Uhkaako puu sähkölinjaa? Puunkaatoneuvonnasta saat ohjeet puun turvalliseen kaatoon
Jos tontillasi oleva puu on vioittunut ja näyttää siltä, että kaatuessaan se voi osua sähkölinjaan, pyydä puunkaatoneuvonta avuksi.
Puun kaataminen, kaadetun puun käsittely ja hyödyntäminen kuuluvat maanomistajalle. Ethän koske sähkölinjoille kaatuneisiin puihin tai siirrä niitä itse pois sähkölinjan päältä. Myöskään maassa oleviin sähköjohtoihin ei saa koskea hengenvaaran vuoksi.
Tilaa puunkaatoneuvonta numerosta 017 224 400 (ark. klo 8–16) vähintään neljä arkipäivää ennen varsinaista toteutuspäivää. Palveluun voit jättää halutessasi myös takaisinsoittopyynnön. Normaalina työaikana (ark. klo 7.30–15.30) puunkaatoneuvonta on maksutonta.
Millaisissa tilanteissa maksutonta palvelua on mahdollista saada?
- Kun asiakkaan tontilla oleva vioittunut puu sijaitsee Savon Voima Verkon sähköjohtojen välittömässä läheisyydessä ja voi aiheuttaa kaatuessaan verkostolle vahinkoa.
- Kun asiakas ei voi kaataa tontillaan olevaa puuta omin avuin ilman, että vaarana on sähköjohtojen vahingoittaminen tai sähköturvallisuuden vaarantuminen.
Millaiset tilanteet eivät kuulu palvelun piiriin?
- Jos kaadettava puu sijaitsee asiakkaan oman sähköverkon eli ns. pihaverkon alueella.
Mitä palveluun sisältyy?
- Puun kaatoon liittyvä avustaminen ja opastaminen, joka voi olla puhelinneuvontaa, paikan päällä tapahtuvaa neuvontaa tai puun tukemista ja ohjaamista kaatotilanteessa.
- Joissakin tapauksissa ongelmapuun turvallinen poisto edellyttää jopa sähkölinjan alas laskua.
Mitkä asiat eivät sisälly palveluun?
- Varsinaisesta puun sahaamisesta ja jatkokäsittelystä huolehtii aina asiakas tai hänen palkkaamansa urakoitsija. Kaatajalla on oltava riittävä pätevyys puun turvalliseen kaatoon.
- Kaava-alueilla tontin omistajan tulee hankkia myös puunkaatoluvat kunnalta.
Mitä asioita selvitetään asiantuntijan kanssa puhelimessa tilattaessa palvelua?
- Varmistus, että puu sijaitsee asiakkaan tontilla
- Rungon etäisyys sähkölinjasta
- Onko kyseessä Savon Voima Verkon sähkölinja ja mikä on linjan jännitetaso
- Puiden lukumäärä
- Kohteen osoitetiedot ja asiakkaan yhteystiedot
- Onko tarvetta linjan laskuun ja onko yhteiskäyttöjohtoja, esim. puhelinjohto
- Aikataulutoive työn suoritukselle, puunkaatoapu tulee tilata vähintään neljä työpäivää aikaisemmin
- Palvelun maksuttomuus, normaalin työajan ulkopuolella opastus on aina maksullista
Miten muut johtoalueiden raivaukset hoidetaan?
- Verkkoyhtiö tekee normaalit johtoalueiden raivaukset suunniteltujen aikataulujen mukaan. Raivauksista informoidaan yhtiön verkkosivuilla www.savonvoima.fi/tiedotteet ja raivausaluekartoissa. Lue lisää raivauksista!
- Jos havaitset sähkölinjan lähellä ongelmapuun, joka on vioittunut, lahonnut, riukuuntunut tai kallistunut linjaan päin, ilmoita havainnosta meille. Nämä puut tulemme ilmoituksen saatuamme poistamaan ja kyseessä ei ole puunkaatoapu vaan ennakoiva toimenpide. Mikäli ilmoitettu puu on varsinaisen linjakadun ulkopuolella, sovimme asiasta maanomistajan kanssa ennen sen poistamista. Tee ilmoitus Väppi-sovelluksen tai sähkökatkokartan kautta, soittamalla vikapalveluun, p. 0800 307 400 tai olemalla yhteydessä asiakaspalveluumme.
- Vikoja aiheuttaneet myrsky- ja lumivauriopuut raivataan aina niin nopeasti kuin mahdollista.
Millaisia ohjeita on sähkölinjojen vieressä sijaitseville hakkuualueille?
- Avohakkuut tulee ulottaa aina johtoalueeseen asti, linjan viereen jätetty kapea metsäkaista on erittäin altis myrskyvaurioille.
- Hakkuutyössä on noudatettava erityistä varovaisuutta ja työn suorittajalla on oltava riittävä pätevyys puiden kaatoon turvallisesti.
- Ota tarvittaessa yhteys Savon Voima Verkkoon jo hakkuun suunnitteluvaiheessa ja sovi tarkemmin menettelytavoista.