Sähköpula – mistä on kyse?

Julkaistu 5.12.2022

Keskusteluissa on noussut esille mahdollinen sähköpula ja siitä johtuvat kiertävät sähkökatkot. Kokosimme tietopaketin aiheesta. Lue alta, mistä sähköpulassa on kyse ja miten siihen voi varautua.

Mikä on sähköpula? 

Mitä sähköpulatilanteesta seuraa?

Miksi sähköpulan riski on nyt ajankohtainen?

Kuinka minun pitäisi varautua mahdollisiin sähkökatkoihin?

Miten toimin sähkökatkon alkaessa?

Millä tavalla mahdolliset kiertävät sähkökatkot on tarkoitus toteuttaa? 

Jos näihin katkoihin joudutaan turvautumaan, niin mikä on todennäköisin ajankohta? 

Miten saan tietoa mahdollisista sähkökatkoista?

Voinko tehdä itse jotain, jolla voidaan sähköpulasta johtuvia sähkökatkoja välttää?

Saako katkoista korvausta?

Voiko katkot rikkoa sähkölaitteitani?

Mistä löydän lisätietoa? 

Tallenne Savon Voiman sähköpulawebinaarista

Kaukolämpöasiakkaiden ei kannata avata kuumavesihanoja sähkökatkojen aikana

Sähkökatkot ovat aina mahdollisia ja tänä talvena niitä voi esiintyä aiempaa enemmän myös taajamissa, sillä valtakunnallisen sähköpulatilanteen uhka on huomattavasti kasvanut. Kriittisissä tilanteissa sähköverkkoyhtiöt ohjeistetaan kuormien pienentämiseksi järjestämään kiertäviä, noin kahden tunnin sähkökatkoja, ja ne kohdistuvat niin taajama- kuin haja-asutusalueille.

Vaikka kaukolämpöverkossa onkin lämpöä myös sähkökatkon aikana, ei kiinteistön omat kiertovesipumput ja muut laitteet toimi. Tällöin lämpö ei siirry talon lämmönjakokeskukselta huoneiden pattereihin tai lattioihin. Kahden tunnin aikana huonetilat eivät kuitenkaan vielä merkittävästi ehdi jäähtyä.

Lämmin käyttövesi puolestaan ei tarvitse sähköllä toimivia pumppuja ja siksi vesi- ja suihkuhanoista voi tulla vettä myös sähkökatkojen aikana. Tässä piilee vaara siihen, että katkon aikana ja heti sen jälkeen hanoista tai suihkusta voi tulla jopa kiehuvaa vettä.

Kovimmilla pakkasilla, joihin myös nämä mahdolliset kiertävät sähkökatkot ajoittuvat, kiinteistöön tuleva kaukolämpövesi voi olla jopa yli sata-asteista. Jos käyttöveden lämmönsäätöventtiili on sähkökatkon alkaessa jäänyt asentoon, jossa talon verkostoon ohjataan pelkästään lämmönvaihtimelta tulevaa kuumaa vettä, sitä alkaa hetken kuluttua tulla myös hanasta.

Tästä syystä kehotamme, että kaukolämpökodeissa ei sähkökatkon aikana käytetä lämmitä vettä lainkaan. Heti katkon jälkeen muistetaan avata hanat kylmältä puolelta ja lisätään lämpöä portaittain.

Mitä uutta?

Kohti hiilineutraalisuutta, luotettavasti ja määrätietoisesti

Savon Voiman omistamalla Joensuun voimalaitoksella on toteutettu hiilineutraalisuuteen tähtääviä investointeja määrätietoisesti koko 2000-luvun ajan.
Lue lisää

Ajankohtaista, Energiaa säästämässä, Kaukolämpö, Ympäristö,
13.9.2024

Investointeja ympäristön hyväksi

Vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat nykypäivän trendisanoja. Yritysten vastuullisuudesta puhuttaessa käytetään usein nimitystä ESG.
Lue lisää

Ajankohtaista, Blogi, Ympäristö,
23.8.2024

Maalämpö- ja hybridijärjestelmät suurissa kohteissa: Haasteet ja parhaat käytännöt

Onnistuneen lämmitysratkaisun kannalta on tärkeää, että suunnittelun ja ylläpidon ketju on saumaton ja eri näkökulmat otetaan huomioon ennen toteutusta. Näin on erityisesti hybridikohteissa, joissa käytetään sekä lämpöpumppuja että kaukolämpöä.
Lue lisää

Blogi, Kaukolämpö,
5.6.2024

Toimisivatko hiilidioksiditonnit ympäristöraportoinnin liikevaihtona?

Mittaaminen, raportointi, teot sekä jatkuva parantaminen ovat kaikki tärkeitä osa-alueita ilmastopäästöjen vähentämisessä Savon Voimalla.
Lue lisää

Blogi, Ympäristö,
27.2.2024

Kirjastosta voit lainata energiamittareita

Paljonko sähkölaitteet vievät sähköä? Mittaamalla se selviää.
Lue lisää

Energiaa säästämässä,
5.1.2024

Energiatehokkuutta rintamamiestaloon – öljylämmityksestä ilmavesilämpöpumppuun

50-luvun rintamamiestalossa öljylämmityksen rinnalle asennettiin ilmavesilämpöpumppu aurinkokeräimineen. Se vastaa nyt lämmityksestä ja talon sähkönkulutuksen pysyy alle 15 000 kilowattitunnissa.
Lue lisää

Energiaa säästämässä,
20.11.2023