Savon Voima keskeyttää Venäjältä tulevan biomassan ja turpeen käytön

Julkaistu 15.3.2022

Savon Voima keskeyttää Venäjältä tulevien polttoaineiden vastaanottamisen ja hankinnan Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen ja sotatoimien vuoksi.

Päätös venäläisen turpeen ja metsäteollisuuden sivutuotteiden hankinnan keskeyttämisestä on tehty huoltovarmuusnäkökulmat huomioiden. Myös Venäjä on asettanut vastapakotteita metsähakkeelle. Selvitämme vaihtoehtoisia hankintakanavia tuontienergiajakeiden korvaamiseksi. Tilannetta on osattu jo ennakoida Ukrainan sodan käynnistyttyä, ja ensi talvikaudelle korvaavien toimijoiden hankinta oli jo käynnistynyt aiemmin.

Savon alueella kaukolämmön lämmönlähteet ovat olleet käytännössä kokonaan lähialueelta saatavaa biomassaa ja turvetta. Sen sijaan Joensuun kaukolämmön ja sähkön yhteistuotannon lämmönlähteenä Savon Voima on käyttänyt venäläisiä energiajakeita, joiden osuus on ollut noin 34 prosenttia Joensuun tuotannon tarvitsemasta kokonaispolttoainemäärästä.

Savon Voima hankki Joensuun kaukolämpö- ja sähköntuotantoliiketoiminnan vuoden 2020 alussa Fortumilta. Yhtiöllä oli voimassa olevat sopimukset ja hankintakanavat suomalaisiin polttoainetoimittajayhtiöihin, jotka ovat toimineet myös Venäjän kaupassa.

Savon Voiman kaukolämmön hinta alenee kausihinnoitelluissa verkoissa huhtikuun alusta

Savon Voimassa otettiin kausihinnoittelu käyttöön vuoden alussa Joensuussa, Iisalmessa, Pieksämäellä, Leppävirralla ja Siilinjärvellä. Kaukolämmön energiahinta alenee hinnastomme mukaisesti huhtikuussa kaukolämpöverkosta riippuen noin 30 prosenttia. Hinnan muutokset koskevat vain kausihinnoiteltuja kaukolämpöverkkoja.

Emme ennakoi Venäjältä tulevan biomassan ja turpeen toimituksen keskeytymisen aiheuttavan ainakaan lyhyellä tähtäimellä vaikutusta kaukolämmön hintoihin.

Turve on tärkeä huoltovarmuuden kannalta – lisäaikaa luopumiseen tarvitaan

Muuttuneessa turvallisuustilanteessa Suomen huoltovarmuus korostuu. Savon Voima pitää kansallisesti tärkeänä turpeen polttoainekäytön alasajon siirtämistä vähintään 2030 saakka, jotta sähkö- ja lämpöjärjestelmälle annetaan aikaa sopeutua. Työ hiilineutraalin tuotannon edistämiseksi on tärkeää ja jatkuu energia-alalla vahvana.

Siirtymän tulee kokonaisuutena olla kuitenkin hallittua ja lämmöntuotannossa turve on tärkeä huoltovarmuuspolttoaine, jonka nopeutettu alasajo jatkuu, ellei turveveroon ja turpeen päästöoikeuden hintaan puututa valtiollisesti.

– Pidämme erittäin tärkeänä, että sähkön ja lämmön yhteistuotantoa (CHP) pidetään kilpailukykyisenä, jotta tuotantoa ei jouduta Suomessa entisestään vähentämään tilanteessa, jossa energiantuonnista ollaan riippuvaisia. Ilman näitä toimenpiteitä myös kustannusvaikutukset asiakkaille voivat olla merkittäviä, kertoo Savon Voiman energiantuotannon liiketoimintajohtaja Juha Räsänen.

Energiayhtiöiden joukko otti jo vuosi sitten asiaan kantaa ilmaisten huolensa huoltovarmuuden turvaamisesta hallitusti ja peräänkuulutti toimia kotimaisen puujakeiden saatavuuden parantamiseksi.

Asiasta voi lukea lisää: https://savonvoima.fi/kaukolammon-tuottamisen-edellytykset-on-turvattava/

Lisätietoa:

Juha Räsänen
Liiketoimintajohtaja, sähköntuotanto ja kaukolämpö
p. 040 746 1220
juhap.rasanen(at)savonvoima.fi

Mitä uutta?

Joroisten Huutokoskeen 8 000 ­­­järvitaimenen poikasta ­– Uhanalaista järvitaimenkantaa ylläpidetään Savon Voiman tukemilla vapaaehtoisilla kalaistutuksilla

Savon Voiman ja Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy:n yhteistyönä istutettiin noin 8000 startattua järvitaimenen poikasta Joroisten Huutokoskeen.
Lue lisää

Ajankohtaista, Ympäristö,
21.6.2022

Siilinjärven taajamaan uutta sähköverkkoa – vanha voimajohto puretaan Taivallahden ja Pyylammen asuinalueilta 

Hankkeen eteneminen näkyy nyt Taivallahden alueella, jonne on uutta voimajohtoa varten keväällä raivattu johtokatua, ottaen samalla huomioon mm. liito-oravien elinympäristöt.
Lue lisää

Ajankohtaista, Säävarma, Ympäristö,
20.6.2022

Savon Voiman ja Kuopion Energian yhteinen asiakaspalvelupiste on suljettuna heinäkuussa

Asiakaspalvelupiste on suljettuna 4.7.–29.7. välisen ajan. Voit ottaa meihin yhteyttä chatilla, puhelimitse tai sähköpostilla.
Lue lisää

Ajankohtaista,
20.6.2022

Itä-Suomen Biomassa aloittaa toimintansa – Savon Voiman polttoaineiden hankinta siirtyy uuteen yritykseen

Biomassan ja erilaisen polttoaineiden hankintaan erikoistunut Itä-Suomen Biomassa aloittaa toimintansa heinäkuussa. Yritys hankkii biomassaa omistajilleen Savon Voimalle ja Joensuu Biocoalille.
Lue lisää

Ajankohtaista,
15.6.2022

Haemme teknistä asiantuntijaa sähköverkkopalvelutiimiin

Tehtäviin kuuluvat yritysasiakkaiden liittymä- ja verkkopalveluasiat osana Palvelukeskus-yksikköämme. Tiimimme tuottaa palveluita Savon Voima Verkolle sekä muille jakeluverkkotoimijoille.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
10.6.2022

Savon Voima Energiateollisuuden mukana tavoittelemassa luontokadon pysäyttämistä

Energiateollisuus julkaisee 9.6. biodiversiteettitiekartan, jonka tavoitteena on ohjata alan nettovaikutus luontoon positiiviseksi 2035 mennessä. Savon Voima on mukana alan tavoitteissa ja kehittää edelleen vuosia jatkunutta työtään luonnon monimuotoisuuden eteen.
Lue lisää

Ajankohtaista, Ympäristö,
9.6.2022