Iisalmen kesäajan kaukolämmöntarpeesta voidaan nyt kattaa lähes 10 % voimalaitoksen uudella lämpöpumppuratkaisulla
Uudella lämpöpumppuratkaisulla tehdään talvella kaukolämpöä voimalaitoksen hukkalämmöistä ja kesällä Iisalmen ulkoilmasta.
Viime vuoden lopussa valmistui Iisalmen Parkatin voimalaitokselle uusi lämpöpumppujärjestelmä, jonka avulla jo talvella saatiin aiemmin hyödyntämättömät hukkalämmöt muutettua kaukolämmöksi. Nyt kesäkuusta alkaen pumpun avulla on tehty kaukolämpöä myös ulkoilmasta.
Iisalmen voimalaitos tuottaa reilun 20 000 asukkaan kaupungille kaukolämpöä ja sähköä puuperäisistä polttoaineista sekä turpeesta. Marraskuusta 2021 alkaen kaukolämmön tuotannossa on hyödynnetty innovatiivista lämpöpumppujärjestelmää, joka tuottaa energiaa ympäri vuoden kokonaan hiilidioksidivapaasti eri lämmönlähteistä.
Aiemmin lämmityskaudella voimalaitoksessa syntynyt hukkalämpö johdettiin jäähdytyspuhaltimien avulla ulkoilmaan. Lämpöpumppujen käyttöönoton jälkeen hukkalämpö on otettu pumpuille suoraan laitoksen jäähdytyskierrosta. Näin niiden sisältämä lämpöenergia saadaan siirrettyä kaukolämpöverkkoon. Mikäli lämpöpumput eivät jostain syystä ole käytössä, laitoksen jäähdytys voidaan edelleen toteuttaa puhaltimien avulla.
-Kesäkuussa pääsimme testaamaan lämmöntuotantoa ulkoilmasta. Iisalmen kesäajan kaukolämmöstä on mahdollista tuottaa jopa noin kymmenen prosenttia uuden lämpöpumpun avulla. Tällöin jäähdytyspuhaltimien rooli muuttuu päinvastaiseksi ja toimivat ulkoilman energiakeräiminä. Näin saadaan kätevästi hyödynnettyä jo olemassa olevaa tekniikkaa tehokkaammin, kertoo Iisalmen Parkatin voimalaitoksen käyttöpäällikkö Aki Rantonen.
Innovaation on kehittänyt CO2-vapaisiin lämpölaitoksiin erikoistunut Calefa Oy, joka toimitti lämpöpumppujärjestelmän Savon Voimalle käyttövalmiina kokonaistoimituksena. Pääosan laitteiston asennuksista, kuten putkiasennukset ja teräsrakenteet toteutettiin Savon Voiman omana työnä.
– Ensivaikutelma järjestelmästä on oikein hyvä. Laitos on lämpötehoonsa suhteutettuna pienikokoinen ja helppo käyttää, eikä juurikaan lisää työntekijöiden työkuormaa. Sähkön hinta on merkittävin tekijä lämpöpumpuilla tehtävän lämmön tuotantokustannuksessa, joten viime aikojen korkean sähkön hinnan vuoksi laitteistoa on toistaiseksi käytetty maltillisesti. Keskimääräisellä sähkön hinnalla lämpöpumpun lämmön tuotantokustannus on kilpailukykyinen jopa biopolttoaineilla tehtävän lämmön kanssa, toteaa Rantonen.
Lämpöpumppuinvestoinnin kokonaiskustannus oli noin 360 000 euroa ja sen avulla voimalaitoksen CO2 päästöjä saadaan pienennettyä noin 800 tonnia vuodessa.
Lisätietoa:
Aki Rantonen
Käyttöpäällikkö
p. 044 723 7636
aki.rantonen(at)savonvoima.fi