Sähkön pientuotannolla tarkoitetaan sähköntuotantolaitteistoja, joiden nimellisteho on enintään 2 MVA. Tyypillisesti omakotitalon aurinkovoimalan sähköteho kolmivaiheisena on suuruusluokassa 3–7 kVA. (Yksivaiheisesti sähköverkkoon liitetyn tuotantolaitoksen maksimiteho on 3,7 kVA).
Tuotantolaitoksen käyttöönotto
Tuotantolaitteisto voidaan kytkeä sähköverkkoon sen jälkeen, kun laitteiston haltija tai hänen edustajansa (esim. sähköurakoitsija) on toimittanut Savon Voima Verkolle tuotantolaitteiston tiedot kytkennästä, mittaroinnista ja pientuotannon liittämisestä yleistietolomakkeella. Hyväksytyn ilmoituksen lisäksi tuotannon myynnistä tulee tehdä ostosopimus valitsemansa sähkön myyjän kanssa. Myyjältä tulleen ilmoituksen jälkeen annamme järjestelmälle käyttöönottoluvan.
Sähkönmittaus
Sähköverkosta otettu ja sinne syötetty sähkö pitää mitata erikseen. Mittaukseen käytetään kaksisuuntaista etäluettavaa tuntimittausta. Mittalaitteen asennus ja/tai ohjelmointi kuuluvat jakeluverkonhaltijalle.
Tuotannon mittaustiedot käsitellään mittaustietojärjestelmässämme netottavana mittauksena. Ks. kohta ”Netottava tuotannon mittaus”.
Sopimukset
Tuotannon liittämisestä ja siirrosta jakeluverkossa tehdään verkonhaltijan kanssa verkkopalvelusopimus. Sähkön myynnistä sähkömarkkinoille tulee asiakkaan tehdä ostosopimus valitsemansa sähkönmyyjän kanssa.
Sähköverotus ja siirtomaksut
Itse tuotetusta ja omassa taloudessa käytetystä sähköstä ei peritä siirtomaksua eikä sähköveroa.
Tuloverotus
Verohallinnon 17.9.2014 julkaiseman ohjeen mukaan kotitalouden ensisijaisesti omiin tarpeisiin tuottama sähkö on verovapaata. Mahdollinen ylijäämäsähkön myyntitulo sen sijaan on ansiotuloa. Verohallinnon tulkinnan mukaan verotettavaa ansiotuloa ei käytännössä kuitenkaan synny, mikäli myydyn sähkön määrä on verovuoden aikana ostetun sähkön määrää pienempi. Ohjeessa ei oteta kantaa sähköntuotannon ja myynnin verotukseen elinkeinotoiminnassa tai maataloudessa.
Ohjeistusta yli 100 kVA:n pientuotannon suunnitteluun
Kun suunnittelet omaa sähkön pientuotantolaitosta, ota meihin yhteyttä jo hankkeen alkuvaiheessa, jotta voimme selvittää ja varmistaa hyvissä ajoin tuotantolaitoksen sähköverkkoon liitettävyyden edellytykset ja mahdollisille jakeluverkkoon tehtäville toimille jää riittävästi aikaa. Sähköverkkoa ei välttämättä ole suunniteltu vastaanottamaan suuria tuotantotehoja.
Ensivaiheessa selvitetään tuotantolaitoksen sähköverkkoon liittämismahdollisuus. Tämä edellyttää asiakkaalta riittäviä taustatietoja laitoksen tyypistä, sijainnista ja tuotantotehosta, jonka mukaan laitoksen tekniset liitettävyysedellytykset, liittämiskohta ja mahdolliset jakeluverkkoon tehtävät vahvistus- ja laajennusinvestoinnit voidaan määrittää.
Asiakkaalta saatuihin tietoihin perustuen laadimme alustavan kustannusarvion. Mikäli hanke lähtee etenemään, annamme kirjallisen liittymistarjouksen, jossa määritetään tuotantolaitoksen liittämiskohta, liittymismaksu, liittymisteho sekä liittämiseen liittyvä rakentamisaikataulu. Liittymistarjouksessa kerrotaan lisäksi liittymis- ja tuotannon sähkönsiirtosopimusasioista sekä sähkönmittauksen järjestelyistä. Liittymistarjouksella voidaan varata verkostokapasiteettia vain tarjouksen voimassaoloajaksi (enintään 3 kk).