Siilinjärvi siirtyy moderniin kaukolämpöön

Julkaistu 30.6.2020

Siilinjärvellä käytetään jatkossa entistä enemmän teollisuuden hukkalämpöä talojen ja rakennusten lämmitykseen. Savon Voima ja energia- ja vesiyhtiö Adven ovat solmineet sopimuksen, jossa entistä suurempi osa Yaran Siilinjärven tehtaiden tuotannon hukkalämmöstä siirretään Siilinjärven taajama-alueen kaukolämpöverkkoon. Kyseessä on valtakunnallisestikin iso askel kohti hiilineutraalisuutta, sillä Suomessa näin laajassa mittakaavassa ei tiettävästi missään ole vielä hyödynnetty teollisuuden prosesseissa syntyvää hukkalämpöä.

Tähän saakka Siilinjärven kaukolämmöstä noin 80 prosenttia on saatu lannoitteita valmistavan Yaran Siilinjärven tehtailta ja nyt solmitun uuden sopimuksen myötä hyödynnettävän hukkalämmön osuus tulee jo tulevalla lämmityskaudella kasvamaan noin 96-97 prosenttiin. Hukkalämmön hyödyntäminen pitää yllä myös kaukolämmön kilpailukykyä. 

– Teollisuuden hukkalämpöjen hyödyntäminen on yksi keino pitää yllä kaukolämmön kilpailukykyisyyttä. Kaukolämpötoimintamme vastuullisuus ja ympäristöystävällisyys ovat tärkeimpiä strategisia tavoitteitamme, ja niihin panostamme voimakkaasti kaikilla kaukolämpöpaikkakunnillamme. Olemme ylpeitä siitä, kuinka hyvin ja innovatiivisella tavalla tämä tavoite saadaan toteutettua Siilinjärvellä. Tämä ratkaisu on hyvä esimerkki kiertotaloudesta ja kaukolämpöverkon joustavuudesta energiansiirtoverkkona, Savon Voiman liiketoimintajohtaja Juha Räsänen sanoo. 

– Toimiva kaukolämpöverkko auttaa osaltaan turvaamaan asumisen ja yrittämisen mahdollisuuksia ja alueen kilpailukykyä. Meillä on Siilinjärvellä nytkin noin kymmenen kerrostalokohteen projektit käynnistymässä ja hiilineutraali lämmitysmuoto näissä ei ainakaan vähennä asunnonostajien kiinnostusta. On hienoa, että Siilinjärvi on näyttämässä mallia muille alueille vähähiilisestä energiantuotannosta ja yritysten välisestä yhteistyöstä. Yara on kunnan kannalta erittäin merkittävä toimija ja näin se pystyy tuomaan uuden kulman toiminnastaan kuntalaisille, kertoo Siilinjärven kunnanjohtaja Vesa Lötjönen.   

On erittäin harvinaista, että lähes kaikki kaukolämpöverkon tarvitsema lämpö saadaan teollisuudesta. Teollisuuden hukkalämmön hyödyntäminen yleistyy kuitenkin koko ajan. 

– Olemme pitkään kehittäneet erilaisia ratkaisuja, joilla voimme vähentää tuotantolaitoksen toiminnasta aiheutuvia ympäristövaikutuksia, ja tämä on yksi esimerkki konkreettisista toimista, Yara Siilinjärven tehtaanjohtaja Mika Perälä sanoo. 

– Energian kierrättämistä ja hyödyntämistä kaukolämmössä tehdään Suomessa jo jonkin verran, mutta on poikkeuksellista, että lähes kaikki verkkoon tarvittava energia tulee teollisuuden sivuvirroista, kertoo Advenin Suomen maajohtaja Ville Heikkinen.

Pyriitin ja rikin polttamisessa syntyvä lämpö otetaan hyötykäyttöön

Hukkalämpö syntyy tehtaan pyriitin ja rikin polttoprosesseissa, ja siitä tehdään sähköä ja kaukolämpöä. Energia saadaan kaukolämpöverkkoon tehtaan normaalin tuotannon sivutuotteena hiilidioksidivapaista energialähteistä.

Yaran Siilinjärven toimipaikalla on kaivoksen rikastamon lisäksi neljä eri tuotantolaitosta – lannoitetehdas, fosforihappotehdas, typpihappotehdas ja rikkihappotehdas. Yaran Siilinjärven tehtailla valmistuu lannoitteita maatalouteen, fosforihappoa lannoite- ja rehuteollisuuteen sekä rikkihappoa ja typpihappoa lannoitteiden raaka-aineiksi. Lisäksi tehtailla tuotetaan ammoniumnitraattiliuosta louhosräjähteiden raaka-aineeksi.

Lisätietoa:

Savon Voima, liiketoimintajohtaja,  Juha Räsänen, juhap.rasanen@savonvoima.fi, 040 746 1220

Yara Siilinjärvi, tehtaanjohtaja Mika Perälä, mika.perala@yara.com, 050 386 0640

Adven, Suomen maajohtaja Ville Heikkinen, ville.heikkinen@adven.com, 040 584 6926

Mitä uutta?

Pitkän käyttöiän salaisuus piilee kiinteistöjen ja lämmönjakolaitteiden säännöllisessä huollossa

Kiinteistöjen ja niiden teknisten laitteiden kuntoon liittyvissä arvioissa törmää usein sanapariin "tekninen käyttöikä". Termi tarkoittaa kirjaimellisesti sitä, kuinka kauan jokin rakenteen osa tai tekninen laite kestää käytössä. Mutta millä perusteella jollekin laitteelle voi arvioida käyttöikää, ja voiko tuohon elinkaareen vaikuttaa omilla toimilla?
Lue lisää

Blogi, Kaukolämpö, Ohjeet ja vinkit,
1.11.2024

Savon Voima Oyj investoi Euroopassa ainutlaatuiseen lämpöpumppuratkaisuun

Savon Voima Oyj ja Calefa Oy ovat aloittaneet yhteistyöhankkeen, jossa lämpöpumpuilla hyödynnetään Joensuun voimalaitoksen savukaasupesurin hukkalämpöjä. Kesällä voimalaitoksen ollessa poissa käytöstä lämpöpumppujen lämmönlähteenä käytetään jokivettä. Ratkaisu on Euroopassa ensimmäinen laatuaan.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
25.10.2024

Kaukolämpö kehittyy

Viime vuosien aikana Savon Voimalla on tehty paljon töitä kaksisuuntaisen kaukolämmön ja asiakkaiden luona syntyvän hukkalämmön parissa.
Lue lisää

Blogi, Energiaa säästämässä, Kaukolämpö,
15.10.2024

Lämmönjakolaitteistojen kunnolla on merkitystä

Kiinteistösi energiatehokkuus ja kustannusten hallinta alkavat lämmönjakolaitteiston kunnosta. Avaamme blogissamme sitä, miksi lämmönjakolaitteiston kunto ja säännöllinen huolto ovat tärkeitä sekä miten nykyaikaiset laitteet auttavat optimoimaan energian käyttöä
Lue lisää

Blogi, Kaukolämpö,
9.10.2024

Savon Voima investoi sähköiseen lämmöntuotantoon Keiteleelle

Savon Voima investoi Keiteleelle nykyaikaiseen sähkökattilaan, jolla varmistetaan kustannustehokas kaukolämmöntuotanto monipuolistamalla kaukolämmön energialähteitä ja vähennetään polttoon perustuvaa lämmöntuotantoa. Sähkökattilainvestoinnin kokonaiskustannusarvio on 980 000 euroa, ja sen on määrä valmistua kevään 2025 aikana.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
3.10.2024

Puuperäisen biopolttoaineen hinnannousu ja yleinen kustannustason kasvu vaikuttavat Savon Voiman kaukolämmön hintaan

Savon Voima joutuu korottamaan kaukolämmön hintaa 1.1.2025 alkaen. Arvioitu hinnankorotus on noin 7 % kaukolämmön kokonaishintaan.
Lue lisää

Ajankohtaista, Hinnat ja ehdot, Kaukolämpö,
17.9.2024