Savon Voima ja Pieksämäen kaupunki ilmastoyhteistyöhön

Julkaistu 14.9.2022

Savon Voima ja Pieksämäen kaupunki suunnittelevat ilmastoyhteistyön aloittamista. Yhteistyösopimuksen keskeisenä tavoitteena on tukea Pieksämäen kaupungin hiilineutraalisuustavoitetta päästöttömien ja älykkäiden energiaratkaisujen avulla.

Pieksämäen kaupunki tavoittelee hiilineutraalisuutta vuoteen 2035 mennessä. Savon Voima ja Pieksämäen kaupunki suunnittelevat ilmastoyhteistyötä tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Yhteistyössä tuetaan Pieksämäen kaupungin ilmasto-ohjelman tavoitteita muun muassa tehostamalla uusiutuvan energiankäyttöä huomioiden kaukolämpöjärjestelmän mahdollisuudet. Keskeisenä osana on uusien kiinteistökohtaisten ratkaisuiden kehittäminen, pilotointi ja käyttöön ottaminen Pieksämäen kaupunkikonsernin kiinteistöissä. Yhteistyösopimus käsitellään 19.9. kaupunginhallituksen kokouksessa.

”Pieksämäen kaupungissa viedään ilmasto-ohjelmaa toden teolla eteenpäin. Tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Kaupunginvaltuuston vuonna 2021 hyväksymä Pieksämäen kaupungin ilmasto-ohjelma antaa hyvän pohjan käytännön toimenpiteille, joilla hiilineutraalisuutta tavoitellaan. Savon Voima on isona toimijana meille tärkeä yhteistyökumppani. Ilmastoyhteistyösopimuksella Savon Voima ja kaupunki sitoutuvat toimenpiteisiin, jotka edistävät tavoitteen saavuttamista. Yhdessä päästään nopeammin eteenpäin kuin erikseen toimien. Pieksämäen kaupungilla on myös tarkoitus liittyä Hinku-kunnaksi”, kertoo Pieksämäen kaupunginjohtaja Ulla Nykänen.

”Savon Voiman strategiana on olla asiakkaiden vastuullisin energiahuollon kumppani ja edistää kestävää kehitystä sekä ilmastotavoitteiden saavuttamista. Siksi onkin hienoa päästä tekemään yhteistyötä Pieksämäen kaupungin hiilineutraalisuuden tavoittamiseksi. Tämä on myös meille mahdollisuus kehittää ja testata uusia ja älykkäitä energiaratkaisuja,” sanoo Savon Voiman kaukolämmön ja energiantuotannon liiketoimintajohtaja Juha Räsänen.

Sopimuksen energiaratkaisuihin sisältyy muun muassa biopohjaiseen kaukolämpöön ja päästöttömiin ratkaisuihin panostaminen sekä älykkäiden energiaratkaisujen käyttö osana kaupungin kiinteistöjen energiatehokkuutta. Lisäksi sopimuksessa tavoitteiksi on listattu puhtaiden energiaratkaisujen, kuten aurinkoenergian ja teollisen hukkalämmön hyödyntäminen. Tämä tarkoittaa esimerkiksi jätevedenpuhdistamon biokaasulaitoksen ja jäähallin kaksisuuntaisen energian hyödyntämistä.

Lisätietoja:

Juha Räsänen, Savon Voima, kaukolämmön ja energiantuotannon liiketoimintajohtaja, 040 746 1220, juha.rasanen@savonvoima.fi

Ulla Nykänen, Pieksämäen kaupunginjohtaja, 044 368 6801, ulla.nykanen@pieksamaki.fi

Mitä uutta?

Joroisten Maaveden voimalaitoksella saneerataan vanhat reunapadot ja rakennetaan kalannousuväylä

Savon Voima saneeraa kesällä 2023 Joroisten Maaveden vesivoimalaitoksen kanavan reunapadot. Lisäksi vesivoimalaitoksen lähelle Vasaralankoskeen rakennetaan luonnonmukainen kalannousuväylä. Väylä mahdollistaa vaelluskalan nousun vesivoimalaitoksen ohi ja tukee vaelluskalojen elinolosuhteita alueella.
Lue lisää

Ajankohtaista, Ympäristö,
5.6.2023

Siilinjärven taajaman uusi 110 kilovoltin toimitusvarmuutta parantava sähköverkko otettiin käyttöön – suunnittelussa ja rakentamisessa huomioitu myös liito-oravat

Erityishuomiota vaati alueelle sijoittuva liito-oravien elinympäristö. Saneerauksen myötä voimajohto siirtyi osittain valtatien kanssa samaan infrakäytävään ja vanha johto purkautui pois asuinalueelta.
Lue lisää

Ajankohtaista, Säävarma, Ympäristö,
23.5.2023

Savon Voima mukana järvitaimenen mätirasiaistutuksissa Kuvansinjoella

Savon Voiman 75-vuotisjuhlavuoden lahjoituksen viime vuonna saanut Saimaan Lohikalojen ystävät ry valitsi lahjoitussumman käyttökohteeksi Varkauden ja Joroisten kuntarajalla virtaavan Kuvansinjoen.
Lue lisää

Ajankohtaista, Ympäristö,
18.4.2023

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuussa

Joensuun voimalaitoksella on varhain lauantaiaamuna 15.4.2023 ilmennyt tekninen ongelma, jonka seurauksena kaukolämmön toimituksessa on aamun tunteina ollut koko lämpöverkon alueella jakelukeskeytys.
Lue lisää

Häiriöt, Kaukolämpö,
15.4.2023

Asunto-osakeyhtiö Satkama siirtyi °Kauko Elo -asiakkaaksi – sopimus tuo kustannussäästöjen lisäksi arkeen vakautta ja selkeyttä

Joensuulainen asunto-osakeyhtiö Satkama on 50 huoneiston vuonna 1975 rakennettu asuinkerrostalo. Taloyhtiö on lämmennyt alusta asti kaukolämmöllä ja kertaalleen 90-luvulla järjestelmään on vaihdettu uusi lämmönvaihdin. Nyt taloyhtiössä siirryttiin kaukolämmön °Kauko Elo -palvelun myötä uuteen huolettomampaan ja hintavakaampaan aikaan.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat, Kaukolämpö,
31.3.2023

Videoseuranta karjalankoskella antaa viitteitä kalateiden toimivuudesta

Kalatien rakentamisen tavoitteena on ollut palauttaa vaellusyhteys Kallaveden reitin järvialtailta Nilsiän reitin alaosan luontaisille, erittäin uhanalaisille järvitaimen lisääntymisalueille.
Lue lisää

Ajankohtaista, Ympäristö,
2.3.2023