Tuttua savolaista voimaa.
Tyytyväisyystakuulla jo vuodesta 1947. Tehtävämme on varmistaa asiakkaillemme sujuva arki vuoden jokaisena päivänä, paikalliset olosuhteet ja asiakastarpeet tuntien.
Savon Voiman historia ja juuret ovat syvällä Pohjois-Savossa, jossa yhtiö perustettiin vuonna 1947 yhdistämällä paikallisia sähkölaitoksia. Tänä päivänä Savon Voima on monipuolisia energiapalveluita tarjoava konserni ja Itä-Suomen tunnetuin energia-alan brändi. Kukapa sitä päivittäin miettisi mistä sähkö ja lämpö tulee? Eikä tarvitsekaan, me huolehdimme siitä, että arki on sujuvaa, ympäristöä kuormittamatta. Etenemme voimalla kohti hiilineutraalia sähkön ja lämmön tuotantoa – vuonna 2030 Savon Voima on kokonaan hiilineutraali.
Omistus 100 % toimialueella ja asukkailla
Savon Voima -konsernin muodostavat emoyhtiö Savon Voima Oyj sekä sen tytäryhtiöt Savon Voima Verkko Oy ja Itä-Suomen Biomassa Oy. Savon Voima on kokonaan toimialueensa 20 kunnan omistama konserni. Olemme siis alueen asukkaiden omistama ja aito lähienergian tuottaja, kantaen vastuun koko energiaketjusta.
Merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttaja
Savon Voima panostaa alueelliseen hyvinvointiin investoimalla vuositasolla kymmeniä miljoonia sähkö- ja kaukolämpöverkoston rakentamiseen, ylläpitoon ja kehittämiseen. Yhdessä kumppaneidemme kanssa muodostamme noin 500 ammattilaisen yhteisön, jonka tehtävänä on varmistaa asiakkaillemme sujuva arki.
Vastuullisesti ympäristö huomioiden
Energialla on erityinen rooli yhteiskunnan toiminnan mahdollistajana. Sen tuotannossa ja jakelussa tehtävillä ratkaisuilla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia. Otamme tämän vastuun vakavasti, ja tarjoamillamme energiapalveluilla edistämme ihmisten sekä ympäristön hyvinvointia alueellamme. Oli sitten kyse luontoarvojen turvaamisesta, reilusta työelämästä tai fiksuista energia- ja materiaalivirroista, toimimme esimerkkinä hyvistä ja kestävistä toimintatavoista.
Historiaa
1947
Savon Voima aloitti toimintansa 14.2.1947, jolloin Savoon tarvittiin jälleenrakennuksen käynnistämiseksi valon lisäksi voimaa. Ensimmäiset vuosikymmenet olivat kiivasta maakunnan sähköistämisen aikaa. Samaan aikaan yrityksiin ja kotitalouksiin hankittiin arkea helpottavia sähkölaitteita ja myös Savon Voiman toimintaan liittyi vahvasti kotitalouslaitteiden käytön opastus. Sähköä tarvittiin elämiseen ja elinkeinon harjoittamiseen entistä enemmän, mikä siivitti omien voimalaitosten rakentamiseen ja maakunnallisten vesivoimavarojen hyödyntämiseen. Savon Voima tuottaa tänäkin päivänä sähköä 11 omistamassaan vesivoimalaitoksessa ja säännöstelee Vuoksen vesistöön kuuluvaa Nilsiän reittiä, jossa laitoksista kahdeksan sijaitsee.
1975
Vuonna 1975 yhtiö laajensi liiketoimintansa kaukolämpöön öljykriisin ja sitä seuranneen energiansäästökeskustelun jälkimainingeissa. Pyrkimyksenä oli päästä mahdollisimman säästeliääseen ja järkevään energian kokonaiskäyttöön. Sama tavoite on ajankohtainen tänäkin päivänä ja siksi kaukolämpö on edelleen viisas valinta.
2006
Yleisesti pidetään sähkömarkkinoiden vapautumisen merkkipaaluna vuotta 1995, jolloin ensimmäinen sähkömarkkinlaki tuli voimaan. Tämä mahdollisti asiakkaille kilpailutuksen. Lain mukaan sähkön siirto tuli erottaa myyntitoiminnasta, koska sähkönjakelu on alueellisesti toimivaa monopolitoimintaa. Savon Voimassakin tytäryhtiö Savon Voima Verkko Oy perustettiin vuonna 2006.
2007
Suurimpien yritysasiakkaiden energiamarkkinariskien hallitsemiseksi perustettiin Savon Voima Salkunhallinta Oy (nyk. Väre Salkunhallinta Oy) vuonna 2007 ja yhtiöllä oli ainoana energiayhtiönä Suomessa Finanssivalvonnan myöntämä MiFID-toimilupa.
2015
Konserni osti yli sadan vuoden perinteet omaavan Joroisten Energialaitoksen koko liiketoiminnan vuoden 2015 alussa. Kaupan myötä Savon Voiman omistukseen siirtyi myös kaksi vesivoimalaitosta, Liuna ja Maavesi.
2019
Sähkön myyntiliiketoiminta, salkunhallintapalveluliiketoiminta sekä uudet energiaratkaisut -liiketoiminta siirtyivät 1.1.2019 Savon Voiman osittain omistamaan (46,2 %) Väre osakeyhtiöön, kun Savon Voima, Kuopion Energia, Jyväskylän Energia ja Lappeenrannan Energia yhdistivät voimansa.
2020
Savon Voima laajensi kaukolämpö- ja sähköntuotantoliiketoimintaa Joensuuhun Fortumin kanssa tehdyllä kaupalla, joka kattoi sähkön- ja lämmöntuotannon CHP-voimalaitoksen sekä kaukolämpöverkon varalämpökeskuksineen.
2021
Kymppivoiman, Kuopion Energian ja Oulun Energian muodostama yhteenliittymä allekirjoitti OX2:n kanssa sopimuksen 455,4 MW:n tuulipuiston toteuttamisesta Lestijärvelle. Savon Voiman osuus Kymppivoiman kautta on n. 15 %, joka lisää sähkön tuotantoa 32 %.
2022
Savon Voima Oyj ja Joensuu Biocoal Oy perustivat vuonna 2022 yhteisen biomassan hankintayhtiön, Itä-Suomen Biomassa Oy:n. Savon Voima omistaa perustettavasta yhtiöstä 70 prosenttia ja Joensuu Biocoal Oy 30 prosenttia. Itä-Suomen Biomassa Oy aloitti toimintansa 1.7.2022.