Sähköpula – mistä on kyse?

Julkaistu 5.12.2022

Keskusteluissa on noussut esille mahdollinen sähköpula ja siitä johtuvat kiertävät sähkökatkot. Kokosimme tietopaketin aiheesta. Lue alta, mistä sähköpulassa on kyse ja miten siihen voi varautua.

Mikä on sähköpula? 

Mitä sähköpulatilanteesta seuraa?

Miksi sähköpulan riski on nyt ajankohtainen?

Kuinka minun pitäisi varautua mahdollisiin sähkökatkoihin?

Miten toimin sähkökatkon alkaessa?

Millä tavalla mahdolliset kiertävät sähkökatkot on tarkoitus toteuttaa? 

Jos näihin katkoihin joudutaan turvautumaan, niin mikä on todennäköisin ajankohta? 

Miten saan tietoa mahdollisista sähkökatkoista?

Voinko tehdä itse jotain, jolla voidaan sähköpulasta johtuvia sähkökatkoja välttää?

Saako katkoista korvausta?

Voiko katkot rikkoa sähkölaitteitani?

Mistä löydän lisätietoa? 

Tallenne Savon Voiman sähköpulawebinaarista

Kaukolämpöasiakkaiden ei kannata avata kuumavesihanoja sähkökatkojen aikana

Sähkökatkot ovat aina mahdollisia ja tänä talvena niitä voi esiintyä aiempaa enemmän myös taajamissa, sillä valtakunnallisen sähköpulatilanteen uhka on huomattavasti kasvanut. Kriittisissä tilanteissa sähköverkkoyhtiöt ohjeistetaan kuormien pienentämiseksi järjestämään kiertäviä, noin kahden tunnin sähkökatkoja, ja ne kohdistuvat niin taajama- kuin haja-asutusalueille.

Vaikka kaukolämpöverkossa onkin lämpöä myös sähkökatkon aikana, ei kiinteistön omat kiertovesipumput ja muut laitteet toimi. Tällöin lämpö ei siirry talon lämmönjakokeskukselta huoneiden pattereihin tai lattioihin. Kahden tunnin aikana huonetilat eivät kuitenkaan vielä merkittävästi ehdi jäähtyä.

Lämmin käyttövesi puolestaan ei tarvitse sähköllä toimivia pumppuja ja siksi vesi- ja suihkuhanoista voi tulla vettä myös sähkökatkojen aikana. Tässä piilee vaara siihen, että katkon aikana ja heti sen jälkeen hanoista tai suihkusta voi tulla jopa kiehuvaa vettä.

Kovimmilla pakkasilla, joihin myös nämä mahdolliset kiertävät sähkökatkot ajoittuvat, kiinteistöön tuleva kaukolämpövesi voi olla jopa yli sata-asteista. Jos käyttöveden lämmönsäätöventtiili on sähkökatkon alkaessa jäänyt asentoon, jossa talon verkostoon ohjataan pelkästään lämmönvaihtimelta tulevaa kuumaa vettä, sitä alkaa hetken kuluttua tulla myös hanasta.

Tästä syystä kehotamme, että kaukolämpökodeissa ei sähkökatkon aikana käytetä lämmitä vettä lainkaan. Heti katkon jälkeen muistetaan avata hanat kylmältä puolelta ja lisätään lämpöä portaittain.

Mitä uutta?

Kaukolämpöasiakkaiden ei kannata avata kuumavesihanoja sähkökatkojen aikana

Kaukolämpöasiakkaiden ei kannata avata kuumavesihanoja sähkökatkojen aikana
Lue lisää

Ajankohtaista, Energiaa säästämässä, Kaukolämpö, Sähköpula,
28.12.2022

Kaukolämpö on valinnanvapautta

Energiasektori on tällä hetkellä ennennäkemättömässä myllerryksessä. Hinnat heittelevät ja huoltovarmuusasiat mietityttävät. Mikä energialähde olisi nyt juuri valintasi?
Lue lisää

Blogi, Kaukolämpö,
28.12.2022

Energiansäästö on myös kaukolämpökodin juttu

Kotitalouksien energiankulutuksessa kaksi merkittävintä kohdetta ovat lämmitys ja lämpimän veden käyttö. Energiansäästön kannalta kaukolämpökodissa nämä molemmat toteutetaan kaukolämmöllä ja niihin keskittymällä voi omaan energiankulutukseen ja kustannuksiin eniten vaikuttaa.  Lämmitys ja lämmin vesi ovat myös taloyhtiöissä suurin kuluerä ja siksi niissä pitäisi yhteisen hyvän nimissä kaikki ylimääräinen energiankulutus karsia pois asumismukavuudesta tinkimättä. Seuraavassa esitetyt säästötoimet ovat […]
Lue lisää

Energiaa säästämässä,
13.12.2022

Vilja Schepel antaa vinkkejä ikkunoiden uusimista miettivälle

Huolellinen suunnittelu ja rakennuksen alkuperäisten ratkaisujen kunnioittaminen kannattaa muistaa. Ikkunat vaikuttavat moneen asiaan, mm. ilmanvaihtoon.
Lue lisää

Energiaa säästämässä,
16.11.2022

Kodin askareissa valinnat vaikuttavat energiankulutukseen

Viekö pikaohjelma enemmän sähköä kuin kevytohjema? Millä välineellä imurointi on energiatehokkainta? Tässä energiansäästövinkkejä kotitöihin. Vilkaise myös omien laitteiden käyttöohjeet.
Lue lisää

Energiaa säästämässä,
15.11.2022

Vastuullinen energiayhtiö huolehtii kriisissä tehtävästään ja vakaudesta

Venäjän aloittaman Ukrainan sodan takia asetetut pakotteet ovat johtaneet energian hinnannousuun erilaisten venäläisten jakeiden markkinoilta poistumisen takia.
Lue lisää

Blogi, Sähkö,
3.11.2022