Savon Voima investoi voimakkaasti sähköiseen lämmöntuotantoon – yhtiö rakentaa lämpöpumppulaitoksen Joensuun voimalaitokselle

Julkaistu 17.6.2024

Savon Voiman lämpöpumppuhanke Joensuun voimalaitokselle on edennyt laitetoimittajan kilpailutusvaiheeseen. Savon Voiman tavoitteena on olla energiantuotannossa hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä ja nyt käynnistyvä laitoshanke on merkittävä panostus päästöttömään ja sähköistyvään kaukolämmön tuotantoon.

Lämpöpumppujen avulla voidaan hyödyntää tehokkaasti matalalämpöisiä energiavirtoja sekä hukkalämpöjä, mikä parantaa energiatehokkuutta ja vähentää energiantuotannon ympäristövaikutuksia.

Investointi on osa laajempaa hanketta, joka sisältää myös Joensuun kaukolämmön tuotannon tueksi valmistuvan kaukolämpöakun rakentamisen.

Lämpöpumppuinvestointi tarjoaa mahdollisuuden kerätä talteen myös tulevan voimalaitosalueella sijaitsevan Joensuu Biocoal Oy:n biohiilitehtaan sekä muiden alueen toimijoiden mahdollisia hukkalämpöjä.

Lämpöpumppulaitosinvestoinnille on myönnetty Euroopan unionin NextGeneration-rahoitusta 25 prosenttia ja valmistuvan lämpöpumppulaitoksen on määrä olla kokonaisuudessaan valmis lokakuussa 2025.

– Lämpöpumpputekniikan käyttöönotto parantaa merkittävästi voimalaitoksen energiatehokkuutta ja antaa mahdollisuuden vähentää polttoon perustuvaa energiantuotantoa, kertoo Savon Voiman kunnossapito- ja projektipäällikkö Jukka Varonen.

– Talviaikana lämpöpumpuilla jäähdytetään voimalaitoksen savukaasupesurista poistuvaa lauhdelämpöä, mikä auttaa parantamaan savukaasupesurin toimintaa. Kesäaikana voimalaitoksen kattilan ollessa pois käytöstä lämpöpumppujen lämmönlähteenä hyödynnetään jokivettä. Ympäri vuoden hyödynnettävissä oleva lämpöpumppujärjestelmä pitää investoinnin kannattavuuden hyvällä tasolla ja käyttöasteen korkeana, Varonen jatkaa.

Lisätietoja:

Jukka Varonen
Kunnossapito- ja projektipäällikkö, Savon Voima Oyj
puhelin: +358 40 553 2712
sähköposti: jukka.varonen@savonvoima.fi

Mitä uutta?

Savon Voiman Joensuun voimalaitoksen uusi kaukolämpöakku on saavuttanut lakikorkeutensa

Valmistuva kaukolämpöakku tarjoaa Savon Voiman Joensuun voimalaitokselle mahdollisuuden entistä joustavampaan energian tuotantoon sekä lisää merkittävän keinon lämmöntuotanto- ja ohjausjärjestelmän optimointiin.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö, Ympäristö,
11.7.2024

Suonenjoen Pakkasmarjan prosessin hukkalämmöt hyödynnetään kaukolämmöksi

Ratkaisu hukkalämpöjen hyödyntämiseen löytyi Savon Voiman kaukolämmön kaksisuuntaisuuden mahdollistamasta energian talteenotosta.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat, Kaukolämpö,
18.6.2024

Maalämpö- ja hybridijärjestelmät suurissa kohteissa: Haasteet ja parhaat käytännöt

Onnistuneen lämmitysratkaisun kannalta on tärkeää, että suunnittelun ja ylläpidon ketju on saumaton ja eri näkökulmat otetaan huomioon ennen toteutusta. Näin on erityisesti hybridikohteissa, joissa käytetään sekä lämpöpumppuja että kaukolämpöä.
Lue lisää

Blogi, Kaukolämpö,
5.6.2024

Asunto Oy Vuorelan Välke hyödyntää maa- ja kaukolämpöä

Siilinjärvelle vuonna 2023 valmistunut taloyhtiö Asunto Oy Vuorelan Välke lämpenee Savon Voiman palveluna toteuttamalla maalämmön sekä kaukolämmön hybridijärjestelmällä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat, Kaukolämpö,
14.5.2024

Pieksämäki luistelee Savon Voiman jäähdyttämällä jäällä

Pieksämäen jäähalli käyttää toiminnassaan energiatehokasta tapaa tuottaa hallin jäähdytys ja lämmitys hyödyntämällä Savon Voiman kaukolämpöä sekä hankkimalla jäähdytykseen tarkoitetun lämpöpumppulaitteiston palveluna Savon Voimalta.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat, Kaukolämpö,
3.4.2024

Kaukolämpö skaalautuu yrityksen kasvun mukana

Pieksämäen Naarajärvellä sijaitseva raskaan kuljetuskaluston päälirakenteita valmistava Piako Oy on laajentanut toimintaansa voimakkaasti viime vuosina. Kasvua tukemaan yritys tarvitsi helposti skaalautuvan sekä kustannustehokkaan Savon Voiman kaukolämmön.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat, Kaukolämpö,
26.3.2024