Miksi koivua pidetään parhaana polttopuuna? Millaiseen käyttöön eri puulajit sopivat?

Julkaistu 17.2.2021

Puulajien ominaisuuksissa on eroja.

Eri puulajien kuiva-aineen tehollinen lämpöarvo painoa kohti on lähes sama, mutta koivu on muita painavampaa. Sen lämpöarvo on suuren tiheyden takia tilavuutta kohti noin 15 % korkeampi kuin havupuulla. Kosteus vaikuttaa olennaisesti lämpöarvoon sekä myös palamiseen tulisijassa. Sopivin polttopuun kosteus on 15–20 %. Kaatotuoreen puun kosteus on yleensä 45–55 %. Mitä kuivempaa puu on, sitä suurempi on sen lämpöarvo.  Jos poltetaan 10 kg koivua, jonka kosteus on 20 %, tai samankokoinen erä, jonka kosteus on 40 %, on kuivemman puuerän energiasisältö noin 30 % korkeampi.

Normaalina keväänä ja kesänä hyvin pinottu ja peitelty puu kuivaa 20 % tavoitekosteuteen. Joskus voi kuitenkin olla järkevää kuivattaa tai varastoida puu ”ylivuotiseksi”.

Puulajien ominaisuuksissa on eroja

Lähde: VTT, Eija Alakangas, Ari Erkkilä, Heikki Oravainen, ”Tehokas ja ympäristöä säästävä puulämmitys, Polttopuun tuotanto ja käyttö”

Mitä uutta?

Vaihda nyt öljylämmitys ympäristöystävälliseen kaukolämpöön

Voit saada remonttiin 4 000 euron avustuksen tai vaihtoehtoisesti lähes 7 000 euron kotitalousvähennyksen.
Lue lisää

Kotona,
6.4.2022

MottiNetissä kauppa käy vilkkaana

Viime vuonna palvelussa ylittyi ensimmäisen kerran 100 000 käyntikerran raja. Lisääntynyt polttopuun käyttö näkyi selvimmin loppuvuonna, jolloin sähkön pörssihinnat olivat korkealla ja pakkaskelit tulivat totuttua aikaisemmin. Vauhdikkaasti käyvä polttopuukauppa on keventänyt nopeasti varastoja ja joillakin myyjillä täksi lämmityskaudeksi varatut puut ovat jo loppuneet.
Lue lisää

Kotona,
30.3.2022

Tehdään yhdessä hyviä tekoja – kirjaudu Väppiin ja voita!

Tule mukaan kerryttämään juhlavuoden lahjoituksen summaa. Osallistut samalla Tahko Spa-lahjakortin arvontaan. 
Lue lisää

Ajankohtaista, Kotona, Ympäristö,
4.3.2022

Järeiden virtapankkien teho riittää jo pitkälle

Järeät virtapankit pyörittävät vaivatta sähkösahaa, -sirkkeliä tai -porakonetta. Sähkökatkon aikana niistä riittää virtaa päiväkausiksi mökkijääkaapin tarpeisiin. Ne myös peittoavat polttoainekäyttöiset aggregaatit vaivattomuudessa. Paina vain nappia, ja palaat normiarkeen, vaikka myrsky yhä myllertäisi.
Lue lisää

Kotona,
23.2.2022

Keittiö muuttaa ulos – katso vinkit kesäkeittiön suunnitteluun ja turvalliseen sähkönkäyttöön

Toimivassa kesäkeittiössä kokataan helposti, energia­tehokkaasti ja turvallisesti. Katso vinkit suunnitteluun ja turvalliseen sähkönkäyttöön.
Lue lisää

Kotona,
15.2.2022

Onko sähkölaite turvallinen? Tarkista nämä, kun ostat sähkölaitteita verkkokaupasta

Sähkölaitetta ostaessa on hyvä tarkistaa muutama asia, etenkin jos olet tekemässä ostoksia verkkokaupassa EU-alueen ulkopuolella. Myös vastuu voi olla yllättävää näissä tilanteissa.
Lue lisää

Kotona,
7.4.2021