Savon Voima toimittaa PeeÄssälle lämmön ja jäähdytyksen Tahkolla

Julkaistu 15.11.2023

Savon Voima Oyj ja Osuuskauppa PeeÄssä ovat sopineet Break Sokos Hotel Tahkon uudisosan lämmittämisestä ja viilentämisestä lämpöpumpputeknologian sekä kaukolämmön yhdistelmällä.

Normaalia kaukolämpöjärjestelmää täydentäen Break Sokos Hotel Tahkon jäähdytys tullaan toteuttamaan vedenjäähdyttimellä, jonka tuottama lauhdelämpö siirretään Tahkon alueen kaukolämpöverkostoon. Kyseessä on hotellin ilmastoinnin jäähdytyksen hukkalämmön talteenottoa hyödyntävä järjestelmä, joka tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet lämmön talteenottoon. Laitteisto mahdollistaa muun muassa lämmön talteenoton ulkoilmasta aikoina, jolloin hotellia ei tarvitse jäähdyttää.

Projektissa PeeÄssä tarjoaa tilat teknisille järjestelmille, jotka Savon Voima omistaa ja ylläpitää. Laitteistot tulevat olemaan osaksi sisällä hotellin teknisissä tiloissa ja lämmönkeruujärjestelmän osalta myös ulkona.

Järjestelmän käyttöaste saadaan toteutettavilla teknisillä ratkaisuilla erittäin korkeaksi. Nyt tehtävällä sopimuksella Savon Voima voi hyödyntää laitteistoa maksimaalisesti kiertotaloutta edistäen tuottamalla sillä lämpöä Tahkon kaukolämpöverkkoon.

Tehdyn sopimuksen mukaisesti PeeÄssä ostaa palvelun kautta Savon Voimalta lämmön ja viilennyksen ja laitteiston ylläpito sekä omistus ovat Savon Voiman vastuulla. Tämä järjestely helpottaa PeeÄssän budjetointia lämmityksen ja viilennyksen osalta, koska järjestelmän kunnossapidon osuus jää Savon Voimalle. Nyt tehtävät investoinnit hyödyntävät molempia osapuolia ja tekniikan hankkimisen osalta PeeÄssän riskit sekä investoinnin koko jäävät sopimusmallissa kustannustehokkaiksi.

– Osuuskauppa PeeÄssä haluaa olla vastuullinen toimija, ja etsii aktiivisesti innovatiivisia ratkaisuja energian käyttöön ja ilmastopäästöjen vähentämiseen. Meillä PeeÄssässä on kunnianhimoinen tavoite olla vuonna 2025 hiilineutraali oman toiminnan osalta. Tämä hanke tukee tavoitetta erinomaisesti. Tahkon uusi hotellimme tuleekin olemaan hiilineutraali lämmön, sähkön ja jäähdytyksen osalta. Hotellin asiakkaiden viihtyvyys taataan toimivalla ja luotettavalla jäähdytyslaitteella, ja sivutuotteena syntyvä lämpö saadaan nyt hyötykäyttöön koko Tahkon alueelle, Osuuskauppa PeeÄssän ylläpitopäällikkö Jussi Lampinen kommentoi.

Lämmityksen ja viilennyksen yhdistäminen tukee Tahkon alueen elinvoimaisuutta ja on tulevaisuuteen tähtäävä ilmastoteko, jossa hyödynnetään modernia teknologiaa sekä kaukolämpöverkon mahdollisuutta ottaa hukkalämpö talteen. Tavoitteena on vähentää biopolttoaineiden käyttöä tuottamalla kesäaikainen lämpö pääasiallisesti lämpöpumpulla. Nyt asennettavan järjestelmän avulla voidaankin säästää vuosittain jopa kymmeniä rekkalastillisia lämmityskaudella muutoin tarvittavaa puuhaketta. Tulevaisuudessa tavoitteena on luopua kesäaikaan polttamalla tuotetusta kaukolämmöstä Tahkon kaukolämpöverkon alueella, ja muissakin kaukolämpöverkoissa polttamista pyritään vähentämään mahdollisuuksien mukaan.

– Tämä hanke on erinomainen esimerkki ratkaisusta, jossa lämmittäminen sekä viilennys on yhdistetty. Me Savon Voimalla olemme kiinnostuneita toteuttamaan vastaavia järjestelmiä kaikissa kaukolämpöverkoissamme. Tällä hetkellä tuotamme lämpöpumppujen avulla kaukolämpöä jo muun muassa Iisalmen, Joensuun, Suonenjoen, Leppävirran sekä Pieksämäen kaukolämpöverkoissa, kaukolämmön tuotepäällikkö Juha Kurikka Savon Voimalta kertoo.

Lisätietoja:

Juha Kurikka
Tuotepäällikkö, Savon Voima Oyj
P. 044 723 7234
juha.kurikka(at)savonvoima.fi

Jussi Lampinen
Ylläpitopäällikkö, Osuuskauppa PeeÄssä
P. 044 719 7254
jussi.3.lampinen(at)sok.fi

Mitä uutta?

Haemme teknistä palveluvastaavaa sähköverkkopalvelut-tiimiin

Etsimme liittymä- ja verkkopalvelutiimin toiminnasta vastaavaa asiakassuuntautunutta ja kokenutta teknistä asiantuntijaa Palvelukeskus-yksikköömme.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
18.4.2024

Sähköiset maksumuistutukset käyttöön laskutuksessa

Mikäli unohdat maksaa laskusi eräpäivään mennessä, saat maksumuistutuksen samassa sähköisessä kanavassa, johon olet alkuperäisen laskusi vastaanottanut. Sähköinen maksumuistutus on nopea sekä vaivaton tapa reagoida maksamattomaan laskuun.
Lue lisää

Ajankohtaista,
17.4.2024

Kaukolämmön jakelukeskeytys Rautalammilla

Torstaina 18.4. kello 8.00–14.00 on kaukolämpöverkoston huoltotöistä johtuva lämmönjakelun keskeytys Rautalammilla.
Lue lisää

Häiriöt,
17.4.2024

Etsimme Savon Voimalle tuotantopäällikköä

Tuotantopäällikkönä johdat kaukolämmön ja sähköntuotannon noin 70 ammattilaisen tuotantotiimiä ja vastaat tehokkaasta toiminnasta sekä tuotannon toimintavarmuudesta.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
16.4.2024

Kevään sulamisvesitilanteen ennakoidaan olevan normaali – vesivoimalla keskeinen rooli tulvien hallinnassa

Menneen talven lumen määrä on ollut poikkeuksellisen suuri Savon Voiman alueella, mutta kevään edistymisen myötä on voitu ennakoida, että tulevalle keväälle ei ole luvassa lumien sulamisesta johtuvaa poikkeuksellista kevättulvaa.
Lue lisää

Ajankohtaista,
11.4.2024

Kari Anttonen aloittanut Savon Voiman kaukolämmön ja sähkötuotannon liiketoimintajohtajana

Huhtikuun alussa liiketoimintajohtajana aloittaneen Kari Anttosen mukaan asiakkaiden energiapalvelutarpeeseen vastaaminen ja hiilineutraalisuuden saavuttaminen ovat Savon Voiman tärkeimpiä tehtäviä.
Lue lisää

Ajankohtaista,
10.4.2024