Toimisivatko hiilidioksiditonnit ympäristöraportoinnin liikevaihtona?
Mittaaminen, raportointi, teot sekä jatkuva parantaminen ovat kaikki tärkeitä osa-alueita ilmastopäästöjen vähentämisessä Savon Voimalla.
Energiantuottajien ympäristöasiantuntijoiden katse on vielä näin helmikuussa ollut hyvin vahvasti taustapeilissä. Raportointikausi ulkopuolisine varmentajineen on kiivaimmassa vauhdissa ja koosteet enemmän ja vähemmän virallisiin kyselyihin laadinnan alla. Alkuvuoteen sijoittuva tilinpäätösaika ei enää tarkoita vain taloudellisen tuloksen raportointia. Nykyisin voidaan puhua yhä enemmän kaikille osa-alueille ulottuvasta kokonaisvaltaisesta tilinpäätöksestä, mikä näyttää kuinka strategiassa asetetut tavoitteet ovat toteutuneet.
Miten sitten etenee Savon Voiman energiantuotannon matka jo vuosia sitten laaditulla hiilineutraalisuuspolulla?
Muutos kohti hiilineutraalisuutta on todellakin alkanut ja polttoaineiden käyttöön perustuvat hiilidioksidipäästömme ovat puolittuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Matkaa on silti taitettavana. Puupolttoaineiden käyttö on huoltovarmuusnäkökulmasta haasteellisempaa kuin turpeen ja vaatii aivan erilaista logistista suunnittelua kuin merkittävin fossiilisia hiilidioksidia aiheuttava käytössämme oleva polttoaine eli turve. Turve on puolestaan päästökauppaan kuuluvissa laitoksissa kallis polttoaine, ja siksi meidän on paikallisena energiayhtiönä tehtävä kaikkemme, että kaukolämpöasiakkaidemme energiaan kohdistuva hintapaine pysyisi mahdollisemman pienenä. Isoimmat laitokset ovatkin juuri niitä, joihin olemme tehneet merkittäviä investointeja viimeisten vuosien aikana. Näin voimme saavuttaa nopeiten vaikuttavimmat päästövähennykset, sillä lähes 80 % hiilidioksidipäästöistämme kuuluvat päästökaupan piiriin.
Investointiemme ja energiantehokkuuden kehittämisen vaikutukset näkyvät hiilidioksidin kokonaismäärän lisäksi myös kaukolämpöasiakkaalle myydyn lämmön ominaispäästökertoimessa. Sen avulla asiakas voi itsekin laskea kaukolämpöenergian kulutuksesta syntyneet päästöt, mutta toki haluamme tuottaa jatkossa tuon tiedon suoraan asiakkaallemme.
Jokainen kahdestakymmenestä kaukolämpöverkostamme on yksilöllinen tuotantomuotoineen, mutta ilahduttavaa on havaita, että kaiken myymämme kaukolämmön keskimääräinen ominaispäästökerroin (74 g/KWh) on hyvän matkaa edellä valtakunnan keskimääräistä kerrointa (83 g/KWh). Ehdottomasti helpoin ja nopein tapa yrityksille ja kunnille on vähentää energiankäytön päästöjä hankkimalla uusiutuvilla alkuperätakuilla varmennettua °KaukoVihreää – Savon Voiman tuottamaa kaukolämpöä , ilman isoja investointeja.
Polttoainejakaumassa tapahtunut muutos voidaan nähdä myös rikkidioksidipäästöjen vähenemisenä. Luovuimme vuoden 2023 aikana raskaan polttoöljyn käytöstä Joensuussa ja käytössämme on rikitön kevyt polttoöljy. Kuluva vuosi alkoi kylmästi ja fossiilinen öljy on edelleen tärkeä ja lähes ainoa varavoimalaitosten energianlähde päätuotantolaitosten häiriöiden ja paukkupakkasten suuren energiantarpeen aikaan. Tämä tarkoittaa, että loppuvuoden aikana uusiutuvien ja päästöttömien tuotantomuotojen osuutta kasvatetaan edelleen.
Energia puhuttaa paljon. Voimme kuitenkin luvata, että teemme kaikkemme, jotta asiakkaamme voivat olla huoleti ja luottaa kotien lämpenevän tavalla, jossa haitallisia ympäristövaikutuksia vähennetään suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti. Toiminnan kuukausittainen ja vuosittainen raportointi sekä arviointi toimivat pohjana strategisten tavoitteiden toteutumiselle. Savon Voiman yksi vahvuus onkin nopea reagointi ja ketteryys muutosten tuulissa.
Sanna Turunen
Ympäristö- ja maankäyttöpäällikkö
Email: sanna.turunen@savonvoima.fi
Puhelin: 044 723 7524