Savon Voiman vesivoima digitalisoituu
Savon Voima on ottanut käyttöön vesivoiman tuotannon optimointijärjestelmän, joka parantaa merkittävästi vesivoiman suunnittelua ja tuotantoa.
Käyttöönotettu järjestelmä on reaaliaikainen vesistönsuunnittelussa apuna käytettävä järjestelmä, joka hyödyntää tekoälyä vesivoimalaitosten tuotantosuunnitelmien optimoinnissa. Järjestelmä auttaa optimoimaan vesivoimatuotannon ympäristöystävällisellä tavalla, vähentäen tarpeettomia veden juoksutuksia sekä täydentää Savon Voiman jatkuvaa panostusta vesivoiman tehokkuuden ja säätökyvyn parantamiseen.
– Käytämme järjestelmää Savon Voimalla Nilsiän vesireitin tuotannon suunnittelussa ja vesistönsuunnittelussa. Tämä vesireittikattaa viisi perättäistä vesivoimalaitosta, joissa sähköä tuotetaan yhteensä seitsemällä turbiinilla. Järjestelmä puolestaan optimoi vedenkäytön sähköntuotannossa, jolloin tuotantoa voidaan ajoittaa tarkasti sähkömarkkinoiden tarpeisiin, kertoo Savon Voiman energiantuotannon kehityspäällikkö Janne Sisso.
Järjestelmästä auttaa tuotannon tehostamisessa ja lisää joustavuutta
Järjestelmän käyttöönotto on mahdollistanut vesivoimalaitosten entistä tarkemman ja automaattisemman hallinnan, vähentäen manuaalisen työn tarvetta tuotantosuunnitelmien laadinnassa. Järjestelmä optimoi sähköntuotannon ajankohdat ja juoksutusten käynnistykset automaattisesti, mikä parantaa resurssien käyttöä ja tuo joustavuutta sähkömarkkinoille.
– Vesivoima on erityisen tärkeää silloin, kun muut sääriippuvaiset tuotantomuodot eivät tuota sähköä, kuten tuulettomalla säällä tai kaamoksen keskellä, kun aurinkopuistotkaan eivät juuri tuota sähköä verkkoon. Järjestelmä auttaa varmistamaan, että vesivoiman varastointi- ja reagointikykyä hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti, Sisso kertoo.
Positiivisia vaikutuksia ympäristöön ja paikallisyhteisöön
Käyttöönotettu järjestelmä on suunniteltu toimimaan ympäristövaatimusten mukaisesti. Ohjelmallisten seuranta- ja rajoituskeinojen lisäksi Savon Voima noudattaa vesivoiman tuotannossaan yleisesti määriteltyjä ympäristövaatimuksia ja -asetuksia sekä huomioi myös paikalliset yhteisöt ja vesistöjen ja niiden lajistojen erikoispiirteet.
– Optimointijärjestelmän käyttöönoton alkuvaiheessa vesistöjen pintakorkeudet ovat saattaneet vaihdella hieman eri tavalla kuin aiemmin, mutta järjestelmän käytön kehittyessä ja järjestelmän opettamisen myötä nämä vaihtelut tasaantuvat. Vesistöjen suojelu ja asukkaiden huomioiminen ovat keskeisiä tavoitteita toiminnassamme, Sisso kuvailee.
Järjestelmän oppiessa käytön myötä uutta dataa ja sopeutuessa vesistöjen erityispiirteisiin, sen vaikutukset ympäröivään luontoon ja paikallisiin asukkaisiin pienenevät entisestään, mikä mahdollistaa sähkön tuotannon tehokkuuden kasvattamisen ilman merkittäviä lisävaikutuksia vesistöihin.
Opit talteen käyttöönotosta
– Järjestelmän käyttöönotossa saimme kohdata myös haasteita, kuten alkuvaiheen määrittelyistä löytyneitä virheitä, mikä on normaalia uusien järjestelmien kanssa. Haasteet on kuitenkin saatu ratkaistua onnistuneesti, ja järjestelmä toimii nyt suunnitellusti, Sisso kertoo.
Järjestelmän tuomat hyödyt ovat jo näkyvissä Savon Voiman vesivoiman tuotannossa. Isoimmat hyödyt näkyvät muun muassa siinä, että vesivoimalaitosten tuotantoa voidaan ajoittaa oikea-aikaisemmin, tarkemmin ja energiatehokkaammin.
– Järjestelmän myötä Nilsiän reitin vesistönsuunnittelu, tarjouskaupankäynti sähkömarkkinoilla ja vesivoimalaitosten käynnistyminen toteutuvat nyt automaattisesti itsenäisesti. Ihmisen rooli on siirtynyt manuaalisista työvaiheista valvontatyöhön ja tehostaa näin prosessia. Lisäksi sähkömarkkinat siirtyvät pian tunnin kaupankäyntijaksoista 15 minuutin jaksoihin, jolloin Savon Voimalle valitun ohjaavan järjestelmän edut korostuvat entisestään, Sisso kertoo.
Järjestelmä käytössä nyt täydessä laajuudessaan
Savon Voimalla ei ole toistaiseksi suunnitelmia laajentaa optimointijärjestelmän käyttöä muihin vesivoimalaitoksiinsa, mutta Nilsiän vesireitin vesivoimalaitosten käytön tähänastiset tulokset osoittavat, että järjestelmä auttaa parantamaan vesivoiman hallintaa ja tuotannon ennustettavuutta merkittävästi. Syynä siihen, ettei laajennuksia ole suunnitteilla, on se, että muut vesivoimalaitokset ovat joko jokilaitoksia tai sijaitsevat kahden vesistön välissä, jolloin vesistönsuunnittelu on huomattavasti suoraviivaisempaa. Myös näiden vesivoimalaitosten käyttö on jo automatisoitu toimimaan itsenäisesti.
– On hienoa nähdä, että optimoinnissa käytettävä uusi järjestelmä toimii kuten pitääkin ja sähköntuotantoa saadaan ajoitettua oikea-aikaisemmin. Vesivoimalla on varastointikykynsä ansiosta merkittävä vaikutus Suomen sähköntuotantoon. Kun muut säästä riippuvat tuotantomuodot eivät tuota sähköä, vesivoimalla pystytään korvaamaan tehovajetta ja sähköntuontia ulkomailta. Savon Voima on yksi ensimmäisistä yhtiöistä Suomessa, joka on ottanut käyttöön vesivoiman optimointijärjestelmän, mikä vahvistaa yhtiömme asemaa alan edelläkävijänä, Sisso summaa.
Lue aikaisempi tiedote Savon Voiman vesivoiman optimoinnista
Janne Sisso
Kehityspäällikkö, energiantuotanto
Email: janne.sisso@savonvoima.fi