Kysy Viljalta omasta energiaremontistasi

Julkaistu 3.11.2023

Vilja Schepel vastaa yleisimpiin energiansäästöön ja energiaremontteihin liittyviin kysymyksiin.

Kysy Viljalta omasta energiaremontistasi!

Energiaremontointiin liittyviä kysymyksiä

Vuonna 1960 rakennetun lautamökin seinärakenne on sisältä ulospäin seuraavanlainen: pinkopahvi, vaakalaudoitus, pinkopahvi, koolaus + 100 mm purua, pinkopahvi ja pystypeiterimaverhous. Ilmarakoa ei ole missään välissä. Koolausvälit on täytetty purulla ullakon kautta jälkikäteen 1970-luvulla. Puru näyttää käyttökelpoiselta, uloin pinkopahvi on kuiva mutta likainen. Mökki on talvet kylmillään. Ulkovuoraus on paikoin uusittava, paikoin vielä hyväkuntoinen. Jos uusimme ulkovuorauksen kokonaan, miten seinärakenne tulisi samalla korjata?
Ongelmana on vuonna 1985 valmistuneen omakotitalon lämmitysjärjestelmä. Puolet talosta on lattialämmityksellä ja toinen puoli talosta kattolämmityksellä (makuuhuoneet). Nyt osa kattolämmityspaneeleista ei enää toimi. Mikä olisi neuvosi remontin suhteen?
Millainen on oikeanlainen eristemateriaali hirsitalon "203mm liimahirsi" ja ikkunan karmin väliin? Nähtävästi ei ihan perus lasivillaa...
Väiski, Iisalmi
Omakotitalossamme yläkerran eteläpäädyn ikkuna huurtuu talvisin. Sisäpuoli on tiivis, ja ulkoikkunassa on ”ilmaraot” ohjeen mukaisesti. Olisiko ikkuna syytä vaihtaa, vai mitä teemme? Talo on valmistunut vuonna 1990.
Eijas, Helsinki
Kannattaako öljylämmitys (kaksoiskattila) jättää ilmavesilämpöpumpun rinnalle, jotta lämmitys voi kovilla pakkasilla siirtyä öljyn käyttöön?
Pauline, Anjala
Riittäisikö ilmalämpöpumppu kesämökillä lämmönlähteeksi talvella?
Kesämökki on vanha, mutta ollut peruslämmöllä talvisin. Mitä rakenteille käy, jos se jätetään kylmäksi talveksi?
Meillä on 1990-luvulla valmistunut omakotitalo, jossa on suora sähkölämmitys. Patterit toimivat hyvin, mutta kannattaisiko ne vaihtaa uusiin? Ovatko nykyiset patterit energiatehokkaampia? Emme haluaisi isompaa lämpöremonttia.
Eijuli, Helsinki
Mikä olisi paras ratkaisu autotallin energiaremonttiin? Kyseessä on kahden auton talli, jossa on sähkölattialämmitys ja vesipiste, eli lämpötila on pidettävä plussan puolella putkien takia. Olisiko ilmalämpöpumppu parempi? Nyt tuntuu, että lämpö karkaa talvella nosto-ovien alta.
Pipsa, Espoo
Jos käyn joka toinen viikonloppu kotona, kannattaako vesivaraaja varustaa wifi-katkaisijalla vai jatkaa lämmittämistä joka yö?
Harvoin kotona, Vantaa
------
Lämminvesivaraaja syö tilastojen mukaan paljon sähköä. Miten loma-asunnossa voidaan säästää vedenlämmityksessä? Loma-asunto ei ole jatkuvassa käytössä, yleisemmin viikonloppuisin.
SalHa, Suomussalmi
Kummalla tavalla säästää enemmän: jos siistit ja ehjät 1980-luvun 3-lasiset ikkunat vaihtaa uusiin energiatehokkaisiin 3-lasisiin ikkunoihin VAI jos puhalluttaa yläpohjaan 10 cm lisää villaa?
Ikkunat vai villat, Lappeenranta
Meillä on vuonna 1993 rakennettu yksikerroksinen omakotitalo, jota laajennettiin vuonna 2003. Asuinneliöitä on 155 plus noin 18 neliön autotalli. Alun perin meillä oli 1,5 m3:n varaaja, jolloin lämpösähköä meni noin 20 000 kWh ja muuta noin 8 000 kWh. Vuonna 2019 laitoimme vilpin, jonka kulutus on noin 6 500 kWh, mutta muu sähkö on edelleen noin 8 000 – 9 000 kWh. Saunomme 3–4 kertaa viikossa reilun tunnin kerrallaan, mutta silti en ymmärrä, mihin tuo reilut 8 000 kWh oikein menee. Osaatteko auttaa? Mitä minulta on jäänyt huomaamatta?
Tassu42, Tampere
Jos 1960-luvun matalan omakotitalon yläpohjan lisäeristää ekovillalla, pitääkö vanhat sahanpurut poistaa ensin?
Pauline, Anjala
Meillä on pitkään käyttämättömänä ollut tulisija kotona. Kannattaako se ottaa käyttöön?
Miten huonelämpötilaa voi vähentää, kun lattia tuntuu kylmältä ja varpaita paleltaa jo muutenkin?
Suunnittelemme lisäeristystä rintamamiestaloon. Mitä pitäisi ottaa huomioon?
Mitä vääränlainen eristevalinta saa aikaan?
Mistä tietää kannattaisiko ikkunat uusia vai riittäisikö tiivistys? Miten tiivistys tehdään oikein?
Energiaa säästämässä

Vilja Schepel auttaa sinua säästämään energiaa

Vilja antaa vinkkejä energiaremontointiin ja vastaa lukijoiden kysymyksiin.

Tutustu

Mitä uutta?

Uusi tutkimushanke edistää kestävää energiantuotantoa Pohjois-Savossa

Pohjois-Savossa käynnistyy uusi tutkimushanke, jonka tavoitteena on kehittää uusiutuvan energian ratkaisuja voimalaitoskattiloihin.
Lue lisää

Ajankohtaista, Ympäristö,
11.3.2024

Savon Voima satsaa vesivoiman optimoinnin ja säätökyvyn kehitykseen

Savon Voima on satsannut viime aikoina energiantuotannon optimoinnin kehitykseen. Tehdyt kehitystoimenpiteet auttavat Savon Voiman sähköntuotantoa vastaamaan energiajärjestelmän asettamiin kapasiteetti- ja säätötarpeisiin mahdollisimman kilpailukykyisesti sekä tehokkaasti.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Ympäristö,
7.3.2024

Toimisivatko hiilidioksiditonnit ympäristöraportoinnin liikevaihtona?

Mittaaminen, raportointi, teot sekä jatkuva parantaminen ovat kaikki tärkeitä osa-alueita ilmastopäästöjen vähentämisessä Savon Voimalla.
Lue lisää

Blogi, Ympäristö,
27.2.2024

Kirjastosta voit lainata energiamittareita

Paljonko sähkölaitteet vievät sähköä? Mittaamalla se selviää.
Lue lisää

Energiaa säästämässä,
5.1.2024

Uuden sukupolven sähkömittarien vaihdot ovat käynnissä

Savon Voima Verkko on aloittanut uuden sukupolven etäluettavien Aidon 7000 -sarjan mittareihin siirtymisen vuoden 2023 alussa. Mittarien massavaihdot alueittain suorittaa Savon Voima Verkon aliurakoitsijat Omexom ja Voimatel.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Verkossa,
4.1.2024

Sisäisillä auditoinneilla kehitetään toimintaa ja ylläpidetään laatua

Savon Voima ylläpitää ISO 14001 ympäristösertifikaattia sisäisten auditointien avulla, joilla tutkitaan ja havainnoidaan yhtiön ympäristöön vaikuttavia toimintoja.
Lue lisää

Ajankohtaista, Ympäristö,
7.12.2023