Yhdessä kohti hiilineutraalia Joensuuta
Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen on tyytyväinen mies. Tiedot Savon Voiman voimalaitostontille tulevasta uudesta, noin 20 miljoonan euron investoinnista bioteollisuuslaitokseen ja biomassan hankintayhtiön perustamisesta ovat juuri julkaistu. Nämä ovat tärkeitä panostuksia niin kaupungille, kuin koko Itä-Suomelle.
– Yhteistyö Savon Voiman kanssa on lähtenyt vauhdikkaasti liikkeelle ja etenkin hiilineutraalisuusasioissa olemme positiivisesti yllättyneitä yhteistyön laadusta. Meillä on yhteiset intressit. Savon Voima sitoutui hyvin alusta alkaen hiilineutraalisuustavoitteisiimme, kertoo Karjalainen.
– Ensisijainen tavoite meillä on, että perusasiat toimivat eli lämpöä riittää asukkaille ja hinta on kohtuullinen. Se on toiminut moitteettomasti. Me luomme yhdessä perusinfraa, joka palvelee asukkaita ja elinkeinoelämää. Nämä kaksi vuotta ovat lisänneet luottamusta yhteistyöhön. Toki hintojen vaihteluihin vaikuttavat isommat, maailmanlaajuisetkin asiat, joihin emme kumpikaan pysty vaikuttamaan. Yhdessä pyrimme jatkuvuuteen. Korona-aika on opettanut myös sen, miten tärkeää on turvata toiminta poikkeusoloissa. Hyvää yhteistyötä tarvitaan huoltovarmuuden ylläpidossa ja kaikenlaisiin poikkeusoloihin varautumisessa jo etukäteen, miettii Karjalainen.
Yhteiset tavoitteet hiilineutraaliudessa
Tavoitteidensa mukaan Joensuun kaupunki on hiilineutraali vuonna 2025 ja siitä eteenpäin voi Karjalaisen mukaan puhua jo hiilinegatiivisesta kaupungista. Matkalla tavoitteisiin pääsemiseksi tarvitaan konkreettisia toimenpiteitä.
– Meille tärkeä asia on turpeen käytön lopettaminen energiantuotannossa. Se vähentää kaupungin hiilidioksidipäästöjä yli 10 %. Sen lisäksi energiatehokkuutta ja uusiutuvan energian käyttöä on lisättävä merkittävästi. Kiinteistöjen lämmitysjärjestelmät pitää saada ympäristöystävällisimmiksi. Öljyn tilalle aurinkosähköä ja puhtaasti tuotettua lämpöä. Näissä asioissa yhteistyömme jatkuu myös Savon Voiman kanssa, kertoo Karjalainen.
Savon Voima osana biotalouden keskittymää
– Teollisuuspuistoon on varattu isot maa-alueet kestävää kehitystä ja hiilineutraaliutta edistävälle toiminnalle. Alueen toimijoille tulee keskinäistä synergiaa, jota voidaan yhteistoiminnalla hyödyntää. Yksin emme saa kukaan paljoakaan aikaiseksi, mutta yhdessä saamme. Myös maakuntien välisellä yhteistyöllä olemme vahvempia, kehitämme parempia ratkaisuja muuttuviin toimintaympäristöihin ja menestymme tulevaisuudessakin. Siitä hyötyy koko Itä-Suomi, painottaa Karjalainen.