Keittiö muuttaa ulos – katso vinkit kesäkeittiön suunnitteluun ja turvalliseen sähkönkäyttöön

Julkaistu 15.2.2022

Toimivassa kesäkeittiössä kokataan helposti, energiatehokkaasti ja turvallisesti.  Tarkista oman keittiösi turvallisuus kesäkeittiön sähkötöitä ja -laitteita koskevan muistilistan avulla.

Kesällä suomalaiset viihtyvät luonnon ja veden äärellä, mökillä ja pihoilla. Aurinkoisessa kesäkeittiössä kokattuna ja ulkona nautittuna ruokakin tuntuu maistuvan paremmalta. Toimivan kesä­keittiön suunnittelussa huomioidaan omat tarpeet ja budjetti. Joskus ylijäämätiilistä kyhätty pihagrilli riittää, toinen taas haluaa unelmiensa kesäkeittiöön kaikki mausteet monipuolisine grilleineen, kaasuliesineen, jääkaappeineen ja astianpesukoneineen.

Työtehoseuran tutkimusjohtaja Heli Mäntylä kehottaa huomioimaan kesäkeittiön suunnittelussa aluksi paikan. Se vaikuttaa oleellisesti rakennusmateriaaleihin. Suojaisassa tilassa, jossa on seinät ja katto, rakentamiseen käyvät kaikki sisäkeittiön kaappien ja tasojen materiaalit, kuten laminaatti ja erilaiset puulajit.

Jos aiot säilyttää ruoka-aineksia kesäkeittiössä, seinien ja katon suoja on välttämätön. Silloin jauhot ja muut ruoka-ainekset eivät kostu ja pilaannu sateella. Suljettava sisätila on myös helppo jättää talvehtimaan, kun grilliä tai keittiötasoja ei tarvitse suojata säältä.

Taivasalla kokatessa vaatimukset ovat toiset. Suosi silloin säänkestäviä rakennus- ja pintamateriaaleja, kuten ruostumatonta terästä ja kivipintoja. Sään vaihteluille altis lattia on hyvä rakentaa joko kivimateriaalista, kestopuusta tai lämpökäsitellystä puusta. Keittiötasoihin käyvät teräksen lisäksi kivimateriaalit sekä puulankku. Ulkona huokoinen puupinta on kuitenkin altis kosteudelle ja vaikeampi pitää puhtaana kuin teräs tai kivi.

Hanki kodinkoneita oman tarpeen ja keittiön paikan mukaan. Pienikin jääkaappi helpottaa ruuansäilytystä. Keitto­levyllä keität perunat samalla, kun grillaat tai vatkaat kakun kerman. Kesällä syödään usein kalaa, ja savustuspönttö tai -laatikko on monille tärkeä. Vedenkeittimellä keität nopeasti ja energiatehokkaasti tiskiveden.

Kesäkeittiö.
Kesäkeittiön voi tehdä vaikka vanhasta nukkuma-aitasta. Kun ruokailupaikka on kesäkeittiön vieressä, perhe tai vieraat voivat seurustella kokin kanssa ruuanvalmistuksen lomassa.

Tilaa syödä ja seurustella

Kesäkeittiön läheisyyteen on hyvä sijoittaa ruokailupaikka, jonne on lyhyt matka kantaa astiat ja ruuat. Siinä perhe tai vieraat voivat paitsi syödä, myös seurustella kokin kanssa ruuanvalmistuksen lomassa. Säilytykseen tarvitaan kaappeja ja avohyllyjä. Tasoilla olevat tai koukuissa riippuvat metallikorit ovat käteviä astioiden ja ruuanlaittovälineiden säilytykseen. Vesipiste helpottaa keittiöpuuhia ja tiskiallas kahdella altaalla on hyvä valinta. Käsin tiskatessa toinen allas tarvitaan astioiden pesemiseen, toinen huuhteluun.

Kun keittiön käyttö on vähäistä, voi pesuvedet Mäntylän mukaan imeyttää kivipesään johdetun viemäriputken kautta maaperään. Hieman suurempi jätevesikuorma voi muodostua, jos kesäkeittiöön tulee kesävesijohto ja siellä on tiskiallas. Silloin riittävä puhdistusmenetelmä on esimerkiksi sakkapesällä varustettu imeytyssäiliö, jonka ympärille asennettu sorakerros muodostaa puhdistavan suodatuksen pesuvesille. Muista jätteiden lajittelu, ja hanki eri jätemateriaaleille kannelliset astiat. Kun hankit kauniit astiat, ne voi sijoittaa näkyville esimerkiksi pyörillä liikkuvaan korivaunuun. Jos panostat kompostoriin, saat biojätteistä pienellä vaivalla multaa. Vanhastakin kesä­keittiöstä tulee toimivampi, kun jä­te­huolto päivitetään.

Kesähuone.
Suljettavaan ja suojaisaan kesäkeittiöön käyvät kaikki sisätiloihin tarkoitetut sähkölaitteet ja pintamateriaalit.

Sähköt ja laitteet paikan mukaan

Kesäkeittiön paikka määrittää teknisen johtajan Tapani Nurmen mukaan myös tarvittavat sähkötyöt ja käytettävät sähkölaitteet. Jos kesäkeittiössä on seinät, sähköteknisen alan standardointijärjestössä työskentelevän Nurmen mukaan tila vastaa mökin sisäolosuhteita. Silloin sähkölaitteita voi käyttää pitkälti samoin kuin sisätiloissa. – Ulkona tai katoksen alla käyttö on rajoitetumpaa, sillä kodinkoneet on yleensä tarkoitettu käytettäväksi kuivissa sisätiloissa, sanoo Nurmi.

Jos kesäkeittiössä käytetään sähkölaitteita, keittiö on hyvä liittää sähköasennukseen kiinteästi. Silloin sähkötöitä saa tehdä vain sähköalan ammattilainen. Kesäkeittiön ulkoasennukset pitää suojata vikavirtasuojalla. Siirrettäviä laitteita, kuten valaisimia kokki saa itsekin laittaa paikoilleen.

Kokkausta varten on hyvä olla tehokas, kiinteästi asennettu ulkotilavalaisin, esimerkiksi loistelamppuvalaisin. Tunnelmaa saa siirrettävillä roikkalampuilla tai ulkokäyttöön tarkoitetuilla koristevalosarjoilla. Säteilylämmitin tuo tilaan lämpöä. Jos kesäkeittiössä on seinät, voi käyttää normaaleja sisätilan lämmittimiä. Pistorasioita tarvitaan pöytätason lähelle, katonrajaan valaistusta varten sekä sinne, missä käytetään viihdelaitteita. Ruokapöydän lähellä niitä on hyvä olla puhelimien lataamiseen tai tietotekniikkalaitteisiin. Muutama kannattaa sijoittaa ulos työkaluille ja koristevaloille. Mäntylän mukaan ulkokäyttöön soveltuvat led-valot ovat pitkäikäisyytensä vuoksi energiatehokkaita. Jos valaistuksen asentaminen ei ole mahdollista, valoa ja tunnelmaa saa lyhdyillä, kynttilöillä tai aurinkokennovalaisimilla.

Muistilista kesäkeittiön sähkötöistä ja -laitteista

Lähde: Tekninen johtaja Tapani Nurmi, sähköteknisen alan standardointijärjestö SESKO ry

Mitä uutta?

Vaihda nyt öljylämmitys ympäristöystävälliseen kaukolämpöön

Voit saada remonttiin 4 000 euron avustuksen tai vaihtoehtoisesti lähes 7 000 euron kotitalousvähennyksen.
Lue lisää

Kotona,
6.4.2022

MottiNetissä kauppa käy vilkkaana

Viime vuonna palvelussa ylittyi ensimmäisen kerran 100 000 käyntikerran raja. Lisääntynyt polttopuun käyttö näkyi selvimmin loppuvuonna, jolloin sähkön pörssihinnat olivat korkealla ja pakkaskelit tulivat totuttua aikaisemmin. Vauhdikkaasti käyvä polttopuukauppa on keventänyt nopeasti varastoja ja joillakin myyjillä täksi lämmityskaudeksi varatut puut ovat jo loppuneet.
Lue lisää

Kotona,
30.3.2022

Tehdään yhdessä hyviä tekoja – kirjaudu Väppiin ja voita!

Tule mukaan kerryttämään juhlavuoden lahjoituksen summaa. Osallistut samalla Tahko Spa-lahjakortin arvontaan. 
Lue lisää

Ajankohtaista, Kotona, Ympäristö,
4.3.2022

Järeiden virtapankkien teho riittää jo pitkälle

Järeät virtapankit pyörittävät vaivatta sähkösahaa, -sirkkeliä tai -porakonetta. Sähkökatkon aikana niistä riittää virtaa päiväkausiksi mökkijääkaapin tarpeisiin. Ne myös peittoavat polttoainekäyttöiset aggregaatit vaivattomuudessa. Paina vain nappia, ja palaat normiarkeen, vaikka myrsky yhä myllertäisi.
Lue lisää

Kotona,
23.2.2022

Onko sähkölaite turvallinen? Tarkista nämä, kun ostat sähkölaitteita verkkokaupasta

Sähkölaitetta ostaessa on hyvä tarkistaa muutama asia, etenkin jos olet tekemässä ostoksia verkkokaupassa EU-alueen ulkopuolella. Myös vastuu voi olla yllättävää näissä tilanteissa.
Lue lisää

Kotona,
7.4.2021

Pidä ilmalämpöpumppu kunnossa – katso energianeuvojan ohjeet omiin huoltotoimiin

Keväällä on aika puhdistaa ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodattimet, jos sitä ei talvella tehnyt. Puolessa vuodessa suodattimiin kertyy pahimmillaan villasukan paksuinen pölykerros.
Lue lisää

Kotona,
31.3.2021