Tehokasta vedenkäyttöä Iisalmen voimalaitoksella – kiertotalouden hengessä

Julkaistu 25.2.2021

Kiertotalouden periaatteet toteutuvat Iisalmen voimalaitoksella kirjaimellisesti uuden vedenkäsittelylaitoksen käyttöönoton myötä. Puupolttoaineen ja turpeen mukana laitokselle kulkeutuu vettä, joka saadaan savukaasupesurin ja vedenkäsittelylaitteiston avulla talteen, kun savukaasupesurissa muodostuvasta lauhdevedestä tuotetaan raakavettä voimalaitoksen käyttöön. Ostetun raakaveden määrä on laitteiston käyttöönoton jälkeen pienentynyt merkittävästi.

Savukaasupesurilla otetaan savukaasujen hukkalämpöä talteen kaukolämmön paluuveteen. Pesuri parantaa laitoksen hyötysuhdetta ja nostaa maksimitehoa eli samalla polttoainemäärällä saadaan enemmän lämpöä aikaiseksi.

– Lauhdetta syntyy noin yhden kuution verran per pesurilla tuotettu megawattitunti. Iisalmessa lahdetta syntyy seitsemän kuutiota tunnissa. Samalla savukaasut puhdistuvat, kun pesuri puhdistaa savukaasuja kiintoaineesta ja esimerkiksi osa rikistä jää pesurin lauhdeveteen, kertoo käyttöpäällikkö Aki Rantonen.

Iisalmen pesurin lauhdevesi on johdettu normaalisti neutraloinnin ja suodatuksen jälkeen jäteveden puhdistamolle. Tätä vettä on syntynyt noin 20 000 kuutiota ajokaudessa.

– Tätä savukaasupesurin lauhdevettä tällä uudella lauhdeveden käsittelylaitoksella puhdistetaan ja käytetään kattilan ja kaukolämpöverkon lisävedentuotannossa korvaamaan ostettua raakavettä, selventää Rantonen.

Lauhdevettä on laitoksella otettu käsittelyyn noin 40–50 kuutiota vuorokaudessa, josta saadaan käsiteltyä noin 65–70 prosenttia raakaveden korvaajaksi sopivaa vettä. Talviaikaan lauhdevedellä korvataan suurin osa kattilan lisävetenä käytettävästä vedestä.

– Keväällä ja syksyllä lauhdevettä tulee vähemmän savukaasupesurin pienemmän tehon vuoksi, jolloin veden osto on isommassa roolissa. Olemme kuitenkin arvioineet, että saamme vuositasolla vähennettyä veden ostoa alle puoleen alkuperäisestä.

Raakavettä voidaan hyödyntää voimalaitoksella moneen käyttökohteeseen:

– Tällä hetkellä vettä käytetään pääasiassa voimalaitoskattilan lisäveden valmistuksessa sekä lisävetenä kaukolämpöverkossa. Tuhkan kostutuksessa olemme käyttäneet käsittelemätöntä lauhdevettä jo pidempään noin muutaman kuution kuukaudessa. Mietimme jatkuvasti uusia hyödyllisiä käyttökohteita vedelle, Rantonen tuumaa.

Lauhteenkäsittelyprosessi on rakennettu loppuvuonna 2020 ja se on otettu tuotantokäyttöön hiljattain. Projektin varsinainen vastaanotto on ollut viikolla 7. Päälaitteet on toimittanut Prominent Finland Oy, ja asennustyöt ovat Savon Voiman omaa käsialaa.

– Laitos on osoittautunut sangen toimivaksi ja raakaveden osto on pienentynyt merkittävästi. Uuden lauhteenkäsittelyn avulla meillä on tarkoitus kierrättää myös laitokselta aiemmin viemäröityjä puhtaita vesiä takaisin lisäveden valmistukseen, jolloin vettä saadaan käytettyä vieläkin tehokkaammin ja säästeliäämmin. Tämä veden kierrätysprosessi on vielä kesken, mutta saamme sen todennäköisesti käyttöön kuluvan talven aikana, Rantonen päättää.

Lauhteenkäsittelyprosessi pähkinänkuoressa

  1. Ultrasuodatusvaihe: Lauhteesta poistetaan kiintoaines kokonaan.
  2. Käänteisosmoosi (RO, Reverse Osmosis) ja CO2-poistolaite: Vedestä erotetaan suoloja ja muita liuenneita epäpuhtauksia hyvin tiuhalla suodattimella, jota vasten vettä pumpataan korkealla (19 bar) paineella. Suolat jäävät ns. rejektivirtaukseen, joka johdetaan jäteveden puhdistamolle (noin 1/3 käänteisosmoosin sisään virtaavasta vedestä).
  3. CO2-poistolaitteen jälkeen on käytössä raakaveteen verrattavaa vettä edelleen käsiteltäväksi voimalaitoksen lisävedeksi.

Lisätietoa:

Aki Rantonen
Käyttöpäällikkö
p. 044 723 7636
aki.rantonen(at)savonvoima.fi

Mitä uutta?

Pieksämäki luistelee Savon Voiman jäähdyttämällä jäällä

Pieksämäen jäähalli käyttää toiminnassaan energiatehokasta tapaa tuottaa hallin jäähdytys ja lämmitys hyödyntämällä Savon Voiman kaukolämpöä sekä hankkimalla jäähdytykseen tarkoitetun lämpöpumppulaitteiston palveluna Savon Voimalta.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat, Kaukolämpö,
3.4.2024

Kaukolämpö skaalautuu yrityksen kasvun mukana

Pieksämäen Naarajärvellä sijaitseva raskaan kuljetuskaluston päälirakenteita valmistava Piako Oy on laajentanut toimintaansa voimakkaasti viime vuosina. Kasvua tukemaan yritys tarvitsi helposti skaalautuvan sekä kustannustehokkaan Savon Voiman kaukolämmön.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat, Kaukolämpö,
26.3.2024

Uusi tutkimushanke edistää kestävää energiantuotantoa Pohjois-Savossa

Pohjois-Savossa käynnistyy uusi tutkimushanke, jonka tavoitteena on kehittää uusiutuvan energian ratkaisuja voimalaitoskattiloihin.
Lue lisää

Ajankohtaista, Ympäristö,
11.3.2024

Savon Voima satsaa vesivoiman optimoinnin ja säätökyvyn kehitykseen

Savon Voima on satsannut viime aikoina energiantuotannon optimoinnin kehitykseen. Tehdyt kehitystoimenpiteet auttavat Savon Voiman sähköntuotantoa vastaamaan energiajärjestelmän asettamiin kapasiteetti- ja säätötarpeisiin mahdollisimman kilpailukykyisesti sekä tehokkaasti.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Ympäristö,
7.3.2024

Toimisivatko hiilidioksiditonnit ympäristöraportoinnin liikevaihtona?

Mittaaminen, raportointi, teot sekä jatkuva parantaminen ovat kaikki tärkeitä osa-alueita ilmastopäästöjen vähentämisessä Savon Voimalla.
Lue lisää

Blogi, Ympäristö,
27.2.2024

Kaukon päivä tulee jälleen – tervetuloa polskimaan ilmaiseksi!

Kutsumme kaiken ikäiset uintimaisterit polskimaan maksutta kuuteen alueemme uimahalliin sunnuntaina 3.3.2024.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
12.2.2024