Savon Voiman Joensuun voimalaitoksen biokonversio lisää uusiutuvien energialähteiden käyttöä ja pienentää hiilidioksidipäästöjä
Monipuolisen uusiutuvan energiantuotannon lisääminen sekä perinteisten tuotantomuotojen kehittäminen ovat tärkeitä askeleita siirryttäessä ilmastoneutraaliin energiajärjestelmään. Savon Voiman tavoitteena on olla täysin hiilineutraali sähkön ja lämmön tuottaja vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteeseen pääseminen edellyttää muun muassa, että vanhaa laitostekniikkaa tulee uusia, jotta fossiilisia polttoaineita voidaan korvata biopolttoaineilla. Savon Voiman Joensuun voimalaitoksella investoidaan nyt biokonversioon, joka mahdollistaa siirtymisen 100 prosentin biopolttoaineosuuksiin.
Biokonversiolla on suuri vaikutus koko Joensuun kaukolämmön hiilidioksidipäästöihin, sillä tällä hetkellä yli 90 prosenttia kaupungin kaukolämmön päästöistä on peräisin voimalaitoksesta.
– Biokonversio antaa meille mahdollisuuden lisätä Joensuun voimalaitoksella uusiutuvan polttoaineen käyttöä. Tämä on yksi toimenpide, jolla viemme eteenpäin strategiaamme kirjattua tavoitetta kohti hiilineutraalia lämmöntuotantoa. Biokonversio mahdollistaa myös Joensuun kanssa solmitun ilmastositoumuksen päämäärien saavuttamisen, kertoo energiantuotannon tekninen päällikkö Timo Partanen Savon Voimasta.
Joensuun kaukolämmöntuotannon päästöt ovat vähentyneet kymmenen (2010–2020) vuoden aikana noin 45 prosenttia ja tavoitteena on olla täysin hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Tällä hetkellä voimalaitoksella käytetään turvetta hieman alle 30 prosenttia vuodessa ja loput energialähteet ovat puuta, kuten metsätähdettä, metsäteollisuuden sivutuotteita ja energiarankaa.
– Tavoitteeseen pääseminen vaatii erittäin merkittäviä muutoksia ja ehdottomasti tärkein on biokonversion toteutuminen, joka mahdollistaa turpeesta luopumisen vuoteen 2026 mennessä ja päästöjen vähenemisen alle kymmenesosaan tämän hetken tilanteesta, perustelee Partanen.
Lämpöpumput ja palamiseen perustumattomat tuotantomuodot ovat Savon Voimalle tärkeä tutkimuskohde ja niiden merkitys tulee kasvamaan tulevaisuudessa. Biokonversioinvestointi on iso virstanpylväs matkalla kohti hiilineutraaliutta, mutta myös silta kohti palamiseen perustumatonta tuotantoa.
– Savon Voima tutkii aktiivisesti puhtaan kaukolämmön tuotantomuotojen mahdollisuuksia. Olemme esimerkiksi mukana geolämpöä tutkivassa yhteenliittymässä Tampereen Tarastenjärvellä ja lisäksi käynnistimme oman esiselvityksen GTK:n kanssa geolämmön tuotantopotentiaalista Joensuun alueella, kertoo Partanen ja jatkaa, – tutkimme myös lämpöpumppuja ja hukkalämpöjen hyödyntämistä. Kehityspolku on ollut kirkas ja se jatkuu kiihtyvällä vauhdilla.
Tällä hetkellä Joensuun voimalaitokselle on juuri valmistumassa kaukolämmön reduktiolämmönvaihdin. Lämmönvaihtimella sähköntuotannon joustavuutta voidaan huomattavasti lisätä, jolloin öljyllä toimivien varalämpölaitosten käyttö talven huippupakkasilla vähenee. Myös hiljattainen savukaasupesuri-investointi lisää voimalaitoksen hyötysuhdetta, kun pesurilla otetaan savukaasujen hukkalämpöjä talteen kaukolämmön paluuveteen, eli samalla energialähdemäärällä saadaan enemmän lämpöä aikaiseksi.
Biokonversiohankinnan toimittaa Sumitomo SHI FW Energia Oy. Voimakattilan modernisointi mahdollistaa lämmöntuotannon täysin uusiutuvilla polttoaineilla ympäristöystävällisesti, tehokkaasti ja luotettavasti. Hankinnan kokonaiskustannus on noin seitsemän miljoonaa euroa ja käyttöönotto on 15.10.2022 mennessä.
Lisätietoa:
Timo Partanen
Tekninen päällikkö
Savon Voima Oyj
P. 050 454 7200
timo.partanen(at)savonvoima.fi
Vesa Jokelainen
Johtaja, teknologia, modernisoinnit ja päivitykset
Sumitomo SHI FW
P. 040 486 9161
vesa.jokelainen(at)shi-g.com
Savon Voima Oyj on monipuolisia energiapalveluita tarjoava energiakonserni ja Itä-Suomen tunnetuin energia-alan brändi. Savon Voima -konsernin muodostavat emoyhtiö Savon Voima Oyj ja sen tytäryhtiöt Savon Voima Verkko Oy ja Savon Voima Joensuu Oy. Konsernin omistaa kokonaan Savon Energiaholding Oy, jonka omistajia ovat 20 toimialueen kuntaa. Konsernin liiketoimintaa ovat sähkönsiirto, sähköntuotanto ja kaukolämpö. Konsernin liikevaihto oli vuonna 2020 noin 190 miljoonaa euroa ja henkilöstöä konsernissa on noin 200. Kaukolämpöä tarjoamme 21 kaukolämpöverkossa 13 kunnan alueella. Lämpöä tuotetaan 66 % uusiutuvista lämmönlähteistä. Sähköä tuotetaan Savon Voiman 11 vesivoimalaitoksessa sekä sähkön ja lämmön yhteistuotantona Iisalmen, Pieksämän ja Joensuun voimalaitoksissa. Kaikkiaan tuotimme sähköä viime vuonna 489 gigawattituntia, sekä paikallisesti että konsernin omistamilla tuotanto-osuuksilla.
Sumitomo SHI FW (SFW) on maailmanlaajuisesti toimiva innovatiivisten energia- ja ympäristöteknologioiden, huoltopalveluiden sekä energian varastointiteknologian toimittaja. Yhtiö työllistää noin 1 800 energiateknologian ammattilaista, joista yli 400 Suomessa.