Savon Voima Energiateollisuuden mukana tavoittelemassa luontokadon pysäyttämistä
Energiateollisuus julkaisee 9.6. biodiversiteettitiekartan, jonka tavoitteena on ohjata alan nettovaikutus luontoon positiiviseksi 2035 mennessä. Savon Voima on mukana alan tavoitteissa ja kehittää edelleen vuosia jatkunutta työtään luonnon monimuotoisuuden eteen.
Ilmastonmuutos ja luontokato ovat merkittävimmät globaalit ympäristöhaasteet. Ilmastonmuutos itsessään uhkaa luonnon monimuotoisuutta, ja luonnon köyhtyminen heikentää mahdollisuuksiamme selvitä ilmastonmuutoksen seurauksista. Energiateollisuus on julkaisut 9.6. biodiversiteettikartan, joka sisältää tavoitteita energia-alalle luontokadon pysäyttämiseksi ja tähtää alan luontoon kohdistuvan nettovaikutuksen muuttamista positiiviseksi vuoteen 2035 mennessä.
”Energia-alana olemme ilmastohaasteen keskeinen ratkaisija paitsi vähentäessämme omia päästöjämme, myös mahdollistaessamme sen muille. Nyt haluamme kantaa vastuumme myös luontohaasteen osalta. On mahdotonta tuottaa energiaa niin, ettei luonto lainkaan kuormittuisi, mutta tavoitteemme on positiivinen nettovaikutus: haluamme tuottaa luonnolle enemmän hyötyä kuin haittaa”, toteaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.
”Hienoa saada Energiateollisuuden biodiversiteettikartan myötä koko energia-ala yhdessä tekemään töitä Suomen luonnon monimuotoisuuden hyväksi. Tämä motivoi myös meitä Savon Voimalla jatkamaan ja yhä edelleen kehittämään vastuullisuustyötämme paremman ja monimuotoisemman luonnon puolesta”, sanoo Savon Voiman toimitusjohtaja Arto Sutinen.
Kalaistutuksia ja tekolahopuita lähiluontoon
Energia-alan päästöt ovat laskeneet voimakkaasti kuluneen vuosikymmenen aikana, mutta energiantuotanto kuormittaa kuitenkin edelleen luontoa muilla sektoreilla. Lämmityksessä metsäenergian käyttöön liittyy luontohaasteita. Sähköntuotannon puolella vesivoima ja tuulivoima tarjoavat arvokasta päästötöntä energiaa, mutta samalla ne vievät luonnolta tilaa ja estävät kulkuyhteyksiä elinympäristöstä toiseen. Energia-alan toimijoilla on lainsäädöllisiä velvoitteita luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Näiden velvoitteiden lisäksi Savon Voima on tehnyt vuosia oma-aloitteisesti töitä toiminta-alueensa luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi ja parantamiseksi.
”Luonnon monimuotoisuus on yksi perusarvoista verkon suunnittelussa. Ennaltaehkäisemme vieraslaijen leviämisen ja noudatamme metsätuholakia kaikissa sähköverkon rakentamiseen ja kunnossapitoon liittyvissä metsätöissä. Lisäksi teemme paljon luontoa palauttavia toimenpiteitä, kuten osallistumme uhanalaisten kalakantojen elinympäristöjen parantamiseen. Esimerkiksi vuonna 2020 rakensimme Juankosken ja Karjalankosken vesivoimalaitoksien yhteyteen kalaportaat”, Sutinen kertoo.
Tutustu Savon Voiman johtoalueiden hyötykäytön ja monimuotoisen luonnon oppaaseen.
Tutustu myös Savon Voiman vastuullisuustyöhön.
Lue lisää biodiversiteettitietkartasta Energiateollisuuden sivuilta.
Lisätietoja:
Arto Sutinen, Toimitusjohtaja, Savon Voima, Arto.Sutinen@savonvoima.fi
Esimerkkejä Savon Voiman työstä monimuotoisemman luonnon puolesta viime vuosilta:
- Kalateiden rakentaminen Juankosken ja Karjalankosken vesivoimalaitosten alueelle
- Erityisen uhanalaisen järvitaimenen istutuksia Sonkajärven Laakajokeen
- Velvoiteistutusten lisäksi vapaaehtoisia kala- ja mätirasiaistutuksia, kuten kuhaa, siikaa, kirjolohta ja järvitaimenta
- Havupuita vahingoittavan juurikäävän torjunta metsätuholain mukaisesti
- Kuusipuita tuhoavan kirjanpainajaesiintymien tarkkailu ja torjunta
- Tuhansien tekolahopuiden rakentaminen ja maalahopuiden tuhoamisen välttäminen johtoalueiden vierimetsässä ja reunavyöhykkeillä
- Huomiolappujen ja -pallojen asentaminen lintujen suosimien alueiden ja muuttoreittien sähköjohtoihin