Pitkän käyttöiän salaisuus piilee kiinteistöjen ja lämmönjakolaitteiden säännöllisessä huollossa

Julkaistu 1.11.2024

Kiinteistöjen ja niiden teknisten laitteiden kuntoon liittyvissä arvioissa törmää usein sanapariin ”tekninen käyttöikä”. Termi tarkoittaa kirjaimellisesti sitä, kuinka kauan jokin rakenteen osa tai tekninen laite kestää käytössä. Mutta millä perusteella jollekin laitteelle voi arvioida käyttöikää, ja voiko tuohon elinkaareen vaikuttaa omilla toimilla? 

Ennakoiva huolto pidentää käyttöikää 

Rakenteen tai laitteen tekninen käyttöikä määrittyy kokemukseen perustuvaan tietoon, tutkimukseen sekä tuotteiden valmistajien antamiin tietoihin. Kun tekninen käyttöikä on tullut täyteen, se ei välttämättä tarkoita, että rakennus pitäisi purkaa tai talotekniset järjestelmät pitäisi uusia kokonaisuudessaan. 

Hyvällä ylläpidolla, ennakoivalla kunnossapidolla ja riittävillä huoltotoimenpiteillä voi vaikuttaa siihen, miten hyvin kiinteistön rakenteet ja talotekniikka kestävät aikaa. Hyvin huolletun kiinteistön kunto on myös paremmin tiedossa, ja mahdollisiin ennenaikaisiin laiterikkoihin voidaan varautua. Kunnossapitotarveselvitykseen kannattaa kirjata tarpeet hyvissä ajoin, jotta tuleviin remontteihin osataan varautua ajoissa. 

Suunnitelmallinen budjetointi säästää rahaa pitkällä aikavälillä 

Pitkän tähtäimen suunnittelulla ja ennakoimalla huoltotarpeet, ylläpitobudjettiin on helppo varata jo etukäteen pieni summa laitteistojen uusintaa varten. Jos remontit kuitenkin pääsevät yllättämään, kustannukset tuntuvat huomattavasti suuremmilta.   

Esimerkiksi parinkymmenen asunnon taloyhtiössä lämmönjakokeskuksen uusinnan kustannus on 500–1000 euroa asuntoa kohden. Kun tämä otetaan huomioon hyvissä ajoin, investointiin tarvittava rahoitus voidaan kerätä huomaamattomasti vastikkeiden yhteydessä, ja uusinnan jälkeen taloyhtiöllä on toimivat laitteet taas vuosikymmeniksi. 

Lämmityslaitteet ja niiden oikea tarkastusväli 

Hyvin huolletuilla ja ylläpidetyillä lämmityslaitteilla annettu tekninen käyttöikä, joka normaaliolosuhteissa on 25 vuotta, täyttyy helposti. Hiljattain uusittuja laitteita tulisi tarkastaa vähintään vuosittain, mutta mitä enemmän laitteilla on ikää, sitä tiheämmin tarkastuksia olisi hyvä tehdä. Tämä auttaa havaitsemaan viat ja vuodot mahdollisimman ajoissa. Esimerkiksi kuukausittaiset tarkastukset, joissa tarkastetaan mahdolliset vuodot ja säätimien sekä venttiilien toiminta, pienentävät yllättävien vikojen riskiä. 

Reaktiiviset korjaukset nostavat kustannuksia

Mikäli laitteistoon tehdään korjauksia vasta, kun jokin kohta hajoaa, yksittäisten vikojen kustannukset voivat pitkällä aikavälillä nousta huomattavan korkeiksi. Päivystysaikaan tai lämmityskaudella tehtävät pikaiset korjaukset aiheuttavat yleensä ylimääräistä haittaa kiinteistön käyttäjille, ja kustannukset ovat suuremmat kuin suunnitelluissa korjauksissa, jotka voidaan ajoittaa sopivaan ajankohtaan. 

Kannattaakin pohtia, onko järkevää ylläpitää tehottomia ja kuluneita vuosikymmeniä vanhoja laitteita vai uusia ne paremmin toimiviin ja ylläpitokustannuksiltaan edullisempiin. Hyvin huollettuna ja päivitettynä myös kiinteistön arvo säilyy paremmin. 

Säännöllinen laitteistojen seuranta ja kunnossapito auttaa havaitsemaan mahdolliset syntyvät viat hyvissä ajoin ennen suurempia vahinkoja sekä takaa laitteiston energiatehokkaan toiminnan.

Lämmityslaitteet vaikuttavat energiatehokkuuteen 

Huolletuilla ja hyvin ylläpidetyillä, toimivilla laitteilla on suuri merkitys kiinteistön energiakustannuksiin. Säännöllisellä kaukolämpölaitteiden seurannalla energiankulutuksessa tapahtuvat poikkeamat havaitaan nopeasti, ja niihin reagoimalla voidaan säästää huomattavia summia. Yleensä rakennusten lämmitystehopiikit osuvat pakkasjaksoille, kun ulkolämpötila on -25°C tai alle, mikä vaikuttaa kaukolämpölaskussa näkyvän tehomaksun muodostumiseen. 

Teollisuus- ja yrityskiinteistöissä ilmanvaihto on usein suurin lämmönkuluttaja, ja sen rajoittaminen kovimpien pakkasten aikana voi leikata tehopiikkejä. Tavanomaisessa lämmönsäädössä verkostoon menevän veden lämpötilaa säädetään ulkolämpötilan mukaan, mutta pakkasilla menoveden lämpötilan ja lämpimän käyttöveden kulutuksen rajoittaminen voi auttaa pienentämään tehomaksua. 

Toimivat laitteet lisäävät viihtyvyyttä ja säästävät energiaa 

Toimivat kiinteistötekniset laitteet ovat tärkeitä monella tapaa. Lämmityslaitteiden varmatoimisuus, luotettavuus ja energiatehokkuus takaavat ennakoitavat ja edulliset ylläpitokustannukset sekä parantavat asuinviihtyvyyttä. Myös ilmanvaihdon toimivuus ja lämmönjaon säätöjen oikeellisuus ovat tärkeitä energiataloudellisuuden kannalta. Laitteistojen huoltoa ja ylläpitoa ei pidä laiminlyödä, eikä niiden päivittämistä kannata lykätä tarpeettomasti. 

Me Savon Voimalla tarjoamme asiantuntijapalveluita lämmitys- ja lämmönjakolaitteistojen kunnon selvittämiseen sekä konsultoimme tarvittaessa uusien laitteistojen päivitykseen liittyvissä asioissa. Meihin kannattaakin olla rohkeasti yhteydessä, jos oma lämmönjakolaitteisto alkaa olemaan pian ajokortti-iässä tai jo sen ylittänyt. Katsotaan yhdessä kustannustehokkaimmat tavat järjestelmän päivittämiseen sekä energiatehokkuuden parantamiseen.

Juha Kurikka
Tuotepäällikkö

Email:  juha.kurikka@savonvoima.fi

Mitä uutta?

Savon Voiman kaukolämpö 50 vuotta: synty ja alkutaival

Vuonna 1975 Savon sydämessä perustettiin uusi yritys, jonka tehtävänä oli lämmön tuottaminen ja jakelu paikallisiin koteihin ja yrityksiin. Tämä Savon Aluelämpö Oy:ksi nimetty yritys oli aluksi pieni toimija, mutta sen missio oli suuri.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
21.2.2025

Kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäen Naarajärvellä

Pieksämäellä Naarajärven alueella on keskiviikkona 19.2. klo 8–16 kaukolämmön toimituksessa jakelukeskeytys.
Lue lisää

Häiriöt,
18.2.2025

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuussa Lylykoskentien alueella

Tänään 12.2.2025 kello 08.00–11.00 on kaukolämpöverkoston korjaustöistä johtuva jakelukeskeytys kaukolämmön toimituksessa Joensuun Lylykoskentien alueella.
Lue lisää

Häiriöt,
12.2.2025

Savon Voima uusii kaukolämpömittareita

Savon Voima vaihtaa kaukolämpömittareita kaikilla kaukolämpöpaikkakunnillaan ja eteläisellä alueella mittareiden vaihdot suoritetaan Savon Voiman aliurakoitsijan Suomen Verkostohuolto Oy:n toimesta. Itse mittarin vaihto on asiakkaille maksuton toimenpide.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
11.2.2025

Onko sinulla kipinää energia-alalle? – Hae nyt energiantuotannon asennusharjoitteluun!

Etsimme nyt asennusharjoittelijoita mekaanisen kunnossapidon, sähköasennuksen ja kaukolämpöverkoston kunnossapidon tehtäviin Pieksämäelle, Iisalmeen, Siilinjärvelle ja Joensuuhun.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
10.2.2025

Kaukon päivä tulee jälleen – tervetuloa polskimaan ilmaiseksi!

Kutsumme kaiken ikäiset uintimaisterit polskimaan maksutta seitsemään alueemme uimahalliin maanantaina 3.3.2025.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
10.2.2025