Sähköinen asiointi

Varaudu ukkosiin ennakolta

Julkaistu 13.8.2024

Ukkosmyrskyt voivat olla voimakkaita luonnonilmiöitä, ja varautuminen niihin onkin tärkeää sekä turvallisuuden että omaisuuden suojelemisen kannalta.

Ukkosiin voit varautua ennen kaikkea seuraamalla sääennusteita. Näin voit ennakoida ukkosen saapumisen ja valmistautua siihen asianmukaisesti.

Kun ukkonen alkaa, pysy sisätiloissa ja sulje ikkunat ja ovet. Vältä käyttämästä lankapuhelimia tai muita sähkölaitteita, jotka voivat altistaa sinut sähköiskulle. Irrota herkät sähkölaitteet pistorasioista, jos mahdollista, estääksesi mahdolliset vauriot salaman aiheuttamista ylijännitteistä.

Suora salamanisku rakennuksen katolla olevaan ukkosenjohtimeen

Jos olet ulkona ukkosen aikana, älä seiso avoimilla alueilla. Etsi suojaa esimerkiksi rakennuksista tai ajoneuvoista. Esimerkiksi sateenvarjo ja golfmaila ovat potentiaalisia salamaniskun kohteita. Älä käytä niitä ukkosen aikana ulkona ollessasi.

Varaudu ukkosen aiheuttamiin sähkökatkoihin taskulampuilla, paristoilla ja tarvittavilla hätävarusteilla.
Jos olet autossa ukkosen alkaessa, pysy siellä. Auton metallirunko toimii salamanjohtimena ja suojaa sinua, jos salama iskee autoon.

Pidä huolta siitä, että lemmikit ja lapset ovat turvallisessa sisätilassa ukkosen aikana.

Salamaniskun vaikutukset

Ihmiseen suoraan osuessaan salama voi aiheuttaa vakavia vammoja tai jopa johtaa kuolemaan. Salaman
sähkövirta kulkee kehon läpi, mikä voi vaurioittaa sisäelimiä tai aiheuttaa sydämenpysähdyksen tai hermostovaurioita.

Suora salamanisku ilmassa kulkevaan sähkölinjaan

Salama voi iskeä maahan lähellä ihmistä ja levitä maaperän kautta. Tämä voi aiheuttaa sähköiskun kaltaisen vaikutuksen henkilölle, joka on lähellä iskukohtaa. Myös tällainen salamanisku voi olla vaarallinen ja aiheuttaa vakavia vammoja.

Salama voi iskeä myös esimerkiksi rakennukseen ja aiheuttaa siellä oleville sähkövammoja ja -vaurioita sekä myös tulipaloja. Salaman aiheuttama voimakas sähkömagneettinen pulssi (EMP) voi vaikuttaa elektronisiin laitteisiin, sähköverkkoihin ja tietoliikenteeseen aiheuttaen vaurioita tai toimintahäiriöitä.

Miten suojautua ukkosen aiheuttamilta vahingoilta

Yleisimpiä salamoiden aiheuttamia vahinkoja ovat sähkölaitevahingot. Sähkölaitteet voi suojata sähkö- ja televerkon kautta saapuvilta ylijännitteiltä asentamalla ylijännitesuojia sähkökeskuksiin. Tehokkain ylijännitesuojaus on moniportainen: suojat asennetaan sekä pääkeskukseen että suojattavien sähkölaitteiden lähelle.

Suora salamanisku maahan

Hyvä maadoitus on tärkeä osa ukkossuojauksen kokonaisuutta. Maadoitusjärjestelmän tarkoituksena on tarjota reitti ukkosen aiheuttamista ylijännitteistä syntyville sähkövirroille, jotta ne voivat purkautua turvallisesti maahan. Vuodesta 1972 alkaen sähköturvallisuusmääräykset ovat edellyttäneet, että rakennuksiin asennetaan kuluttajamaadoitus, joka parantaa myös salamavirran johtumista maahan. Vanhemmissa rakennuksissa tällaista vaatimusta ei ollut, joten ukkosherkillä alueilla iäkkäämpiin rakennuksiin on suositeltavaa asentaa erillinen ulkoinen ukkossuojausjärjestelmä. Tällöin rakennuksen kattoon asennetaan ”sieppaustangot”. Ne on kytketty alasmenojohtimiin, jotka ohjaavat salamapurkauksen hallitusti maahan. Myös rakennuksen viemärit ja vesiputket tulisi maadoittaa. Näin varmistetaan, että ne tarjoavat rakennukseen iskevälle salamalle reitin maahan.

Tietokoneet, elektroniikka ja herkät laitteet tulisi suojata ukkosen aiheuttamilta sähkövaurioilta käyttämällä kojekohtaisia ylijännitesuojia. Kriittisten laitteiden, kuten tietokoneiden ja verkkolaitteiden, suojausta voi parantaa myös UPS (Uninterruptible Power Supply) -laitteilla, jotka suojaavat sähkökatkoilta ja suodattavat sähköverkon häiriöitä. Tärkeistä tiedoista ja tiedostoista on silti syytä tehdä säännöllisesti varmuuskopiot. Näin varmistutaan siitä, että tiedot säilyvät turvassa mahdollisten sähköisten vaurioiden sattuessa.

Pienrakennuksen ukkossuojauksen periaaterakenne

1. Kiinteistön liittymissähkökaapeli
2. Kiinteistön liittymispuhelinkaapeli
3. Venttiilisuojat
4. Potentiaalintasauskisko
5. Antenni
6. Antennin maadoitusjohdin potentiaalintasauskiskolle
7. Maadoituselektrodi
8. Kiinteistön metalliosien maadoitusjohtimet

Mitä uutta?

Siirrymme kalenterikuukausittaiseen laskutukseen 1.7.2025 alkaen

Siirrymme 1.7.2025 alkaen kaikkien asiakkaidemme kanssa kalenterikuukausittaiseen laskutusrytmiin. Muutoksen avulla sujuvoitamme ja yhdenmukaistamme Savon Voima Verkon laskutuskäytäntöä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakaspalvelu,
25.3.2025

Savon Voima Verkko saneeraa Kinnari–Timola-alueen sähköverkostoa. Tervetuloa infotilaisuuteen!

Saneeraamme Kinnari–Timola-alueella sähköverkostoa ja järjestämme yhdessä Eltel Networks Oy:n kanssa infotilaisuuden Varkauden kaupunginkirjaston alasalilla torstaina 10.4. klo 17.30–19.00.
Lue lisää

Ajankohtaista, Säävarma,
25.3.2025
Kaukolämmön lämmönvaihtimet on sijoitettu piippuhyllylle, josta lämpöä ohjataan tehtaan muihin osiin.

Lämmitysjärjestelmän säätämisellä jopa kolmanneksen vähennys Suomivalimon energiankulutukseen

Suomivalimo on yksi suurimmista Savon Voiman kaukolämmön asiakkaista Iisalmessa. Teollisuusyritys sijaitsee lähellä Iisalmen voimalaitosta ja käyttää jopa 5 % voimalaitoksen tuottamasta kaukolämmöstä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat, Kaukolämpö,
24.3.2025

United Northern Skaters ry opettaa taitoluistelun saloja

Savon Voiman ja United Northern Skaters ry:n (UNS) yhteistyö auttaa tekemään taitoluistelusta entistä saavutettavampaa Pohjois-Savon ja Ylä-Savon alueilla.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kumppanuus,
11.3.2025

Savon Voima -konsernin tilinpäätöstiedote 2024 

Päästöjen vähentäminen ja investoinnit jatkuivat, kustannusten nousu heikensi tulosta.
Lue lisää

Ajankohtaista,
3.3.2025

Joensuun Iiksenvaaran kaukolämpöakku valmistui vuodessa

Noin kuuden miljoonan euron investointi on merkittävä niin Joensuun kaukolämpöverkon kuin koko kaukolämpöliiketoiminnankin näkökulmasta. Akku auttaa tasaamaan kulutushuippuja ja poistaa tarpeen öljynpoltolle erityisesti pakkasaamuisin.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö, Ympäristö,
28.2.2025