Varoitusmerkit sähköjohdoissa suojaavat lintuja – yleisövihjeet avainasemassa riskipaikkojen kartoittamisessa
Sähköverkkojen ympäristövaikutukset ovat tärkeä osa sähköverkkojen suunnittelua ja komponenttivalintaa, mikä tarkoittaa muun muassa lintujen suojelemista sähköjohtojen aiheuttamilta onnettomuuksilta. Yleisövihjeet riskikohteista ovat avainasemassa, kun lintumerkkauksia suunnitellaan sähköjohtoihin.
Eristämättömät keski- ja suurjännitejohdot sulautuvat maastoon ja taustaansa varsinkin ilmasta katsottaessa niin, että niiden havaitseminen ei ole helppoa linnuille. Tämän vuoksi erityisesti muuttolintujen reittien sekä pesimis- ja talvehtimispaikkojen läheisyydessä oleviin sähköjohtoihin asennetaan vuosittain ulkopuolisten ihmisten tekemien onnettomuushavaintojen ja vikapaikkalaskennan perusteella lintulappuja ja -palloja.
– Olemme erittäin kiitollisia asukkaiden ja lintuharrastajien meille lähettämistä yleisövihjeistä. Otamme ne kaikki vakavasti ja heti tiedon saatuamme kohteet tutkitaan ja selvitetään parhaimmat toimintatavat, joilla voidaan vähentää lintujen riskiä törmätä sähköjohtoihin, kertoo sähkönlaatu- ja käyttöinsinööri Jarmo Mikkonen ja jatkaa, – taas eletään merkkausten sesonkiaikaa, kun lintujen kevätmuutto on alkanut ja 20 kilovoltin ilmajohtoverkkoon merkkejä asennetaankin nyt viikoittain useita kappaleita. Merkkejä toki asennetaan myös pitkin vuotta.
Lintulaput ja lintupallot ovat tehokas keino suojella lintuja loukkaantumisilta. Eritoten laput kiinnittävät tuulessa pyöriessään lintujen huomion. Kirkkaat värit toimivat hyvin, sillä linnuilla on hyvä värinäkö. Kontrasti on suuri ja värit erottuvat selvästi veden ja metsän väreistä. Lapuissa on kirkkaan värin lisäksi UV-säteilyä heijastavat fosforoidut pinnat, jotka näkyvät myös hämärällä.
– Lintulappuja ja -palloja asennetaan paljon muun muassa peltoja ja vesistöjä ylittäviin sähköjohtoihin, koska nämä alueet ovat linnuille tyypillisiä pesimä-, ruokailu- ja levähdyspaikkoja. Vikapaikkalaskennan perusteella asennusten jälkeen näissä kohteissa lyhyet sähkökatkot ovat vähentyneet. Tarkkaan ei tietenkään aina pystytä selvittämään, mistä lyhyet katkot johtuvat keskijänniteverkossa, mutta oletettavasti osa on lintujen aikaansaamia. Häiriöt 110 kilovoltin sähköverkossa tietysti selvitetään aina, Mikkonen kertoo.
Asennukset tehdään pääsääntöisesti jännitetyönä maasta käsin pitkällä sauvalla, jolla lappu tai pallo loksautetaan paikoilleen noin 10–15 metrin välein. Asennus on suhteellisen helppoa ja nopeaa ja sähköjäkään ei tarvitse katkaista merkkauksen ajaksi.
Vuoden 2020 aikana Savon Voima Verkko asennutti lintulappuja ja lintupalloja vajaat 1 000 kappaletta. Nyt 18 kunnan alueella yhteensä jo yli 3 600 lintulappua ja -palloa suojaa lintujen lentoa.
Katso oheisilta videoilta, kuinka laputus sujuu:
- Sähköjohtoihin asennettavat kirkkaanväriset, kuten oranssit tai punaiset lintupallot ja -laput suojaavat joutsenia ja muita suurikokoisia lintuja törmäämisiltä.
- Varoitusmerkkejä asennetaan 10–15 metrin välein paikasta riippuen.
- Varoitusmerkit vähentävät lintujen törmäysriskiä 30–60 prosenttia.
- Eniten törmäyksiä tapahtuu vesistöjen äärellä ja pelloilla lintujen nousu- ja laskeutumisalueilla.
- Kansalaiset voivat ilmoittaa voimajohtojen alueella sijaitsevista linnuille vaarallisista paikoista joko energiayhtiöille tai kantaverkkoyhtiö Fingridille.
- Savon Voima Verkolle voit ilmoittaa havainnoistasi osoitteeseen ymparisto@savonvoima.fi tai asiakaspalvelu@savonvoima.fi.
Lisätietoa:
Jarmo Mikkonen
Sähkönlaatu- ja käyttöinsinööri
jarmo.mikkonen(at)savonvoima.fi
P. 044 723 7475