Puuperäisen biopolttoaineen hinnannousu ja yleinen kustannustason kasvu vaikuttavat Savon Voiman kaukolämmön hintaan

Julkaistu 17.9.2024

Kustannustason noususta johtuen Savon Voima joutuu korottamaan kaukolämmön hintaa 1.1.2025 alkaen. Arvioitu hinnankorotus on noin 7 % kaukolämmön kokonaishintaan. Lopullisesta hinnankorotuksesta tiedotamme marraskuun aikana.

Hinnankorotuksen taustalla ovat merkittävästi lisääntyneet tuotantokustannukset. Erityisesti lämmöntuotannon polttoaineena käytetyn puuperäisen biopolttoaineen yhä jatkunut voimakas hinnannousu on vaikuttanut kaukolämmön tuotannon kustannuksiin. Puuperäisen biopolttoaineen hinnannousuun vaikuttaa yhä Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja siitä aiheutunut polttoaineiden saatavuuden heikkeneminen. Lisäksi yleinen kustannustason nousu vaikuttaa kaukolämmön tuotannon hinnan muodostumiseen.

Investoimme tulevina vuosina voimakkaasti polttoon perustumattomiin kaukolämmön tuotantomuotoihin. Monipuolistamalla kaukolämmön tuotantoamme turvaamme tuleville vuosille kilpailukykyisen hintakehityksen. Uusia kaukolämmön tuotantomuotoja Savon Voimalla ovat erilaiset sähköä hyödyntävät tekniikat, kuten sähkökattilat ja lämpöpumput. Myös hukkalämpöjä hyödynnetään yhä enemmän kaukolämpöverkkojen lämmönlähteinä.

Käytännön esimerkkeinä tästä kehityksestä ovat Joensuussa käyttöön otettu sähkökattila ja tuleva lämpöpumppu sekä teollisen mittakaavan hukkalämpöjen hyödyntämisen mahdollistava yhteistyö Joensuu Biocoalin biohiilitehtaan kanssa. Lisäksi Siilinjärvellä hyödynnetään teollisuuden hukkalämpöä niin edistyksellisesti, että se kattaa lähes kokonaan alueen kaukolämmön tarpeen.

Myös energian varastointi on merkittävässä roolissa tulevaisuuden energiajärjestelmässä ja Joensuussa otetaankin käyttöön loppuvuoden 2024 aikana lämmön varastoinnin mahdollistava lämpöakku. Vastaavia investointeja suunnitellaan myös muihin Savon Voiman kaukolämpöverkkoihin turvaamaan kustannustehokas, toimitusvarma ja ympäristöystävällinen kaukolämpö.

Ymmärrämme kustannusten nousun tuomat haasteet ja pyrimme jatkossakin tarjoamaan parasta mahdollista palvelua. Savon Voima on sitoutunut ympäristöystävällisiin ja luotettaviin energiapalveluihin, ja tavoitteemme on jatkuvasti parantaa energiatehokkuutta sekä asiakastyytyväisyyttä. Savon Voimalla on tarjolla erilaisia kaukolämpötuotteita yksityisasiakkaille, yrityksille, taloyhtiöille ja yhteisöille, joten olethan meihin yhteydessä, niin varmistetaan yhdessä juuri oikea kaukolämpötuote tarpeisiinne.

Lisätietoa:

Kari Anttonen
Liiketoimintajohtaja, sähköntuotanto ja kaukolämpö
kari.anttonen(at)savonvoima.fi

Mitä uutta?

Itäsuomalaiset verkkoyhtiöt odottavat valtiolta ratkaisuja puhtaan siirtymän tukemiseen

Itä-Suomen sähköverkkojen kehittämiseksi on ryhdytty toimiin hyvässä yhteistyössä Fingridin ja paikallisten jakeluverkkoyhtiöiden välillä. Työn loppuun saattaminen vaatii kuitenkin Itä-Suomen erityisaseman huomioimista ja alueellista panostusta.
Lue lisää

Ajankohtaista,
19.9.2024

Kohti hiilineutraalisuutta, luotettavasti ja määrätietoisesti

Savon Voiman omistamalla Joensuun voimalaitoksella on toteutettu hiilineutraalisuuteen tähtääviä investointeja määrätietoisesti koko 2000-luvun ajan.
Lue lisää

Ajankohtaista, Energiaa säästämässä, Kaukolämpö, Ympäristö,
13.9.2024

Joroisissa sijaitsevan Maaveden vesivoimalaitoksen kalatie on avattu

Vanhaan Vasaralankosken uomaan rakennettu kalatie avattiin elokuun lopussa. Kalatietä pidetään auki vapaaehtoisesti vuoden ympäri, jotta siitä kehittyisi vaelluskaloille mahdollisimman houkutteleva elinympäristö.
Lue lisää

Ajankohtaista, Ympäristö,
11.9.2024

Savon Voima osallistui Karjalan prikaatin johtamaan Etelä-Savo 2024 -harjoitukseen

Savon Voima tarjosi paikallisjoukkojen ja viranomaisten yhteistoimintaharjoitukseen ulottuvuuden sähköverkon ja lämpöhuollon toiminnasta.
Lue lisää

Ajankohtaista,
9.9.2024

Mökkikausi päättyy – älä katkaise mökkisi sähköjä pääkytkimestä

Mikäli luentayhteys mittariisi katkeaa, saatamme joutua pyytämään sinut paikan päälle, jotta pääsemme tarkistamaan mistä yhteysongelmat johtuvat.
Lue lisää

Ajankohtaista, Ohjeet ja vinkit, Sähkö,
2.9.2024

Sähkövarastoja nousee nyt Savon Voima Verkon alueelle vauhdilla

Savon Voima Verkon alueella on suunnitteilla kymmeniä sähkövarastoja eri puolille Pohjois-Savoa, joista ensimmäiset valmistuvat jo syksyn aikana. Pohjois-Savossa sähkövarastoille löytyy niin maata kuin verkkokapasiteettia.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Verkossa,
30.8.2024