Varaudu ukkosiin ennakolta

Julkaistu 13.8.2024

Ukkosmyrskyt voivat olla voimakkaita luonnonilmiöitä, ja varautuminen niihin onkin tärkeää sekä turvallisuuden että omaisuuden suojelemisen kannalta.

Ukkosiin voit varautua ennen kaikkea seuraamalla sääennusteita. Näin voit ennakoida ukkosen saapumisen ja valmistautua siihen asianmukaisesti.

Kun ukkonen alkaa, pysy sisätiloissa ja sulje ikkunat ja ovet. Vältä käyttämästä lankapuhelimia tai muita sähkölaitteita, jotka voivat altistaa sinut sähköiskulle. Irrota herkät sähkölaitteet pistorasioista, jos mahdollista, estääksesi mahdolliset vauriot salaman aiheuttamista ylijännitteistä.

Suora salamanisku rakennuksen katolla olevaan ukkosenjohtimeen

Jos olet ulkona ukkosen aikana, älä seiso avoimilla alueilla. Etsi suojaa esimerkiksi rakennuksista tai ajoneuvoista. Esimerkiksi sateenvarjo ja golfmaila ovat potentiaalisia salamaniskun kohteita. Älä käytä niitä ukkosen aikana ulkona ollessasi.

Varaudu ukkosen aiheuttamiin sähkökatkoihin taskulampuilla, paristoilla ja tarvittavilla hätävarusteilla.
Jos olet autossa ukkosen alkaessa, pysy siellä. Auton metallirunko toimii salamanjohtimena ja suojaa sinua, jos salama iskee autoon.

Pidä huolta siitä, että lemmikit ja lapset ovat turvallisessa sisätilassa ukkosen aikana.

Salamaniskun vaikutukset

Ihmiseen suoraan osuessaan salama voi aiheuttaa vakavia vammoja tai jopa johtaa kuolemaan. Salaman
sähkövirta kulkee kehon läpi, mikä voi vaurioittaa sisäelimiä tai aiheuttaa sydämenpysähdyksen tai hermostovaurioita.

Suora salamanisku ilmassa kulkevaan sähkölinjaan

Salama voi iskeä maahan lähellä ihmistä ja levitä maaperän kautta. Tämä voi aiheuttaa sähköiskun kaltaisen vaikutuksen henkilölle, joka on lähellä iskukohtaa. Myös tällainen salamanisku voi olla vaarallinen ja aiheuttaa vakavia vammoja.

Salama voi iskeä myös esimerkiksi rakennukseen ja aiheuttaa siellä oleville sähkövammoja ja -vaurioita sekä myös tulipaloja. Salaman aiheuttama voimakas sähkömagneettinen pulssi (EMP) voi vaikuttaa elektronisiin laitteisiin, sähköverkkoihin ja tietoliikenteeseen aiheuttaen vaurioita tai toimintahäiriöitä.

Miten suojautua ukkosen aiheuttamilta vahingoilta

Yleisimpiä salamoiden aiheuttamia vahinkoja ovat sähkölaitevahingot. Sähkölaitteet voi suojata sähkö- ja televerkon kautta saapuvilta ylijännitteiltä asentamalla ylijännitesuojia sähkökeskuksiin. Tehokkain ylijännitesuojaus on moniportainen: suojat asennetaan sekä pääkeskukseen että suojattavien sähkölaitteiden lähelle.

Suora salamanisku maahan

Hyvä maadoitus on tärkeä osa ukkossuojauksen kokonaisuutta. Maadoitusjärjestelmän tarkoituksena on tarjota reitti ukkosen aiheuttamista ylijännitteistä syntyville sähkövirroille, jotta ne voivat purkautua turvallisesti maahan. Vuodesta 1972 alkaen sähköturvallisuusmääräykset ovat edellyttäneet, että rakennuksiin asennetaan kuluttajamaadoitus, joka parantaa myös salamavirran johtumista maahan. Vanhemmissa rakennuksissa tällaista vaatimusta ei ollut, joten ukkosherkillä alueilla iäkkäämpiin rakennuksiin on suositeltavaa asentaa erillinen ulkoinen ukkossuojausjärjestelmä. Tällöin rakennuksen kattoon asennetaan ”sieppaustangot”. Ne on kytketty alasmenojohtimiin, jotka ohjaavat salamapurkauksen hallitusti maahan. Myös rakennuksen viemärit ja vesiputket tulisi maadoittaa. Näin varmistetaan, että ne tarjoavat rakennukseen iskevälle salamalle reitin maahan.

Tietokoneet, elektroniikka ja herkät laitteet tulisi suojata ukkosen aiheuttamilta sähkövaurioilta käyttämällä kojekohtaisia ylijännitesuojia. Kriittisten laitteiden, kuten tietokoneiden ja verkkolaitteiden, suojausta voi parantaa myös UPS (Uninterruptible Power Supply) -laitteilla, jotka suojaavat sähkökatkoilta ja suodattavat sähköverkon häiriöitä. Tärkeistä tiedoista ja tiedostoista on silti syytä tehdä säännöllisesti varmuuskopiot. Näin varmistutaan siitä, että tiedot säilyvät turvassa mahdollisten sähköisten vaurioiden sattuessa.

Pienrakennuksen ukkossuojauksen periaaterakenne

1. Kiinteistön liittymissähkökaapeli
2. Kiinteistön liittymispuhelinkaapeli
3. Venttiilisuojat
4. Potentiaalintasauskisko
5. Antenni
6. Antennin maadoitusjohdin potentiaalintasauskiskolle
7. Maadoituselektrodi
8. Kiinteistön metalliosien maadoitusjohtimet

Mitä uutta?

Savon Voima osallistui Karjalan prikaatin johtamaan Etelä-Savo 2024 -harjoitukseen

Savon Voima tarjosi paikallisjoukkojen ja viranomaisten yhteistoimintaharjoitukseen ulottuvuuden sähköverkon ja lämpöhuollon toiminnasta.
Lue lisää

Ajankohtaista,
9.9.2024

Mökkikausi päättyy – älä katkaise mökkisi sähköjä pääkytkimestä

Mikäli luentayhteys mittariisi katkeaa, saatamme joutua pyytämään sinut paikan päälle, jotta pääsemme tarkistamaan mistä yhteysongelmat johtuvat.
Lue lisää

Ajankohtaista, Ohjeet ja vinkit, Sähkö,
2.9.2024

Sähkövarastoja nousee nyt Savon Voima Verkon alueelle vauhdilla

Savon Voima Verkon alueella on suunnitteilla kymmeniä sähkövarastoja eri puolille Pohjois-Savoa, joista ensimmäiset valmistuvat jo syksyn aikana. Pohjois-Savossa sähkövarastoille löytyy niin maata kuin verkkokapasiteettia.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Verkossa,
30.8.2024

Tervetuloa käyttämään uutta Savon Voiman verkkosivujen asiointikanavaa

Keväällä 2024 uudistettu Savon Voiman verkkosivujen sähköisen asioinnin palvelusivu kokoaa kaikki tarvittavat sähköiset lomakkeet yhteen paikkaan. Sivulta löydät sähköiset lomakkeet vaikkapa uuden sähköliittymän tai kaapelinäytön tilaamiseen.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakaspalvelu, Ohjeet ja vinkit,
28.8.2024

Investointeja ympäristön hyväksi

Vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat nykypäivän trendisanoja. Yritysten vastuullisuudesta puhuttaessa käytetään usein nimitystä ESG.
Lue lisää

Ajankohtaista, Blogi, Ympäristö,
23.8.2024

Savon Voima Verkko on mukana LUT-ylipiston tutkimuksessa sähkönkulutuksen hintavolatiliteetin vaikutuksista sähkön kulutusjoustoon ja sähkönjakelujärjestelmään

Savon Voima Verkko on mukana LUT-yliopiston tutkimushankkeessa, joka selvittää sähkön hinnan vaihtelun vaikutuksia kuluttajien sähkönkäyttöön.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö,
20.8.2024