Sähköinen asiointi

Siilinjärvi siirtyy moderniin kaukolämpöön

Julkaistu 30.6.2020

Siilinjärvellä käytetään jatkossa entistä enemmän teollisuuden hukkalämpöä talojen ja rakennusten lämmitykseen. Savon Voima ja energia- ja vesiyhtiö Adven ovat solmineet sopimuksen, jossa entistä suurempi osa Yaran Siilinjärven tehtaiden tuotannon hukkalämmöstä siirretään Siilinjärven taajama-alueen kaukolämpöverkkoon. Kyseessä on valtakunnallisestikin iso askel kohti hiilineutraalisuutta, sillä Suomessa näin laajassa mittakaavassa ei tiettävästi missään ole vielä hyödynnetty teollisuuden prosesseissa syntyvää hukkalämpöä.

Tähän saakka Siilinjärven kaukolämmöstä noin 80 prosenttia on saatu lannoitteita valmistavan Yaran Siilinjärven tehtailta ja nyt solmitun uuden sopimuksen myötä hyödynnettävän hukkalämmön osuus tulee jo tulevalla lämmityskaudella kasvamaan noin 96-97 prosenttiin. Hukkalämmön hyödyntäminen pitää yllä myös kaukolämmön kilpailukykyä. 

– Teollisuuden hukkalämpöjen hyödyntäminen on yksi keino pitää yllä kaukolämmön kilpailukykyisyyttä. Kaukolämpötoimintamme vastuullisuus ja ympäristöystävällisyys ovat tärkeimpiä strategisia tavoitteitamme, ja niihin panostamme voimakkaasti kaikilla kaukolämpöpaikkakunnillamme. Olemme ylpeitä siitä, kuinka hyvin ja innovatiivisella tavalla tämä tavoite saadaan toteutettua Siilinjärvellä. Tämä ratkaisu on hyvä esimerkki kiertotaloudesta ja kaukolämpöverkon joustavuudesta energiansiirtoverkkona, Savon Voiman liiketoimintajohtaja Juha Räsänen sanoo. 

– Toimiva kaukolämpöverkko auttaa osaltaan turvaamaan asumisen ja yrittämisen mahdollisuuksia ja alueen kilpailukykyä. Meillä on Siilinjärvellä nytkin noin kymmenen kerrostalokohteen projektit käynnistymässä ja hiilineutraali lämmitysmuoto näissä ei ainakaan vähennä asunnonostajien kiinnostusta. On hienoa, että Siilinjärvi on näyttämässä mallia muille alueille vähähiilisestä energiantuotannosta ja yritysten välisestä yhteistyöstä. Yara on kunnan kannalta erittäin merkittävä toimija ja näin se pystyy tuomaan uuden kulman toiminnastaan kuntalaisille, kertoo Siilinjärven kunnanjohtaja Vesa Lötjönen.   

On erittäin harvinaista, että lähes kaikki kaukolämpöverkon tarvitsema lämpö saadaan teollisuudesta. Teollisuuden hukkalämmön hyödyntäminen yleistyy kuitenkin koko ajan. 

– Olemme pitkään kehittäneet erilaisia ratkaisuja, joilla voimme vähentää tuotantolaitoksen toiminnasta aiheutuvia ympäristövaikutuksia, ja tämä on yksi esimerkki konkreettisista toimista, Yara Siilinjärven tehtaanjohtaja Mika Perälä sanoo. 

– Energian kierrättämistä ja hyödyntämistä kaukolämmössä tehdään Suomessa jo jonkin verran, mutta on poikkeuksellista, että lähes kaikki verkkoon tarvittava energia tulee teollisuuden sivuvirroista, kertoo Advenin Suomen maajohtaja Ville Heikkinen.

Pyriitin ja rikin polttamisessa syntyvä lämpö otetaan hyötykäyttöön

Hukkalämpö syntyy tehtaan pyriitin ja rikin polttoprosesseissa, ja siitä tehdään sähköä ja kaukolämpöä. Energia saadaan kaukolämpöverkkoon tehtaan normaalin tuotannon sivutuotteena hiilidioksidivapaista energialähteistä.

Yaran Siilinjärven toimipaikalla on kaivoksen rikastamon lisäksi neljä eri tuotantolaitosta – lannoitetehdas, fosforihappotehdas, typpihappotehdas ja rikkihappotehdas. Yaran Siilinjärven tehtailla valmistuu lannoitteita maatalouteen, fosforihappoa lannoite- ja rehuteollisuuteen sekä rikkihappoa ja typpihappoa lannoitteiden raaka-aineiksi. Lisäksi tehtailla tuotetaan ammoniumnitraattiliuosta louhosräjähteiden raaka-aineeksi.

Lisätietoa:

Savon Voima, liiketoimintajohtaja,  Juha Räsänen, juhap.rasanen@savonvoima.fi, 040 746 1220

Yara Siilinjärvi, tehtaanjohtaja Mika Perälä, mika.perala@yara.com, 050 386 0640

Adven, Suomen maajohtaja Ville Heikkinen, ville.heikkinen@adven.com, 040 584 6926

Mitä uutta?

Kaukolämmön lämmönvaihtimet on sijoitettu piippuhyllylle, josta lämpöä ohjataan tehtaan muihin osiin.

Lämmitysjärjestelmän säätämisellä jopa kolmanneksen vähennys Suomivalimon energiankulutukseen

Suomivalimo on yksi suurimmista Savon Voiman kaukolämmön asiakkaista Iisalmessa. Teollisuusyritys sijaitsee lähellä Iisalmen voimalaitosta ja käyttää jopa 5 % voimalaitoksen tuottamasta kaukolämmöstä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat, Kaukolämpö,
24.3.2025

Joensuun Iiksenvaaran kaukolämpöakku valmistui vuodessa

Noin kuuden miljoonan euron investointi on merkittävä niin Joensuun kaukolämpöverkon kuin koko kaukolämpöliiketoiminnankin näkökulmasta. Akku auttaa tasaamaan kulutushuippuja ja poistaa tarpeen öljynpoltolle erityisesti pakkasaamuisin.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö, Ympäristö,
28.2.2025

Ilmoituksen kaukolämpölaitteiston muutoksesta voi tehdä jatkossa sähköisesti

Olemme ottaneet käyttöön uuden sähköisen lomakkeen, jonka avulla voit ilmoittaa helposti kaikki kaukolämpöverkkoon liitettyihin lämmönjakolaitteittesi muutokset.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakaspalvelu, Kaukolämpö,
27.2.2025

Osallistu vesistöjen kehittämiseen – vastaa Joroisten Maaveden, Sysmäjärven ja Paron vesistöihin liittyvään kyselyyn 15.3.2025 mennessä

Pohjois-Savon ELY-keskus toteuttaa Joroisvirran reitin padotus- ja juoksutusselvitystä, jonka tavoitteena on kehittää Maaveden, Sysmäjärven ja Paron vesistöjen tilaa ja käyttömahdollisuuksia.
Lue lisää

Ajankohtaista, Ympäristö,
25.2.2025

Savon Voiman kaukolämpö 50 vuotta: synty ja alkutaival

Vuonna 1975 Savon sydämessä perustettiin uusi yritys, jonka tehtävänä oli lämmön tuottaminen ja jakelu paikallisiin koteihin ja yrityksiin. Tämä Savon Aluelämpö Oy:ksi nimetty yritys oli aluksi pieni toimija, mutta sen missio oli suuri.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
21.2.2025

Savon Voima uusii kaukolämpömittareita

Savon Voima vaihtaa kaukolämpömittareita kaikilla kaukolämpöpaikkakunnillaan ja eteläisellä alueella mittareiden vaihdot suoritetaan Savon Voiman aliurakoitsijan Suomen Verkostohuolto Oy:n toimesta. Itse mittarin vaihto on asiakkaille maksuton toimenpide.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
11.2.2025