Kysy Viljalta omasta energiaremontistasi

Julkaistu 3.11.2023

Vilja Schepel vastaa yleisimpiin energiansäästöön ja energiaremontteihin liittyviin kysymyksiin.

Kysy Viljalta omasta energiaremontistasi!

Energiaremontointiin liittyviä kysymyksiä

Vuonna 1960 rakennetun lautamökin seinärakenne on sisältä ulospäin seuraavanlainen: pinkopahvi, vaakalaudoitus, pinkopahvi, koolaus + 100 mm purua, pinkopahvi ja pystypeiterimaverhous. Ilmarakoa ei ole missään välissä. Koolausvälit on täytetty purulla ullakon kautta jälkikäteen 1970-luvulla. Puru näyttää käyttökelpoiselta, uloin pinkopahvi on kuiva mutta likainen. Mökki on talvet kylmillään. Ulkovuoraus on paikoin uusittava, paikoin vielä hyväkuntoinen. Jos uusimme ulkovuorauksen kokonaan, miten seinärakenne tulisi samalla korjata?
Ongelmana on vuonna 1985 valmistuneen omakotitalon lämmitysjärjestelmä. Puolet talosta on lattialämmityksellä ja toinen puoli talosta kattolämmityksellä (makuuhuoneet). Nyt osa kattolämmityspaneeleista ei enää toimi. Mikä olisi neuvosi remontin suhteen?
Millainen on oikeanlainen eristemateriaali hirsitalon "203mm liimahirsi" ja ikkunan karmin väliin? Nähtävästi ei ihan perus lasivillaa...
Väiski, Iisalmi
Omakotitalossamme yläkerran eteläpäädyn ikkuna huurtuu talvisin. Sisäpuoli on tiivis, ja ulkoikkunassa on ”ilmaraot” ohjeen mukaisesti. Olisiko ikkuna syytä vaihtaa, vai mitä teemme? Talo on valmistunut vuonna 1990.
Eijas, Helsinki
Kannattaako öljylämmitys (kaksoiskattila) jättää ilmavesilämpöpumpun rinnalle, jotta lämmitys voi kovilla pakkasilla siirtyä öljyn käyttöön?
Pauline, Anjala
Riittäisikö ilmalämpöpumppu kesämökillä lämmönlähteeksi talvella?
Kesämökki on vanha, mutta ollut peruslämmöllä talvisin. Mitä rakenteille käy, jos se jätetään kylmäksi talveksi?
Meillä on 1990-luvulla valmistunut omakotitalo, jossa on suora sähkölämmitys. Patterit toimivat hyvin, mutta kannattaisiko ne vaihtaa uusiin? Ovatko nykyiset patterit energiatehokkaampia? Emme haluaisi isompaa lämpöremonttia.
Eijuli, Helsinki
Mikä olisi paras ratkaisu autotallin energiaremonttiin? Kyseessä on kahden auton talli, jossa on sähkölattialämmitys ja vesipiste, eli lämpötila on pidettävä plussan puolella putkien takia. Olisiko ilmalämpöpumppu parempi? Nyt tuntuu, että lämpö karkaa talvella nosto-ovien alta.
Pipsa, Espoo
Jos käyn joka toinen viikonloppu kotona, kannattaako vesivaraaja varustaa wifi-katkaisijalla vai jatkaa lämmittämistä joka yö?
Harvoin kotona, Vantaa
------
Lämminvesivaraaja syö tilastojen mukaan paljon sähköä. Miten loma-asunnossa voidaan säästää vedenlämmityksessä? Loma-asunto ei ole jatkuvassa käytössä, yleisemmin viikonloppuisin.
SalHa, Suomussalmi
Kummalla tavalla säästää enemmän: jos siistit ja ehjät 1980-luvun 3-lasiset ikkunat vaihtaa uusiin energiatehokkaisiin 3-lasisiin ikkunoihin VAI jos puhalluttaa yläpohjaan 10 cm lisää villaa?
Ikkunat vai villat, Lappeenranta
Meillä on vuonna 1993 rakennettu yksikerroksinen omakotitalo, jota laajennettiin vuonna 2003. Asuinneliöitä on 155 plus noin 18 neliön autotalli. Alun perin meillä oli 1,5 m3:n varaaja, jolloin lämpösähköä meni noin 20 000 kWh ja muuta noin 8 000 kWh. Vuonna 2019 laitoimme vilpin, jonka kulutus on noin 6 500 kWh, mutta muu sähkö on edelleen noin 8 000 – 9 000 kWh. Saunomme 3–4 kertaa viikossa reilun tunnin kerrallaan, mutta silti en ymmärrä, mihin tuo reilut 8 000 kWh oikein menee. Osaatteko auttaa? Mitä minulta on jäänyt huomaamatta?
Tassu42, Tampere
Jos 1960-luvun matalan omakotitalon yläpohjan lisäeristää ekovillalla, pitääkö vanhat sahanpurut poistaa ensin?
Pauline, Anjala
Meillä on pitkään käyttämättömänä ollut tulisija kotona. Kannattaako se ottaa käyttöön?
Miten huonelämpötilaa voi vähentää, kun lattia tuntuu kylmältä ja varpaita paleltaa jo muutenkin?
Suunnittelemme lisäeristystä rintamamiestaloon. Mitä pitäisi ottaa huomioon?
Mitä vääränlainen eristevalinta saa aikaan?
Mistä tietää kannattaisiko ikkunat uusia vai riittäisikö tiivistys? Miten tiivistys tehdään oikein?
Energiaa säästämässä

Vilja Schepel auttaa sinua säästämään energiaa

Vilja antaa vinkkejä energiaremontointiin ja vastaa lukijoiden kysymyksiin.

Tutustu

Mitä uutta?

Savon Voima Verkko korottaa vuoden 2025 alusta verkkopalvelumaksuja keskimäärin 4,2 prosenttia

Savon Voima Verkko korottaa 1.1.2025 alkaen verkkopalvelumaksuja keskimäärin 4,2 prosenttia. Tarkka korotusprosentti riippuu asiakkaan siirtomäärästä ja verkkopalvelutuotteesta. ”Olemme neljän vuoden ajan investoineet säävarmaan verkkoon yli 175 miljoonaa ja tätä työtä on jatkettava. Kustannuspaineiden osalta jo ennalta tiukkaan tilanteeseen saimme lisäksi ilmoituksen kantaverkkomaksujen noin kahdeksan prosentin noususta. Kokonaistilanteen taustalla vaikuttaa eniten maailmalla useamman vuoden jatkunut epävarmuuden […]
Lue lisää

Ajankohtaista, Hinnat ja ehdot, Sähkö, Verkossa,
1.12.2024

Kaukolämpö kehittyy

Viime vuosien aikana Savon Voimalla on tehty paljon töitä kaksisuuntaisen kaukolämmön ja asiakkaiden luona syntyvän hukkalämmön parissa.
Lue lisää

Blogi, Energiaa säästämässä, Kaukolämpö,
15.10.2024

Aste alemmas auttaa saavuttamaan jo 5 % säästön lämmitysenergiassa

Energiansäästöviikko on jälleen täällä ja haluamme nostaa esille vinkkejä, kuinka vähentää omaa energiankulutusta.
Lue lisää

Ajankohtaista, Energiaa säästämässä,
7.10.2024

Energiansäästöviikko on täällä jälleen

Energiansäästöviikkoa vietetään jälleen lokakuussa viikolla 41. Tämän vuotinen energiansäästöviikko on järjestyksessään jo 27., joten energiansäästöstä ja sen tärkeydestä on puhuttu pitkään.
Lue lisää

Ajankohtaista, Blogi, Energiaa säästämässä,
7.10.2024

Kohti hiilineutraalisuutta, luotettavasti ja määrätietoisesti

Savon Voiman omistamalla Joensuun voimalaitoksella on toteutettu hiilineutraalisuuteen tähtääviä investointeja määrätietoisesti koko 2000-luvun ajan.
Lue lisää

Ajankohtaista, Energiaa säästämässä, Kaukolämpö, Ympäristö,
13.9.2024

Joroisissa sijaitsevan Maaveden vesivoimalaitoksen kalatie on avattu

Vanhaan Vasaralankosken uomaan rakennettu kalatie avattiin elokuun lopussa. Kalatietä pidetään auki vapaaehtoisesti vuoden ympäri, jotta siitä kehittyisi vaelluskaloille mahdollisimman houkutteleva elinympäristö.
Lue lisää

Ajankohtaista, Ympäristö,
11.9.2024