Karjalankosken ja Juankosken kalaportaat vihitään käyttöön elokuussa

Julkaistu 1.2.2021

Savon Voima toteutti Juankosken ja Karjalankosken vesivoimalaitoksiin kalaportaat. Hankkeilla tuetaan vaelluskalojen, kuten erittäin uhanalaisen järvitaimenen elinolosuhteita ja lisääntymistä.

Savon Voiman Juankoskella sijaitsevien Karjalankosken ja Juankosken vesivoimalaitosten yhteyteen rakennetut kalaportaat valmistuivat viime syyskuun lopussa. Tuolloin niissä suoritettiin koejuoksutukset ja tarkastukset, joiden aikana varmistettiin se, että kalateiden virtaumat ovat vaelluskalojen nousun ja erityisesti erittäin uhanalaisen järvitaimenen kannalta optimaaliset.

Talven ajan kalatiet ovat kuivina ja ne avataan nyt keväällä ensimmäistä kertaa varsinaiseen tehtäväänsä eli vaelluskalojen nousun mahdollistamiseen lisääntymisalueille Vuotjärveen ja siihen laskeviin jokiin ja puroihin.

Lupaehtojen mukaan nämä kalatiet on vuosittain pidettävä auki vähintään 1.5.–31.10. välisen ajan. Lisäksi niissä edellytetään, että minimissään kolmen vuoden ajan seuraamme kalateiden toimivuutta ja ennen kaikkea sitä, kuinka lisääntymisvaelluksellaan olevat järvitaimenet ottavat uudet vesivoimalaitosten kiertotiet käyttöönsä. Kalojen noususeurannan tulemme toteuttamaan muun muassa kalateiden kameravalvonnalla. Ensimmäisen nousukauden tuloksista kerromme tämän vuoden lopussa.

Jo ennen hankkeeseen ryhtymistä teimme paljon selvitystyötä esimerkiksi ELY-keskuksen kalatalousasiantuntijoiden kanssa ja vakuutuimme siitä, että kalateiden merkitys on äärimmäisen tärkeä järvitaimenen luontaiselle lisääntymiselle Vuoksen vesistössä.

Hankkeen kokonaiskustannukset olivat noin 700 000 euroa, josta Savon Voima osuus oli puolet ja toinen puoli rahoituksesta oli Maa- ja metsätalousministeriön vaelluskalakantojen elvyttämiseen tarkoitettua investointitukea.

Kalateiden vihkiäiset elokuussa

Haluamme juhlistaa Juankosken ja Karjalankosken kalateiden käyttöönottoa ja järjestää niiden vihkiäistilaisuuden Suomen Luonnon Vesistöpäivänä 28.8.2021.

Lue lisää tapahtumasta ja sydämellisesti tervetuloa paikalle: savonvoima.fi/vesistopaiva

Mitä uutta?

Vesannolla suoritetaan verkon tarkastusta dronella

Savon Voima Verkko Oy sekä Insplan Oy pilotoivat dronella tehtävää akustista verkon tarkastusta Vesannolla.
Lue lisää

Ajankohtaista,
29.4.2024

Etsimme motivoitunutta ja aikaansaavaa verkostoanalyytikkoa sähköverkkoliiketoimintaamme

Tehtäviisi kuuluu datan käsittelyä ja analysointia sekä johtopäätösten, toimenpiteiden ja suositusten tekemistä. Tuot esiin uusia tapoja hyödyntää ja visualisoida dataa.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
25.4.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Kiuruvedellä

Perjantaina 26.4. kello 9.00–16.00 on kaukolämpöverkoston vaurion korjauksesta johtuva lämmönjakelun keskeytys Kiuruvedellä Asematien alueella. Keskeytys koskee kiinteistöjä Asematien ja Kievarintien alueilla
Lue lisää

Häiriöt,
25.4.2024

Savon Voima lisää Vasaralankosken juoksutusta kevättulvan hillitsemiseksi

Vesitilanteen takia Savon Voiman Maaveden vesivoimalaitoksen ohijuoksutusta Vasaralankoskeen johtavan ohijuoksutusväylän kautta tullaan lisäämään nykyisestä 5,5 kuutiosta aina 10 kuutioon sekunnissa. Juoksutuksen takia Maaveden alapuolisessa Sysmän ja Paron vesistöissä ennustetaan tulevan tulvahaittoja.
Lue lisää

Häiriöt,
24.4.2024

Hukkalämpö hyödyksi: Savon Voiman ja PKO:n pioneerityössä hukkalämpö siirretään takaisin kaukolämpöverkkoon

Sokos-Vaakuna-korttelin uusilla lämpöpumpuilla voidaan ensi kertaa siirtää hukkalämpöä Savon Voiman Joensuun kaukolämpöverkkoon. Vastaavaa ei ole aiemmin Joensuun yrityskentässä tehty.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat,
22.4.2024

Etsimme voimalaitosoperaattoreita Joensuun voimalaitokselle

Täydennämme käynnistyvän biohiilituotannon myötä Joensuun voimalaitoksen vuorovahvuutta rekrytoimalla voimalaitosoperaattoreita kolmivuorotyöhön.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
19.4.2024