Mistä energiaa mökille? Korvaavatko aurinkopaneelit, aggregaatti tai nestekaasu kiinteän sähköliittymän?
Vapaa-ajan asunnoissa, joissa kulutus on hyvin pieni, siirtohinnat ovat jo energiaa isompi osa kustannuksista. Mökillä sähköä käytetään usein vain hyvin lyhyt aika vuodesta. Mitä vaihtoehtoja on kiinteälle sähköliittymälle?
Yleispätevää laskentamallia on vaikea löytää, sillä jokainen tilanne on hieman erilainen. Olemassa olevissa kiinteissä sähköliittymissä vuosikustannukset on helppo laskea summaamalla siirron perusmaksut ja kulutukseen perustuvat siirtomaksut yhteen. Helpoimmin tiedot löytyvät Väppi-asiointipalvelusta. Vapaa-ajan asunnossa, jossa käytetään vuodessa sähköä esim. 500 kWh, sähkön siirron kuukausittaiset kustannukset ovat noin 30 €.
Jokainen voi ottaa vertailuun parhaiten omaan tilanteeseensa sopivia vaihtoehtoja energian tuottamiseen. Toimivimmat paketit löytyvät yhä useammin kokonaisuuksista, joissa on mukana useampia eri energialähteitä palvelemassa eri käyttötarkoituksia.
Aurinkosähkö on ekologinen
Aurinkosähkö on viime aikoina ollut eniten julkisuudessa ja tullut tutuksi normaalin sähköliittymän lisänä toimivien järjestelmien kautta. Kun aurinkosähkö otetaan kiinteän liittymän vaihtoehdoksi, tarvitaan akuilla toteutettu sähkövarasto. Matalajännitteellä toimiviin sähkölaitteisiin, kuten valoihin, jääkaappiin ja televisioon, saadaan virtaa suoraan akuista. Verkkovirralla toimiviin laitteisiin jännite muutetaan sopivaksi invertterillä. Aurinkosähköjärjestelmän hinta riippuu käytettävistä sähkötehoista. Matkapuhelimien ja tablettien lataamiseen riittävä aurinkolaturi löytyy sadalla eurolla, ja isompia kodinkoneita sähköistävän paketin hinta voi olla 5 000 €. Paneelit ovat hyvä ratkaisu, kun haluaa käyttää mikroa, kahvinkeitintä ja led-lamppuja. Hellan, kiukaan tai lämmityksen hoitamiseen ne käyvät huonosti.
Aggregaatti on riippumaton säästä
Aggregaatti on bensa- tai dieselmoottorilla toimiva generaattori, jolla voi syöttää virtaa kiinteistön sähköjärjestelmään. Sen vahvuutena ovat edullinen investointikustannus, riittävä sähköteho ja helppo liitettävyys olemassa oleviin sähköasennuksiin. Tuotanto ei myöskään ole riippuvainen auringonpaisteesta tai tuulesta. Esimerkiksi 3 kW:n maksimitehon antava aggregaatti riittää hyvin vesipumpun, sähkölieden ja pölynimurin virrantarpeeseen. Laitteiden hintahaitari on iso, mutta tuhannella eurolla saa jo digitaalisella invertterillä varustetun laitteen, joka soveltuu myös herkempien sähkölaitteiden käyttöön. Parhaimmillaan aggregaatti on silloin, kun sähkövirtaa käytetään vain lyhyitä aikoja ja laite on mahdollista sijoittaa niin, että moottorin ääni ei häiritse omaa eikä naapurin mökkirauhaa. Polttoaineen kuljetus ja käsittely vaatii oman tekniikkansa, mutta ei ole mitään rakettitiedettä.
Nestekaasu on perinteinen
Nestekaasu on yksi perinteisistä energialähteistä mökeillä, joilla ei ole sähköä. Tekniikka on kehittynyt ja vähentänyt samalla käytön turvallisuuteen liittyneitä ennakkoluuloja. Huippukokit käyttävät kaasuliesiä, joiden vahvuudet ovat samat mökkikäytössäkin. Liesi on heti käyttövalmis halutussa lämpötilassa, sen säädettävyys on paras mahdollinen ja teho ei rajoita isompaakaan kokkailua. Kaasu sopii lieden lisäksi moneen muuhunkin tehtävään mökillä. Kaasujääkaappi, ulkogrilli, terassilämmitin, sisätilalämmitin ja vedenlämmitin ovat esimerkkejä näistä. Muutamia vuosia sitten markkinoille tulleet komposiittipullot korvaavat aikaisemmin käytössä olleet teräspullot, jotka ovat painavia ja sen vuoksi hankalia käsitellä. Komposiitista näkee sisällä olevan nestekaasun määrän, jolloin kaasun loppumisesta aiheutuvia ikävyyksiä tulee harvemmin.