Lämmitysjärjestelmän säätämisellä jopa kolmanneksen vähennys Suomivalimon energiankulutukseen
Suomivalimo on yksi suurimmista Savon Voiman kaukolämmön asiakkaista Iisalmessa. Teollisuusyritys sijaitsee lähellä Iisalmen voimalaitosta ja käyttää jopa 5 prosenttia voimalaitoksen tuottamasta kaukolämmöstä.

Pääkuva: Kaukolämmön lämmönvaihtimet on sijoitettu piippuhyllylle, josta lämpöä ohjataan tehtaan muihin osiin.
Suomivalimolla energiankulutusta syntyy sekä prosessin käyttämästä sähköstä että toimitilojen lämmityksestä, ja lämmitettävä pinta-ala on noin 12 000 neliömetriä. Viime vuosina yritys on onnistunut merkittävästi parantamaan energiatehokkuuttaan lämmitysjärjestelmän säätämisen avulla.
Suomivalimo on keskisuurten rautavalujen toimittaja ja toiminut alueellisesti vuodesta 1975. Yrityksen historia ulottuu kuitenkin jo vuoteen 1918, jolloin Helsingissä perustettiin alkuperäinen Rauta- ja Metallivalimo Suomi.
Lämmitysjärjestelmän optimointi toi merkittäviä säästöjä
Vuonna 2021 Suomivalimo aloitti yhteistyön Iisalmen LVI-Säätö Oy:n (ILVIS) kanssa lämmitysjärjestelmän optimoinnin ja säätämisen parissa. Alussa havaittiin, että lämmitysjärjestelmässä oli vanhentunutta laitetekniikkaa sekä säätömekanismeja, jotka eivät toimineet optimaalisesti. Suurin osa ilmanvaihto- ja lämmöntalteenottolaitteista oli peräisin 2000-luvun alkupuolelta, ja osa jopa vuodelta 1975, eli tehtaan perustamisvuodelta.
Projektin alkuvaiheessa tehtiin järjestelmän kuntokartoitus, jonka pohjalta käyttöönotettiin Siemensin kiinteistöautomaatio. Sen ansiosta lämmönjako on nyt tarkasti hallittavissa ja keskitetysti säädettävissä. Optimointityön myötä Suomivalimon lämmityksen huipputehot ovat pudonneet 3 400 kW:sta alle 2 700 kW:iin, mikä on mahdollistanut siirtymisen pienemmän tehomaksun piiriin. Tämän ansiosta lämmityskustannuksissa on saavutettu jopa kuusinumeroiset vuosittaiset säästöt.
ILVISin toimitusjohtaja Oskari Martikainen käynnisti säätötyön Suomivalimolla, ja sittemmin projektinhoitaja Teemu Kauppinen on jatkanut optimointia valimon kanssa. Kiinteistöautomaation lisäksi yksi keskeisistä parannuksista oli toisen kaukolämpöliittymän lisääminen Suomivalimon sosiaalitiloja varten, mikä on parantanut sekä lämmönkäyttöä että työtilojen viihtyisyyttä.

Hyötyä myös energiantuottajalle
Lämmitysjärjestelmän optimointi on hyödyttänyt paitsi Suomivalimoa myös Savon Voimaa. Suomivalimon optimoinnin myötä paluuveden lämpötilassa saavutettu muutos auttaa laskemaan koko verkon paluuveden lämpöä, mikä puolestaan tehostaa voimalaitoksen savukaasupesurin toimintaa. Alempi paluuveden lämpötila parantaa laitoksen energiatehokkuutta ja optimoi polttoaineen käyttöä. Suomivalimon kaukolämpövaihtimessa kiertävän veden jäähtymä on parantunut yli 20 asteella, mikä on merkittävä parannus energian käytön tehostamisessa.
– Pienikin lasku paluuveden lämpötilassa lisää savukaasupesurin tehoa, mikä parantaa koko voimalaitoksen hyötysuhdetta. Tämä vähentää tarvittavan polttoaineen määrää ja pienentää syntyviä päästöjä, kertoo Savon Voiman tuotepäällikkö Juha Kurikka.
– Suomivalimon tapauksessa yhteistyö on toteutettu kolmen osapuolen voimin, ja toimintamalli on ollut erittäin tuottoisa. Tehdyt päivitykset ja saavutetut tulokset on voitu raportoida molemmin puolin. Meille Savon Voimalla on etua siitä, että markkinoilla on Ilviksen kaltaisia toimijoita, jotka tarjoavat laaja-alaista ja asiakaslähtöistä optimointia. Yhteistyössä heidän kanssaan voimme parantaa asiakkaidemme energiatehokkuutta, Kurikka jatkaa.
– Yhteistyömalli on ollut Suomivalimon kannalta erinomainen, koska se on mahdollistanut lämmitysjärjestelmän ja kiinteistöautomaation kehittämisen askelittain. Tällä tavoin olemme saaneet vietyä kehitystä eteenpäin investointien osalta järkevästi sekä tuotannon vaatimukset huomioiden, Suomivalimon toimitusjohtaja Ilkka Joenaho kertoo.
– Lisäksi nyt tehdyt säännölliset kolmikantapalaverit Suomivalimon, Ilviksen ja Savon Voiman kesken ovat olleet varsin hyviä, kun mietitään, mitä järjestelmän kehityksessä voidaan tehdä seuraavaksi, ja millaisia kokemuksia jo tehdyistä toimenpiteistä on karttunut, Joenaho jatkaa.
– Kiristyvät säädökset ja energiatehokkuustavoitteet velvoittavat niin energiantuottajia kuin -käyttäjiä. Toimiville lämmönhyödyntämis-, talteenotto- ja kiinteistöautomaatioteknologioille on kasvava kysyntä. On hienoa, että voimme yhteistyössä Savon Voiman kanssa kehittää asiakaslähtöisiä ratkaisuja ja saada suoraa palautetta lämpöverkon asiantuntijoilta, Ilviksen toimitusjohtaja Oskari Martikainen täydentää.

Suomivalimon, Ilviksen ja Savon Voiman yhteistyö on erinomainen esimerkki siitä, miten eri osapuolet voivat yhdessä luoda säästöjä ja lisätä energiatehokkuutta. Samalla työ tukee kansallisia ja EU:n energiatehokkuusvaatimuksia.
Lisätietoa: www.suomivalimo.fi ja www.ilvis.fi