Siilinjärvi siirtyy moderniin kaukolämpöön

Julkaistu 30.6.2020

Siilinjärvellä käytetään jatkossa entistä enemmän teollisuuden hukkalämpöä talojen ja rakennusten lämmitykseen. Savon Voima ja energia- ja vesiyhtiö Adven ovat solmineet sopimuksen, jossa entistä suurempi osa Yaran Siilinjärven tehtaiden tuotannon hukkalämmöstä siirretään Siilinjärven taajama-alueen kaukolämpöverkkoon. Kyseessä on valtakunnallisestikin iso askel kohti hiilineutraalisuutta, sillä Suomessa näin laajassa mittakaavassa ei tiettävästi missään ole vielä hyödynnetty teollisuuden prosesseissa syntyvää hukkalämpöä.

Tähän saakka Siilinjärven kaukolämmöstä noin 80 prosenttia on saatu lannoitteita valmistavan Yaran Siilinjärven tehtailta ja nyt solmitun uuden sopimuksen myötä hyödynnettävän hukkalämmön osuus tulee jo tulevalla lämmityskaudella kasvamaan noin 96-97 prosenttiin. Hukkalämmön hyödyntäminen pitää yllä myös kaukolämmön kilpailukykyä. 

– Teollisuuden hukkalämpöjen hyödyntäminen on yksi keino pitää yllä kaukolämmön kilpailukykyisyyttä. Kaukolämpötoimintamme vastuullisuus ja ympäristöystävällisyys ovat tärkeimpiä strategisia tavoitteitamme, ja niihin panostamme voimakkaasti kaikilla kaukolämpöpaikkakunnillamme. Olemme ylpeitä siitä, kuinka hyvin ja innovatiivisella tavalla tämä tavoite saadaan toteutettua Siilinjärvellä. Tämä ratkaisu on hyvä esimerkki kiertotaloudesta ja kaukolämpöverkon joustavuudesta energiansiirtoverkkona, Savon Voiman liiketoimintajohtaja Juha Räsänen sanoo. 

– Toimiva kaukolämpöverkko auttaa osaltaan turvaamaan asumisen ja yrittämisen mahdollisuuksia ja alueen kilpailukykyä. Meillä on Siilinjärvellä nytkin noin kymmenen kerrostalokohteen projektit käynnistymässä ja hiilineutraali lämmitysmuoto näissä ei ainakaan vähennä asunnonostajien kiinnostusta. On hienoa, että Siilinjärvi on näyttämässä mallia muille alueille vähähiilisestä energiantuotannosta ja yritysten välisestä yhteistyöstä. Yara on kunnan kannalta erittäin merkittävä toimija ja näin se pystyy tuomaan uuden kulman toiminnastaan kuntalaisille, kertoo Siilinjärven kunnanjohtaja Vesa Lötjönen.   

On erittäin harvinaista, että lähes kaikki kaukolämpöverkon tarvitsema lämpö saadaan teollisuudesta. Teollisuuden hukkalämmön hyödyntäminen yleistyy kuitenkin koko ajan. 

– Olemme pitkään kehittäneet erilaisia ratkaisuja, joilla voimme vähentää tuotantolaitoksen toiminnasta aiheutuvia ympäristövaikutuksia, ja tämä on yksi esimerkki konkreettisista toimista, Yara Siilinjärven tehtaanjohtaja Mika Perälä sanoo. 

– Energian kierrättämistä ja hyödyntämistä kaukolämmössä tehdään Suomessa jo jonkin verran, mutta on poikkeuksellista, että lähes kaikki verkkoon tarvittava energia tulee teollisuuden sivuvirroista, kertoo Advenin Suomen maajohtaja Ville Heikkinen.

Pyriitin ja rikin polttamisessa syntyvä lämpö otetaan hyötykäyttöön

Hukkalämpö syntyy tehtaan pyriitin ja rikin polttoprosesseissa, ja siitä tehdään sähköä ja kaukolämpöä. Energia saadaan kaukolämpöverkkoon tehtaan normaalin tuotannon sivutuotteena hiilidioksidivapaista energialähteistä.

Yaran Siilinjärven toimipaikalla on kaivoksen rikastamon lisäksi neljä eri tuotantolaitosta – lannoitetehdas, fosforihappotehdas, typpihappotehdas ja rikkihappotehdas. Yaran Siilinjärven tehtailla valmistuu lannoitteita maatalouteen, fosforihappoa lannoite- ja rehuteollisuuteen sekä rikkihappoa ja typpihappoa lannoitteiden raaka-aineiksi. Lisäksi tehtailla tuotetaan ammoniumnitraattiliuosta louhosräjähteiden raaka-aineeksi.

Lisätietoa:

Savon Voima, liiketoimintajohtaja,  Juha Räsänen, juhap.rasanen@savonvoima.fi, 040 746 1220

Yara Siilinjärvi, tehtaanjohtaja Mika Perälä, mika.perala@yara.com, 050 386 0640

Adven, Suomen maajohtaja Ville Heikkinen, ville.heikkinen@adven.com, 040 584 6926

Mitä uutta?

Siilinjärven taajaman uusi 110 kilovoltin toimitusvarmuutta parantava sähköverkko otettiin käyttöön – suunnittelussa ja rakentamisessa huomioitu myös liito-oravat

Erityishuomiota vaati alueelle sijoittuva liito-oravien elinympäristö. Saneerauksen myötä voimajohto siirtyi osittain valtatien kanssa samaan infrakäytävään ja vanha johto purkautui pois asuinalueelta.
Lue lisää

Ajankohtaista, Säävarma, Ympäristö,
23.5.2023

Savon Voima mukana järvitaimenen mätirasiaistutuksissa Kuvansinjoella

Savon Voiman 75-vuotisjuhlavuoden lahjoituksen viime vuonna saanut Saimaan Lohikalojen ystävät ry valitsi lahjoitussumman käyttökohteeksi Varkauden ja Joroisten kuntarajalla virtaavan Kuvansinjoen.
Lue lisää

Ajankohtaista, Ympäristö,
18.4.2023

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuussa

Joensuun voimalaitoksella on varhain lauantaiaamuna 15.4.2023 ilmennyt tekninen ongelma, jonka seurauksena kaukolämmön toimituksessa on aamun tunteina ollut koko lämpöverkon alueella jakelukeskeytys.
Lue lisää

Häiriöt, Kaukolämpö,
15.4.2023

Asunto-osakeyhtiö Satkama siirtyi °Kauko Elo -asiakkaaksi – sopimus tuo kustannussäästöjen lisäksi arkeen vakautta ja selkeyttä

Joensuulainen asunto-osakeyhtiö Satkama on 50 huoneiston vuonna 1975 rakennettu asuinkerrostalo. Taloyhtiö on lämmennyt alusta asti kaukolämmöllä ja kertaalleen 90-luvulla järjestelmään on vaihdettu uusi lämmönvaihdin. Nyt taloyhtiössä siirryttiin kaukolämmön °Kauko Elo -palvelun myötä uuteen huolettomampaan ja hintavakaampaan aikaan.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat, Kaukolämpö,
31.3.2023

Videoseuranta karjalankoskella antaa viitteitä kalateiden toimivuudesta

Kalatien rakentamisen tavoitteena on ollut palauttaa vaellusyhteys Kallaveden reitin järvialtailta Nilsiän reitin alaosan luontaisille, erittäin uhanalaisille järvitaimen lisääntymisalueille.
Lue lisää

Ajankohtaista, Ympäristö,
2.3.2023

Iisalmen kaukolämpöverkon toimintaa optimoidaan pian tekoälyn avulla

Savon Voimalla on käynnissä hanke, jossa Savon Voiman Iisalmen voimalaitoksen ja kaukolämpöverkoston toimintaa kehitetään energiatehokkaammaksi dataa ja tekoälyä hyödyntävän ohjelmiston avulla. Hankkeen ohjelmisto on määrä ottaa käyttöön syksyllä 2023.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
23.2.2023