiseen verrattuna paljon enemmän työvoimaa tarvitseva, joten ammattitaitoisen työvoiman saanti näihin hankkeisiin voi aiheuttaa haasteita.

Osa paneeleista on kaksipuoleisia eli myös paneelin taustapuolella on kenno näkyvissä ja näin voidaan hyödyntää myös esimerkiksi keväällä lumen pinnasta heijastuvaa aurinkoenergiaa. Kaikki voimalan paneelit ovat kooltaan vakiopaneeleja suurempia.

– Meillä voimalaprojekteja viedään eteenpäin aina kiinteässä yhteistyössä paikallisten sähköverkkoyhtiöiden kanssa. Joroisissa verkkoyhtiökumppanina on ollut Savon Voima Verkko ja heidän kanssaan yhteistyö on sujunut kokonaisuudessaan erittäin hyvin. Heillekin tämä on ollut ensimmäinen tämän kokoluokan aurinkosähköhanke, ja kun suhtautuminen asioiden eteenpäinviemiseen ja tahtotila hyvästä lopputuloksesta oli meillä molemmilla yhtenevä, niin se loi hyvän ja innostavan ilmapiirin ja edesauttoi projektin ”lupsakkaa” etenemistä, toteaa Lapp.

Mitä uutta?

Savon Voiman NYT-lukuvuosi 2024-2025 

Savon Voima on ollut mukana Itä-Suomen NYT-Yrityskylässä sen perustamisesta lähtien jo yli 10 vuoden ajan. Viime lukuvuonna Yrityskylä kasvoi ja uudistui muun muassa lasten ja nuorten oppimissisältöjen osalta. Uudistuksessa myös Savon Voiman oppimiskokonaisuus koki päivityksen työtehtävien ja tehtäväkuvien osalta mukaillen yrityksemme sekä energia-alan kehitystä. Lukuvuonna 2024-2025 Savon Voima osallistui yhdessä muiden NYT-yrityskylään osallistuvien toimijoiden kanssa aktivoimaan 3816 kuudesluokkalaista ja 3230 yhdeksäsluokkalaista.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kumppanuus,
9.7.2025

Ulla-myrskystä palautuminen onnistui nopeasti – investoinnit säävarmaan verkkoon kantavat hedelmää

Ulla-myrsky katkaisi sähköt enimmillään lähes 7 000 asiakkaalta Savon Voima Verkon alueella. Hyvän varautumisen, osaavien urakoitsijoiden ja verkostoinvestointien ansiosta kaikki viat saatiin korjattua vuorokaudessa.
Lue lisää

Ajankohtaista, Häiriöt, Säävarma,
7.7.2025

Torstaille ja perjantaille ennustetaan voimakasta puuskatuulta ja ukkosia – kohonnut riski sähkökatkoille Savon Voima Verkon alueella

Ilmatieteen laitoksen sääennusteen mukaan etelästä itään liikkuva matalapaine tuo torstaista alkaen runsasta vesisadetta ja ukkosta sekä perjantaista alkaen myös voimakasta tuulta Savon Voima Verkon alueelle.
Lue lisää

Häiriöt, Verkossa,
3.7.2025

Kaukolämmön jakelukeskeytys Iisalmessa

Torstaina 3.7.2025 on kaukolämpöverkoston lämmönjakelun keskeytys Iisalmessa. Satamakadun alueella keskeytyksen arvioitu ajoitus on kello 12.00–15.00. Savon- ja Otavankadun alueella keskeytyksen arvioitu ajoitus on kello 8.00–13.00.
Lue lisää

Häiriöt, Kaukolämpö,
2.7.2025

Savon Voima syventää yhteistyötä Flow Invoicingin kanssa – strateginen sijoitus ja järjestelmäomistuksen siirto tukevat kasvua

Savon Voima on tehnyt strategisen sijoituksen Flow Invoicing Oy:öön ja hankkinut yhtiöstä vähemmistö- osaomistuksen. Samalla Savon Voiman kehittämä vesimittareiden etäluentaratkaisu siirtyy Flow Invoicingin omistukseen. Yhteistyö tukee Flow Invoicingin voimakasta kasvua ja mahdollistaa samalla kokonaisvaltaisen palvelukokonaisuuden kehittämisen vesilaitoksille ja kaukolämpöyhtiöille.
Lue lisää

Ajankohtaista,
2.7.2025

Kaukolämmön keskeytys Pielavedellä

Tiistaina 1.7.2025 kello 9.00–11.00 on kaukolämpöverkoston lämmönjakelun keskeytys Pielavedellä.
Lue lisää

Häiriöt, Kaukolämpö,
30.6.2025