Ohjeet mehujään tekemiseen kotona – myös aikuiseen makuun
Kuumana kesäpäivänä on mukava napata pakastimesta mehujää ja nauttia varjossa viilentävä herkkuhetki. Näitä hellepäivien herkkuja voit helposti tehdä itse kotona. Aikuisten versioihin voit lorauttaa tilkan likööriä makua antamaan.
Mehujäistä saat herkullisia ja meheviä, kun käytät tekemiseen aitoja hedelmä- ja marjasoseita. Käytä hedelmät tuoreena tai soseuta kohmeisena pakastimen viimeiset mansikat. Veistä kunnon viipaleita mansikkaa, mangoa, kiiviä tai viinirypäleitä ja siteeksi tuoretta appelsiinimehua tai jogurttia. Marjat tai hedelmät voit myös surauttaa tehosekoittimella soseeksi ja laittaa muotteihin jäätymään. Eikä mehujää ole tehty pelkästään hedelmistä. Jäätee tai jääkahvi nautitaan nyt uudessa puikkomuodossa, ja juustokakunkin voit pyöräyttää uudella tavalla tarjolle mehujään muotoon.
Lapsille aidoista marjoista ja hedelmistä tehdyt mehujäät ovat paitsi värikkäitä ja herkullisia myös terveellisiä. Jäädytetystä banaanista tehty herkku on oiva jäätelövaihtoehto maitoallergisille.
Aikuisten mehujäissä lisämakua voit antaa marja- ja kermalikööreillä. Kesäjuhlien aluksi kylmä puikollinen kuohuvaa tai jäinen sangria voi olla hauska ohjelmanumero grilliruokien kypsymistä odotellessa.
Ohessa reseptejä, joilla pääset alkuun. Tarvitset vain mehujäämuotit ja pakastimen. Pian huomaat tekeväsi aivan oman makusi mukaisia sekoituksia. Muistisääntönä voit pitää sitä, että yhteen mehujäämuottiin mahtuu noin 1 dl nestettä. Makeutta antaa parhaiten hunaja tai itse keitetty sokerisiirappi. Jos muoteissa on isoja hedelmäpaloja tai sose on sakeaa, kopauta muotteja ennen pakastimeen laittoa muutaman kerran pöytää vasten, niin ilmakuplat poistuvat. Jäätyminen kestää noin 10 tuntia, mieluiten yli yön.
Sokerisiirappi
90 g sokeria
2 dl vettä
Sulata sokeri veteen ja kiehauta lyhyt hetki. Anna seoksen hautua 4 minuuttia.
Ohjeesta syntyy 1 dl valmista sokerisiirappia.
Hedelmämehujää
Pilko suosikkihedelmiäsi viipaleiksi ja asettele mehujäämuotteihin. Mausta tuore appelsiinimehu tarvittaessa sokerisiirapilla tai lisää sinällään muotteihin hedelmien päälle. Anna jäätyä ja nauti seuraavana päivänä.
Jogurttimehujää
(n. 3 kpl)
2 dl turkkilaista jogurttia
1 dl täys- tai kookosmaitoa
hunajaa tai vaniljamakusiirappia, ohuita viipaleita mangosta
Sekoita jogurtti ja maito tasaiseksi. Makeuta tarvittaessa hunajalla tai käytä vaniljaista makusiirappia. Lisää mangoviipaleet muotteihin ja kaada jogurttiseos päälle. Jäädytä ja nauti seuraavana päivänä. Kokeile muitakin hedelmiä.
Sitruunainen teejää
(4 kpl)
4 dl kylmää teetä
1 rkl tuorepuristettua
sitruunamehua
2–3 rkl hunajaa
Sekoita kunnes ainekset ovat täysin sekoittuneet, laita muotteihin ja jäädytä.
Jäinen vaahteralatte
(3 kpl)
2 dl tuoretta, vahvaa kahvia
2 rkl vaahterasiirappia
1 dl maitoa
Sekoita kuuma kahvi ja vaahterasiirappi. Makuna voit käyttää myös erikoiskahvien valmistuksessa käytettäviä makusiirappeja. Lisää maito, sekoita ja laita muotteihin jäätymään.
Sokeriton banaanijää
(n. 3 kpl)
2 kypsää banaania
1,5 dl mansikoita
loraus kookosmaitoa tai -kermaa
Laita banaani pakastimeen jäätymään pariksi tunniksi. Sekoita jäätynyt banaani mansikoiden ja kookosmaidon tai -kerman kanssa soseeksi. Laita muotteihin ja jäädytä.
Paleta – hedelmiä ja vaaleaa sangriaa
(n. 10 kpl )
Tämä helleherkku tulee Espanjasta ja Latinalaisesta Amerikasta.
2 dl vettä
1 dl sokeria
1 rkl appelsiinimehua
3 dl kuivaa valko- tai kuohuviiniä
mansikoita, melonia, viinirypäleitä, omenaa
Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa. Anna jäähtyä ja lisää viini sekä appelsiinimehu. Pilko hedelmät pieniksi ja laita pienten kertakäyttöisten lasien pohjalle. Kaada viiniseos päälle. Anna jäätyä 8 tuntia. Laita tikut muotteihin vasta, kun seos on kohmeista, mutta pehmeää. Jäätelötikkuja saa askarteluliikkeistä.
Jäinen mustikka-juustokakku
(8 kpl)
200 g maustamatonta tuorejuustoa
0,5 dl ranskankermaa
1,5 dl tomusokeria
3/4 dl maitoa
2 dl pakastemustikoita
4 Digestive-keksiä
1 rkl sulatettua voita
Sekoita hyvin tehosekoittimessa tuorejuusto, ranskankerma, tomusokeri ja maito. Sekoita mustikat joukkoon. Murskaa Digestive-keksit ja sekoita sulatettu voi keksimurujen joukkoon. Kaada mustikkaseos muotteihin niin, että jätät noin 1,5 cm muotin yläosasta vapaaksi. Kopisuta muotteja pöydällä, jotta ilmakuplat häviävät. Painele keksimurut kevyesti mehujään pintaan. Työnnä tikut paikalleen ja pakasta mieluusti yön yli.
Ananasmehujää
(n. 4 kpl)
1 prk ananasmurskaa mehussa (230 g)
0,5 dl sokerisiirappia
0,5 dl kookosmaitoa tai -kermaa
0,5 dl Malibu-kookoslikööriä
Sekoita ainekset hyvin ja laita jäätymään.
Baileys-juomajää
(n. 5 kpl)
1 dl kermaa
3,5 dl maitoa
3 rkl murukahvia
2 rkl ruokosokeria
1/2 tl vaniljauutetta
hyppysellinen merisuolaa
0,5 dl Baileys Irish Cream -likööriä
Sekoita kaikki ainekset paitsi Baileys kattilassa ja kuumenna niin kauan kunnes seos on tasaista. Jäähdytä seos. Sekoita Baileys seokseen ja laita mehujäämuotteihin. Jäädytä yön yli.
Mehujää valmiiksi 8 minuutissa
Mehujäiden jäädyttämistä voit nopeuttaa Zoku-mehujäälaitteella. Muotti laitetaan etukäteen pakastimeen 24 tunniksi. Esijäädytetty laite nostetaan pöydälle ja muotit täytetään. Laite jäädyttää kolme mehujäätä 7–9 minuutissa ja tekee niitä parhaimmillaan 3 sarjaa peräkkäin – siis yhteensä 9 mehujäätä puolessa tunnissa. Zoku-mehujäälaite 3 puikolle 49,90 € (helpompielämä.fi).
Mehujään valmistaminen on helppoa. Jäätymiseen menee perinteisiä muotteja käyttämällä aikaa noin 10 tuntia. Yli yön jäätyneet mehujäät ovat varmasti valmiita nautittavaksi. Zoku-mehujäämuotit 13,90 € (helpompielämä.fi).